Ismét súlyos bűncselekményekhez asszisztál a fideszes városvezetés?

Képviselőként és a Társadalmi Kapcsolatok Bizottságának tagjaként a rendkívüli bizottsági ülés összehívását kezdeményeztem az alábbi ügyészségi közlemény miatt:

PÉNZÉRT BEFOLYÁSOLTÁK A MÉRKŐZÉSEKET – VÁDEMELÉS KÉZILABDA MECCSEKET ÉRINTŐ VESZTEGETÉSEK MIATT

A Fővárosi Nyomozó Ügyészség két külön vádiratban minősített vesztegetés és vesztegetés elfogadásának bűntette miatt emelt vádat nyolc személlyel – köztük négy kézilabda játékvezetővel – szemben.

A vádiratok lényege szerint a 2016-2017. évben több olyan korrupciós eset történt, amikor kézilabda játékvezetőknek pénzt ígértek arra az esetre, ha egyes első- és második ligás, továbbá a Ligakupában zajló kézilabda mérkőzéseket a pártatlanság szabályait megsértve vezetnek le. Két játékvezető páros – 150 és 500 ezer forint közötti összegért – összesen öt mérkőzés eredményét befolyásolta, illetve kísérelte meg befolyásolni. Rajtuk kívül a két ügyben vádlott még két edző, egy sportegyesületi elnök, illetve egy szakágon kívüli személy. A vádnak tárgya olyan cselekmény is, amelynél más, nem korrumpálható játékvezetőknek ajánlottak fel 100 ezer forintot egy mérkőzése előtt azzal, hogy abból „menjenek el vacsorázni”, valamint, hogy ,,egyenes legyen a pálya”. Ezt az ajánlatot a játékvezetők visszautasították és jelentették az esetet a Játékvezetői Bizottság vezetőinek. A mérkőzések egy részében a vesztegetéssel célzott, kedvező eredmények az érintett csapatok közötti erőkülönbség miatt a játékvezetők befolyásolási kísérlete ellenére elmaradtak, így későbbi pénzátadásokra nem került sor, míg más esetekben a megbeszélt összegek vagy azok egy részének átadása is megtörtént. Volt, hogy a pénzt a kézilabda szövetség korábbi székhelyének parkolójában adták át.

A büntetőeljárás a Nemzeti Védelmi Szolgálat feljelentése és felderítése alapján indult, mivel a játékvezetők egyike, egy 52 éves férfi az elkövetéskor rendőrként dolgozott, és a játékvezetést szabadidejében végezte.

A Fővárosi Nyomozó Ügyészség gazdálkodó szervezet részére tevékenységet végző, önálló intézkedésre jogosult személlyel kapcsolatban elkövetett vesztegetések és azok elfogadása miatt nyújtott be két – egy esetben az alábbiak szerint egyezség jóváhagyására irányuló –  vádiratot a Fővárosi Törvényszékhez. A büntetési indítvány a játékvezetőkkel szemben letöltendő szabadságvesztés.

A nyomozó ügyészek az egyik edzővel és az egyesületi elnökkel – a büntetőeljárási törvény rendelkezései szerint – egyezséget kötöttek, a két terhelt ezt követően önmagukra és a játékvezetőkre is terhelő vallomást tett. Velük szemben emiatt külön vádirat került benyújtásra, melynek célja, hogy a bíróság a köztük és az ügyészség között létrejött 1 év 6 hónap 5 év próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztésre és egyéb járulékos kötelezettségekre vonatkozó egyességet hagyja jóvá, és a két vádlottat eszerint marasztalja.

Lövei Ferenc Úr,

a Társadalmi Kapcsolatok Bizottsága elnöke részére

Tárgy: a Társadalmi Kapcsolatok Bizottsága rendkívüli nyilvános ülésének kezdeményezése

Tisztelt Elnök Úr!

Orosháza Város Önkormányzata az elmúlt években hatalmas összegekkel támogatta az Orosházi Férfi Kézilabda Sportegyesületet. A terembérleti díjtámogatást nem is számolva, amely önmagában több milliós tétel volt évente, az elmúlt két önkormányzati ciklusban összesen több mint 600 millió forint közvetlen támogatást kapott csak ez az egy egyesület az orosházi adófizetők pénzéből:

2010

67.000.000,- Ft

2011

66.500.000,- Ft

2012

60.000.000,- Ft

2013

100.500.000,- Ft

2014

109.700.000,- Ft

2015

59.000.000,- Ft

2016

50.000.000,- Ft

2017

48.000.000,- Ft

2018

48.000.000,- Ft

2019 (eddig)

35.000.000,- Ft

Összesen

643.700.000

 

A támogatásról szóló határozatot nem a képviselő-testület, hanem a Társadalmi Kapcsolatok Bizottsága hozta meg, a tagjai fideszes többségének döntésével, akár úgy is, hogy ezt a többséget a Fidesz-delegálta külső bizottsági ‒ tehát nem képviselő-testületi ‒ tagok szavazata biztosította.

A médiában már két évvel ezelőtt megdöbbentő hírt lehetett olvasni, mi szerint a kézilabdában bundázás történhetett, egyes csapatok, személyek játékvezetőket próbáltak megvásárolni. A 2017. június 15-i képviselő-testületi ülésen kérdést tettem fel ezzel kapcsolatban Dávid Zoltán polgármesternek, aki a jegyzőkönyv szerint a következőt válaszolta:

Egy önálló egyesületről van szó, és az ő ügyeibe nem kívánt beleszólni, viszont mivel támogatást ad a város az egyesületnek, egyfajta féltést érzett, amikor látta a cikket, mivel az egyesület annyi fiatal sportolót mozgat meg és jó eredményeket ér el. A városnak fontos, hogy továbbra is az egyesület előre tudjon haladni. Vájer Tamás úr elmondta, hogy meghallgatták a hatóságok, de nem őt és egyesületét érintette a dolog. Tehát nem kell aggódni, hogy az egyesület bármilyen bajba kerülne. A vizsgálat lefolytatása után nyilvánosságra fognak kerülni az adatok, addig türelmet kért.”

2019. szeptember 5-én az Ügyészség közleményben jelentette be, hogy „a Fővárosi Nyomozó Ügyészség két külön vádiratban minősített vesztegetés és vesztegetés elfogadásának bűntette miatt emelt vádat nyolc személlyel – köztük négy kézilabda játékvezetővel – szemben.” Ugyanitt olvasható az is, mi szerint „rajtuk kívül a két ügyben vádlott még két edző, egy sportegyesületi elnök, illetve egy szakágon kívüli személy”. Hozzátették: „A nyomozó ügyészek az egyik edzővel és az egyesületi elnökkel – a büntetőeljárási törvény rendelkezései szerint – egyezséget kötöttek, a két terhelt ezt követően önmagukra és a játékvezetőkre is terhelő vallomást tett. Velük szemben emiatt külön vádirat került benyújtásra, melynek célja, hogy a bíróság a köztük és az ügyészség között létrejött 1 év 6 hónap 5 év próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztésre és egyéb járulékos kötelezettségekre vonatkozó egyezséget hagyja jóvá, és a két vádlottat eszerint marasztalja.”

Megállapítható tehát, hogy az Orosházi Férfi Kézilabda Sportegyesület elnökét korábban a hatóságok az ügyben meghallgatták. Az Ügyészség mostani közleményében pedig szó van egy egyesületi elnökről, aki terhelő vallomást tett, és akire az Ügyészség egyezség keretében a bíróságtól büntetés kiszabását kérte.

Tisztelt Elnök Úr!

Tekintettel az ügy súlyosságára, az orosházi sportszervezet vezetője esetleges érintettségre, illetve arra, hogy az Orosházi Férfi Kézilabda Sportegyesületnél fiatalok sporttevékenysége is folyik, kezdeményezem a Társadalmi Kapcsolatok Bizottsága rendkívüli nyilvános ülését.

Napirend:

Korrupciógyanús esetek miatti vádemelés a kézilabdasportban és az esetleges orosházi érintettség vizsgálata. (Szóbeli előterjesztés)

Előadó: Füvesi Sándor önkormányzati képviselő

A napirend tárgyalásához kérem meghívni Vajer Tamás urat, az Orosházi Férfi Kézilabda Sportegyesület elnökét. A bizottsági ülésen határozati javaslatot kívánok benyújtani. Abban az esetben, amennyiben a bizottsági ülésen az Orosházi Férfi Kézilabda Sportegyesület elnöke maradéktalanul nem tisztázza magát a felmerült vádak alól, indítványozni fogom az egyesület számára az ez évi megítélt támogatás kifizetésének felfüggesztését.

Levelemhez mellékelten megküldöm az Ügyészség közleményének teljes szövegét, kérem a bizottság tagjainak ezen levelemmel való együttes megküldését.

Orosháza, 2019. szeptember 10.

Tisztelettel:

Füvesi Sándor

önkormányzati képviselő

A 2017. június 15-i képviselő-testületi ülésen hangzott el

Kérdés

Válasz

 

Lövei Ferenc válasza

Letöltés (PDF, 34KB)

 

 

 

Ne maradjon le semmiről!