Dávid Úr! Ez a tehetetlenség még öntől is sok!

Interpelláció Dávid Zoltán polgármester részére

Az interpelláció tárgya: Meddig „próbálkoznak” még?

Tisztelt Polgármester Úr!

Tíz éve adták át önök, a fideszes testületi többség döntésével az akkori Kossuth Mezgé ingatlanait, vagyonelemeit a megyei önkormányzatnak. Mivel önkormányzat iskolát nem tarthat fenn, amíg a Fidesz van hatalmon, később onnan állami fenntartásba és az összes vagyon állami tulajdonba került. Hosszan lehetne írni az elmúlt tíz év tanulságairól, ennek a döntésüknek a városra nézve káros hatásairól, de most csak ennek egy elemét emelem ki. Azt, amelyikre az elmúlt tíz évben szinte havonta rákérdeztünk. Ez pedig a Gyopárosfürdő közkedvelt és népszerű részén található Gazdasszonyképző épülete és a nagy méretű ingatlan, amelyiken található. Erről az épületről az akkori igazgató, Pintér Tibor (akinek a munkássága megérdemelné, hogy a város valamilyen formában őrizze emlékét ‒ nyilván ezt ettől a városvezetéstől hiába várjuk) még 2008-ban büszkén nyilatkozta, hogy az intézmény a szakképzési hozzájárulásból, több millió forintot ráköltve, azt felújította, és az iskolai hasznosítás konkrét célját is megnevezte. Megvalósítani sajnos már nem tudta, mivel az egész iskolát (mint fentebb említettem, minden vagyonával együtt) kihúzták a lába alól.

Amikor ezeket az ingatlanokat, ingóságokat átadták,

az volt az ígéret, hogy ezeket oktatási célra fogják használni.

Ez van benne az átadási szerződésben, ha nem így tesznek, akkor az ok a visszavételre. Márpedig a tavalyi évig biztosan nem használták oktatási célra!

2016-ban például Dávid Zoltán a következő épületeset mondta itt a testületi ülésen:

„ebben az ügyben próbálkoznak, nem sikerülhet minden, de továbbra sem mondanak le róla”.

Többször érkezett az MSZP-frakció kérdéseire olyan válasz, hogy pályázati lehetőséget keresnek, „tanpazióként” is kívánták üzemeltetni. A tavaly augusztusi interpellációmra pedig azt válaszolták, hogy a mezőgazdasági munkás szakképesítésben részt vevő tanulók gyakorlati képzésére kívánják hasznosítani. Majd Dávid Zoltán ezzel indokolta, hogy szerinte az önkormányzatnak nincs teendője, hiszen az intézmény „kívánja” az épületet hasznosítani. Az már nem zavarta, hogy ez akkor kilencedik éve nem így történt, az állaga, állapota folyamatosan romlott, a környezete elgazosodott, tönkre ment.

Mivel az elmúlt időszakban többször is arra járva, semmiféle változást nem tapasztaltam, és csak a szokásos zárt ajtó fogadott, ismét megkérdezem, hogy

idén szeptembertől végre oktatási célra hasznosítani fogja-e a Gyulai (!) Szakképzési Centrum ezt az egykor felújított és szép épületet Gyopárosfürdőn, a Hűvös utcában? Vagy marad végleg az enyészeté?

Várom megtisztelő válaszát, amelyet, feltételezem, ismét azzal fog kezdeni, hogy „megkereste az intézmény vezetőjét”…

Orosháza, 2019. augusztus 12.

Füvesi Sándor

önkormányzati képviselő

Dávid Zoltán „válasza”

Füvesi Sándor önkormányzati képviselő részére

Tisztelt Képviselő Úr!

A „Meddig „próbálkoznak” még?” tárgyú interpellációjában írtakkal kapcsolatban az alábbiakról tájékoztatom:

Az Ön által említett Gyulai Szakképzési Centrum – Kossuth Lajos Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma „Gazdasszonyképző” épületének hasznosítása a fenntartó részéről

tervben van.

Anyagi lehetőségeik függvényében megtörténik a részlegesen felújított épület rendbetétele és a tervek szerint a turizmus-vendéglátás képzéshez kapcsolódóan fogják hasznosítani.

Kérem válaszom elfogadását!

Orosháza, 2019. augusztus 16.

Tisztelettel: 
Dávid Zoltán
polgármester

Természetesen nem fogadtam el a választ. Azt mondtam az 1 percben megtehető felszólalásomban, hogy ez a tehetetlenség még Dávid Zoltántól is sok!

 

 

 

 

 

 

 

Ne maradjon le semmiről!