A kórháznak nem adtak 9 milliót, máshova indokolatlan „pótmunkára” igen!

A Lehel és a Könd utcai óvodák felújításához hasonlóan ‒ ott 25 millió forint plusz áfa „pótmunka” szaladt ki a városi költségvetésből ‒ a március 28-i képviselő-testületi ülésre is érkezett egy ilyen: most a nappali szociális ellátást nyújtó négy városi klub felújítása futott ki úgymond a keretből.

Bruttó 8 millió 275 ezer 450 forint pontosan az az összeg, amit megszavaztak a fideszes képviselők „pótmunkára”. Mivel Elekes Lajos „társadalmi” alpolgármester már a pálya szélén melegít (de minek? le kéne már váltani!), ezt az előterjesztést maga Dávid Zoltán jegyezte, és ő is vezette fel. Nem írom le szó szerint azt az „indoklást”, amit pár mondatban kipasszírozott magából, alul meg lehet eredetiben is hallgatni. A „pótmunkák” listája ez:

Egyiket sem lehetett előre látni, semmi sem volt ezek közül előre tervezhető, a pályázatba beépíthető stb. Vicc!

Az óvodáról szóló előterjesztésnél el is mondtuk, hogy az állítólagos „pótmunka” elrendelésével felmentik a kivitelezőt a kötbér fizetése kötelezettsége alól, hiszen láthatóan nem készültek volna el időben. Arról, hogy mennyire nem haladt a munka, Fetser János MSZP városi elnök-frakcióvezető egy videót is kirakott az oldalára, amiben látható-hallható, hogy az önkormányzat felelős tisztségviselőjével együtt nem mehetett be a Könd utcai óvodába ellenőrizni az ottani állapotokat. A felvételen az is nyilvánvaló, hogy ott akkor semmilyen munkavégzés nem folyt. Ezek után Dávid Zoltán végig azt állította a testületi ülésen, hogy ez nem igaz, lehet ellenőrizni az önkormányzati beruházásokat, sőt, a hivatali illetékest is a mikrofonhoz rendelte ennek bizonyítására.

*

A Facebook-oldalamon a képviselő-testületi ülésről beszámoló cikk megosztása alá az alábbi kommentet kaptam:

„Füvesi Úr! Olvasom, hogy elégedett városunk vezetőinek tevékenységével, melynek adott helyen hangot is ad. Különösen a projektek hatékonyságával elégedett, melyek a »lehető leghatékonyabban használjuk fel az uniós forrásokat« kifejezéssel illetett. Forrás: https://oroscafe.hu/2019/03/28/testuleti-ules-oroshaza-oroshazi-hirek/ 15. napirendi pont. Nekem azért fenntartásaim vannak a hatékonyságot illetően, melyet remélem egy újonnan felálló képviselő testület vizsgálni fog. A múltat le kell zárni, hogy egy tiszta jövőt építhessünk. Eddig kritikus hangvételű volt, valóban ennyire elégedett lett?”

Ezután megnéztem, hogy mi szerepel a városi közmédia úgynevezett tudósításában. Hát ez:

„Füvesi Sándor (MSZP) támogatandó, hogy épül szépüljön a város és a lehető leghatékonyabban használjuk fel az uniós forrásokat. Kifogásolta, hogy a pályázatok nem készülnek el határidőre, az MSZP politikusa szerint rosszul készítik elő ezeket. Nem támogatja az előterjesztést.”

A városi közmédiáról a véleményem ismert. Nem véletlen, hogy a testületi ülések tévéközvetítését a diktatórikus Dávid Zoltán-vezette fideszes többség letiltotta, marad az, hogy valaki vagy beül, és megnézi élőben, vagy követi a mi oldalainkat, és onnan tájékozódik. Hiteles forrásból. Ugyanis eredetileg ezt mondtam:

[Dávid Zoltán után kaptam szót, aki éppen azt sorolta, hogy miért indokoltak szerinte ezek a „pótmunkák”.]

„Tisztelt Képviselő-testület! Nem, nem erről szól az előterjesztés, én azt szeretném kérni-javasolni ‒ mi legalábbis így fogunk tenni ‒, hogy abszolút ne támogassák az előterjesztést. Természetesen mindenki támogatja azt, hogy fejlődjön a város, szépüljenek-épüljenek a köztereink, épületeink, gazdagodjon a város, és használjuk föl a lehető leghatékonyabban az Európai uniós forrásokat. Ezzel senkinek semmi problémája nincs, sőt, mi magunk érvelünk amellett ‒ másról sem szóltak az elmúlt évek ‒, minthogy a város lemarad, elszegényedik, kosz-piszok van mindenhol, és nem jól vezetik a várost. És egyébként az Európai uniós pályázatokat sem úgy kezelik, és a fejlesztéseket-beruházásokat sem úgy kezelik, ahogy kellene. Emlékeztetnék mindenkit a másik eklatáns példára, ami a Könd utcai óvodánál folyt és folyik, hányszor interpelláltunk, és szólaltunk fel az ügyben. Egy kaptafára megy ez az előterjesztés is. Az előterjesztéssel abszolút nem értünk egyet. Nonszensz, hogy most már nem első alkalommal jön be úgy anyag, hogy ismét »pótmunka«, most ez a több mint nyolc millió forintos összeg. Felteszek kérdéseket röviden, nyilván a szokásos módon nem lesz rá semmilyen válasz:

Egyetlen felújítás, pályázat nem készül el határidőre. Ez se! Nyilván a »pótmunkának« ilyen szerepe van. Sorozatosan ilyen slendrián előkészítést látunk. Egyébként milyen előkészítés az olyan, ahol ilyen ‒ látszólagos ‒ »pótmunkára« van szükség. Hogyan készítették ezt elő? Hol volt egyébként a műszaki ellenőr? És így tovább.

Nonszensz az egész, rengeteg kérdést fölvet, ez egy sorozatba illeszkedik. És látszódik, hogy rosszul vezetik a várost, rosszul gazdálkodnak, rosszul állnak hozzá ezekhez a kérdésekhez. Nem támogatjuk ezt az előterjesztést, és ezt javaslom minden képviselő-társamnak is.”

A napirendi pont hangfelvétele. Hallgassa meg!

 

 

Ne maradjon le semmiről!