Fetser János: Nem engedünk a zsarolásnak! Vonuljunk együtt a fáklyáson!

Az 1966 óta – a rendszerváltás első két éve kivételével – hagyományosan megtartott, az MSZP által 1992 óta folyamatosan megrendezett fáklyás felvonulás idén április 30-án sem marad el, noha a várost vezetők(?) láthatóan azon munkálkodtak, hogy ellehetetlenítsék Orosháza legnépszerűbb, a tömegek (választópolgárok) által részvételükkel támogatott rendezvényét. Idővel azzal is számolni lehetett, hogy a turisztika részére is páratlan lehetőség rejlik a program városi rendezvénnyé fejlesztésében, helyi értéktárba emelésével. Fetser János most Politikai arrogancia! címmel mondta el a nyilvánosságnak szánt aktuális mondandóját. Az 1891-es orosházi agrárszocialista megmozdulásról való városi megemlékezésről beszélt. A fáklyás felvonulás kapcsán emlékeztetett, hogy tapasztalhatóan, hosszú ideje többnyire politikamentesen vesznek részt azon a város lakói, az Orosházára látogatók. Az MSZP által rendezett április 30-ai programokra soha nem kaptak semmilyen önkormányzati támogatást: a szocialista párt és magánemberek költségén, önkéntesek munkájával valósították meg azokat.

– E pillanatig egyetlen olyan év volt 1992 óta, amikor a hatalom megpróbálta ezt a rendezvényt ellehetetleníteni, még 1994-ben – mondta Fetser János. – Akkor is megzsaroltak bennünket, ahogy most is. Akkor azt a feltételt szabták, hogy a rendezvény után takarítsuk fel a Könd utcát. A szervezők éjfél után hozzáláttak a felsepréshez, reggel hatra végeztünk is vele. A mostani korrupt fideszes hatalom pedig most olyan feltételt szabott a rendezvény megtartására, amit mi egyértelműen zsarolásnak fogunk fel. Olyan politikai szándéknak, mellyel igyekeznek az április 30-ai rendezvényt ellehetetleníteni. Kezemben van az az értesítés, melyben a száz százalékban a város önkormányzatának tulajdonában lévő Orosházi Városüzemeltetési és Szolgáltató Zrt. vezetője tájékoztat bennünket, hogy a piactéren megtartandó rendezvényre – hozzáteszem: ahol olyankor több ezer orosházi ember megfordul – előre fizessünk be 320 ezer forintot. Ezt az összeget nem vagyunk hajlandók kifizetni. Színpadépítésre 125 ezer, érintés- és villámvédelemre 119 ezer, elektromos szakember ügyletére 41 ezer forintot kérnek, a többit kisebb költségtételek teszik ki. E levél birtokában lemondtuk azt a szerződést, mely a piactér hangosítását biztosította volna a zenekar részére, ugyancsak lemondtuk a zenekar fellépését is. Az okok: a piactéren nagyon sok árus, szolgáltató jelenik meg ilyenkor, akik komoly bérleti díjat fizetnek a zrt.-nek; ennek összege tehát nem az MSZP-hez folyik be. Mi a rendezvénnyel a városnak, a cégnek bevételt teremtünk – teremtettünk – a tavasz első, kiemelt, nagy orosházi rendezvényével.

E rendezvény olyan alkalom, amikor az orosházi polgárok önfeledten ünnepelnek és családostul találkoznak egymással, fiatalok és idősek pár órát szórakozhatnak a városközpontban. Ezt teszi lehetetlenné az említett zsarolás.

Majd a szocialisták elnök-frakcióvezetője kontrasztként hozzátette:

– Miközben a Fidesz-irodában megalakított orosházi gazdakör 7 millió forintot kapott a városvezetéstől egy rendezvény megtartására, mi egyetlen forintot sem kértünk. Úgy tűnik, hogy politikai alapon hozták meg a fáklyás felvonulással kapcsolatos döntést. Ennek ellenére várunk és kérünk minden orosházit, hogy vegyen részt programunkon. Az MSZP–Párbeszéd EU-s listavezetője, a szocialisták elnöke, Tóth Bertalan lesz a rendezvény szónoka a felvonulás kezdetekor, a volt könyvtár előtti emlékhelyen.

Aki velünk vonul, a mindenkori ellenzéknek ad egyfajta politikai támogatást.

Egyébként egy dolgot hajlandók vagyunk kifizetetni a jelenlegi hatalomnak: a piactéren kihelyezett, a vonulás végén a fáklyák kioltására és összegyűjtésére szolgáló konténerek bérleti díját. A rendőrséggel és társszerveivel korrekt módon elő tudtuk készíteni a rendezvény biztosítását.

Fetser János egy másik jelentős, az idők során tradicionálissá lett orosházi rendezvény eltüntetésével is „megvádolta” a fideszes városvezetést. „Kivéreztették” a tízezreket megmozgató Európai Kenyérünnepet – állapította meg.

– Most pedig 1891 emlékezetébe, a fáklyás felvonulásba kötöttek bele. Azt kell mondanunk: ez jó jel. Amikor 1994-ben kötözködtek az április 30-ai rendezvénnyel, abban az évben a jobboldal elbukta a választást – vont párhuzamot az elnök-frakcióvezető. – Úgy gondolom, hogy folyamatosan látják e városban, térségben az emberek, hogy a dél-békési maffia nem csak az Európai Unió pénzét „nyúlja le”, hanem az orosházi adófizetőkét is, s a hatalom adminisztratív eszközökkel igyekszik elhallgattatni bennünket. Pedig számtalan nyomozás és bírósági szakban lévő botrányos ügy van folyamatban a hatalom képviselői, s más hatalomközeliek ellen. Igyekeznek elterelni a figyelmet a botrányokról, az indokolatlan „pótmunkákról”, s arról a politikai aljasságról, mely ebben a térségben folyik. A legújabb információk szerint már egymást zsarolgatják, jelentgetik föl a fideszes „urak”. Azt szeretnénk, ha az orosháziak és a környékbeli állampolgárok méltóságteljesen tudnának ünnepelni, megemlékezni. Felszabadultan, jó érzéssel, s ne legyenek kitéve a mindenkori hatalom arroganciájának. Mi e mai tájékoztató révén értesítjük a kereskedőket, és a piactéren felszabadult ünneplést, szabadidő-eltöltést keresőket, hogy rajtunk kívül álló okok miatt – úgy tűnik – ez a rendezvény nem tetszik a hatalomnak, s igyekszik elgáncsolni mindannyiunkat: jöjjenek, ünnepeljünk meg együtt, s mutassunk egyfajta egységet ezen a napon is! Tiszteletben tartva azoknak az embereknek az emlékét, akik 1891-ben a hatalom ellen megmozdultak, s kifejezték akaratukat. Most is szükség van erre, „be kell inteni” az ilyesfajta döntéseknek, melyeket nem szabad se tolerálni, se elfogadni.

Forrás: Vitalap.hu

 

Frissítés!!!

 

 

Ne maradjon le semmiről!