Fáklyás: esőmenet (videó és fotók)

Dr. Tóth Bertalan, az MSZP elnök-frakcióvezetője, az MSZP–Párbeszéd közös EP-listájának vezetője lépett a mikrofonhoz.

– Emlékezni jöttünk, mint minden évben, arra az eseményre, amikor sok-sok földműves ember mert kiállni a jogaiért – kezdte beszédét Tóth Bertalan. Majd a történelmi pillanatokat értékelte, a megmozdulások okát és célját szedte csokorba. Majd emlékeztetett egy másik kor másik történelmi eseményére is: Magyarország 2004. május elsejei csatlakozására az Európai Unióhoz. Felidézte ennek időszakát: a magyar emberek bizakodással döntöttek a csatlakozás mellett. A jobb élet reményében.

Kifejtette, akkor azt reméltük, hogy tudunk élni egy olyan közösségben, ahol szabadság van, ahol a jog uralkodik a politika fölött, ahol a politikusok elszámoltathatók, ahol nem hordják haza a közösség pénzét – mondta, s utalt arra az álmunkra is, hogy jobb oktatást kapunk, jobb lesz az egészségügy, s jobban fogunk élni. Ma azt látjuk – tette hozzá –, hogy nem csak veszélybe került ez az álom: nem is valósult meg.

– A jogot nem arra használja a Fidesz és a kormány, hogy jobb életet biztosítson a magyar emberek számára, hanem arra, hogy saját maguk részére biztosítsanak jobb éltet – mutatott rá Tóth Bertalan.

Ezután a szónok utalt arra, hogy – miként Orosháza vidékén is – az uniós támogatási pénzeket egyszerűen ellopják saját célokra. S nem a szabadságért küzdenek, hanem korlátozzák a szabadságjogokat, fejtette ki, s nyomatékosan a sajtó- és szólásszabadság sérelméről beszélt. Tóth Bertalan úgy értékelte, hogy az ország vezetői miatt Magyarország lassan kisodródik az Európai Unióból. Az agrárszocialista mozgalmak üzenetét abban látta, hogy össze kell fognunk egymásért. Felhívta a polgárokat, hogy május 26-án menjenek el szavazni, s adják voksukat az Európa-párti erőkre, így az MSZP és a Párbeszéd közös listájára is.

Forrás: Vitalap.hu

Videó

Fotók

 

 

 

Ne maradjon le semmiről!