Felmondtak a Simonka-egyesületnek! Valóban mennek vagy maradnak?

A március 28-i képviselő-testületi ülésen a fideszes többség felmondott egy olyan megállapodást, amelyet még 2011-ben kötöttek a ‒ bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntettével és más bűncselekményekkel megvádolt és mentelmi jogától megfosztott ‒ Simonka Györgyhöz erősen kapcsolódó egyesülettel.

Akkoriban jelentek meg először Orosházán egyre többen „Dél-Békésből”, és tettek sorra félre elismert városi szakembereket. Maga Simonka György is befáradt Pusztaottlakáról az akkori képviselő-testületi ülésünkre, hogy személyesen álljon ki azon egyesület mellett, annak képviseletében, amelyet akkor éppen az unokatestvére vezetett. A mondás az volt, hogy Pusztaottlakáról mindent jobban tudnak, mint mi itt, Orosházán. Először a turizmust nyúlták le, a városi kasszába befolyó helyi idegenforgalmi adónak közel a felét utalták át nekik éveken át idáig. Egy könyvet meg lehetne tölteni csak ezzel az egy témával, itt a honlapomon is számtalan írásom foglalkozott velük. Nem tudom, emlékszik-e még a Kedves Olvasó a különböző „fesztiválokra”, a fideszes eszem-iszom-dínom-dánomokra, amire számolatlanul, követhetetlenül és ellenőrizhetetlenül dőlt a közpénz.

Így értünk el a mostani testületi ülésig, ahol először is tájékoztatást kértem arról, hogy:

Milyen pályázatokban, konzorciumokban van Orosháza még mindig összekötve ezzel a Simonka-féle egyesülettel?

Nem tudtak rá válaszolni, mondjuk, ez is jellemző, majd egy hónap múlva, ahogy szokták, kapok valamit írásban. Megkérdeztem, hogy foglalkoztatják-e még a Városüzemeltetési Zrt.-nél Kiss Lászlót, az egyesület elnökét. Erre az a válasz érkezett, hogy jelenleg is ott dolgozik.

Ezt követően érdekes közjáték zajlott le. A társadalmi kapcsolatok bizottsága fideszes elnöke, látva Kiss Lászlót a teremben, kérte, hogy kapjon szót, hiszen a bizottsági ülésre nem jött el, és nem ez volt az első ilyen távolmaradása.

Kiss László azzal kezdte, hogy nem beszámolni, hanem kérdezni szeretne:

1. Miért nem kaptak meghívót sem a bizottsági ülésre, sem a testületi ülésre?

2. A megállapodás az egyesület és az önkormányzat között 2023-ig szól, ennek keretében kapják meg az idegenforgalmi adó 41%-át. Ezt a megállapodást most egyoldalúan fel kívánja mondani az önkormányzat. Mi ennek a jogalapja, ezt hogyan kívánják megtenni?

3. Miért nem történt előzetes szakmai egyeztetés minderről? Hiszen az egyesület munkavállalókat foglalkoztat, országos turisztikai egyesülettel tart kapcsolatot stb.

Ezekre a kérdésekre érdemi választ kellett volna a városvezetésnek adnia, ami nem történt meg. Egyik ellenzéki képviselőtársam többszöri sürgetésére, hogy

válaszoljon már ugyan Dávid Zoltán a felmerült kérdésekre valamit, egyszerűen annyit mondott, hogy nem kíván válaszolni,

majd hirtelen lezárta a vitát. Én ügyrendi gombot nyomtam, de ez sem zavarta Dávidot, lezavarta gyorsan a szavazást, amiben nem vettem részt. Utána adott csak szót. A leghatározottabban tiltakoztam a példa nélküli diktatórikus eljárása ellen.

„Mivel az összes olyan, a költségvetésben szereplő, városmarketing-összeget a városüzem kapta meg, és mivel Kiss László ott dolgozik, úgy gondoltuk, hogy ott is ugyanezeket a feladatokat a városüzemnél a kollégákkal meg fogja tudni oldani”

‒ hangzott el a kevés „szakmai” érv egyike a fideszes városvezetés részéről március 28-án.

„Április 1-jétől távozik Orosháza-Gyopárosfürdő turisztikai menedzseri pozíciójából Kiss László, aki eddig az önkormányzat turizmushoz kapcsolódó feladatait látta el”

‒ adta hírül a turisztikai portál. Természetesen az önkormányzat által az orosházi adófizetők pénzéből fenntartott, Fidesz-propagandát nyomó közmédia nem kívánja ilyen hírekkel összezavarni a gyanútlan városlakókat, így azzal sem, hogy komoly gondok vannak a Napsugár szálloda körül.

De legalább a Fetser János polgármestersége alatt indított, és a Fidesz-éra alatt 12 éve kihasználatlan önkormányzati tulajdonú konferenciaközpontot „fejlesztik”. Ahogy a Beolon lehetett olvasni:

„A beruházás jelentőségéről [Dávid Zoltán polgármester] elmondta, egy részben kihasználatlan ingatlant töltenek meg új tartalommal. Az épület egyik fele konferenciák remek helyszíne lesz, a másik felét pedig a szabadidő eltöltésére alkalmas térré alakítják át, ahol helyet kap mozi, bowling és biliárd terem.”

Érti? A konferenciaközpontban lehet, hogy majd ezután lesznek konferenciák is! És amikor mi mondtuk hosszú éveken át, hogy kihasználatlan a városi szálloda, akkor az volt a fideszes válasz, hogy rossz hírét keltjük ezzel Gyopárosfürdőnek. Közben lassan már Cserkeszőlő is lehagy bennünket.

A napirendi pont hangfelvétele. Hallgassa meg!

 

Borítókép: http://calendulaterv.hu/

 

Ne maradjon le semmiről!