5 millió forint közpénzt kapott a sportegyesület, amit majdnem felszámoltak!

Az önkormányzat illetékes bizottsága hatásköre a sportszervezetek részére az éves sporttámogatás odaítélése, ami ebben az évben összesen 114 millió forint működési támogatást és 5 millió forint bérletidíj-támogatást jelent. A bizottság legutóbbi ülésén öt fideszes igen szavazattal ‒ az én nem szavazatom mellett ‒ 5 millió forint pénzbeli támogatást ítéltek oda annak a sportegyesületnek, amelyik:

2018. július 6. óta egészen 2019. május 9-ig felszámolási eljárás alatt állt.

„A felszámolási eljárás célja, hogy a fizetésképtelen adós jogutód nélküli megszüntetése során a hitelezők a törvényben meghatározott módon kielégítést nyerjenek.” (www.birosag.hu)

A tavaly nyáron megindult felszámolási eljárásról csak idén márciusban tájékoztatták a bizottságot, akkor is csak azért, mert elérkezett a döntés ideje az ez évi sporttámogatásokról. Erről itt írtam.

Orosháza Város Önkormányzat Képviselő-testületének az önkormányzat testnevelési és sportfeladatairól szóló 15/2004. (IV.24.) Ör. számú rendelet 1. számú melléklet 9.1. pontja szerint:

„Nem nyújtható támogatás annak: (…) aki csőd-, felszámolási, végelszámolási eljárás alatt áll”.

Ennek ellenére az önkormányzat a 2018. évre megítélt 11 és fél millió forint támogatást ennek a sportszervezetnek nyújtotta, és azt utólag sem követelte vissza. Sőt, a sportszervezet az idei évre is benyújtotta a támogatási igényét, mégpedig 20 millió forintra! Az előterjesztést és benne a kérelmet itt olvashatja el.

Az egyesületnél a cégnyilvántartásban a „negatív eljárások” alatt az elmúlt években sorozatos „NAV ‒ végrehajtási határozat” bejegyzések szerepelnek:

2018-ban 2 db, 2017-ben 3 db, 2016-ban 1 db, 2015-ben 6 db és így tovább.

Az egyesület az önkormányzat 100%-ban tulajdonolt cégének, a Városüzemeltetési Zrt.-nek is tartozott, még a bizottsági döntés pillanatában is!

(Meg a Kodolányi János Egyetemnek is.) Köztudott, hogy például a szociális alapú lakásigények elbírálásakor automatikusan kizáró ok, ha a pályázó tartozik a Városüzemeltetési Zrt.-nek. Ez ennél a sportszervezetnél nem volt gond! Úgy ítélték meg az 5 milliós önkormányzati támogatást, hogy ugyanakkor tartozott az önkormányzati cégnek! A bizottsági ülésen az egyesület vezetője kijelentette, hogy ennek az 5 millió forintnak az odaítélését követően a fennmaradó összegre is azonnal benyújtják az önkormányzatnak a támogatási igényüket.

Ezt a videót azért készítettük, hogy mindenki láthassa, hogyan költik az orosházi adófizetők pénzét. Tekintse meg a Társadalmi Kapcsolatok Bizottsága 2019. június 6-i nyilvános üléséről készített felvételt! A bizottság tagjai: Dénes Ildikó, Füvesi Sándor, Kovács Endre, Lénárt Zoltán (nem volt jelen), Lövei Ferenc (a bizottság elnöke), Sándor Zoltánné és Tóth Zoltánné.

 

 

Ne maradjon le semmiről!