Mi Elekes Lajos feladata? Eldobja az agyát, ha elolvassa Dávid Zoltán válaszát!

Március 7-én rendelte be magához Dávid Zoltán polgármester Elekes Lajos társadalmi megbízatású alpolgármestert, és közölte vele, hogy megvonja a hatásköreit. Erről nem Dávid Zoltántól, sőt, nem is a ‒ rövid időn belül második felelős szerkesztőjét vesztett ‒ városi közmédiából értesülhettek az orosházi polgárok, hanem onnan, hogy Fetser János MSZP városi elnök lenyilatkozta a Magyar Narancsnak, én pedig idéztem a honlapomon.

Most jött el a következő képviselő-testületi ülés, amelynek a végén lehetőségem volt, és kénytelen is voltam erre rákérdezni, mivel hogy azóta sem kaptunk sem mi, sem a város polgárai semmilyen tájékoztatást. Leszámítva Dávid Zoltán sokáig emlékezetes „gazdasági struktúraváltásos” közleményét, amiben meg semmi érdemi információ nem volt.

Tényleg nehéz már jelzőket találni Dávid Zoltán „városvezetői produkciójára”, de az, hogy egy ilyen súlyú ügyben nem magától, mondjuk a testületi ülés elején ad tájékoztatást, hanem úgy kell kérdezni, az valami egészen elképesztő.

A törvény szerint a képviselő-testület választhat a polgármester munkája segítésére egy vagy több főállású alpolgármestert. Választhat nem képviselő-testületi tagot, azaz nem megválasztott képviselőt is, ahogy szokták mondani: „kívülről, a szakma világából” társadalmi alpolgármesternek. Így történt ez Elekes Lajossal 2010-ben, majd 2014 őszén is. Azóta ő havi pár százezer forintért ellátta „áldásos tevékenységét”, amiről e honlapon is annyi alkalommal megemlékeztem.

Az is ismert, hogy mi, szocialisták végig elleneztük, hogy három alpolgármestere legyen a városnak, főleg elleneztük Elekes Lajos személyét, de a fideszes többség döntött. A törvény szerint a polgármester hatáskör gyakorlását ruházhatja át az alpolgármesterére, és vissza is vonhatja azt. A törvény betűjét nézve tehát idáig minden törvényes. Na, de az, hogy utána ott maradjon a helyén Elekes minden munkavégzés nélkül, az lehet törvényes, de teljességgel elfogadhatatlan!

A következő kérdést tettem fel a képviselő-testületi ülésen Dávid Zoltánnak:

Az internetről, a sajtóból tudni, Elekes úr nyilatkozta, hogy az eddigi jogkörei minimálisra csökkentek. A városi honlapon pedig észleltem, hogy a korábbi összes feladatát letörölték, és jelenleg nulla darab feladat szerepel a városi honlapon Elekes Lajos alpolgármester neve mellett. Szeretném megkérdezni, hogy mi Elekes Lajos alpolgármester jelenlegi feladata, és ha semmilyen feladata nincsen, akkor pedig miért van még Elekes Lajos a társadalmi alpolgármesteri pozícióban. Egyáltalán, miért van ez a társadalmi alpolgármesteri pozíció, aminek a megszüntetésére, sőt létre sem hozására annyiszor javaslatot tettünk már a ciklus elején is. S remélem, hogy nem egy munkanélküli alpolgármesterrel szeretnék az orosházi adófizetők pénzéből kihúzni a ciklus hátralévő részéig!

És akkor következzen az épületes válasz minden szerkesztés nélkül, úgy, ahogy Dávid Zoltán kipasszírozta magából:

Elekes Lajos alpolgármester úrtól, igen, feladatköröket visszavontam. De nyilván azért ez nem jelenti azt, hogy nincs neki feladata, vagy nem végez munkát. Azokat a feladatokat, ami a felmerülő problémák vagy kérdések, tehát prompt, azokkal a feladatokkal bízom meg, ami menet közben olyan segítségre van szükségem, amit ő tud segíteni vagy megoldani.

Orosháza fizetett alpolgármesterének elég annyi munkaköri leírás, hogy „felmerülő problémák meg kérdések”???!!!! Természetesen ezt az ügyet sem fogjuk annyiban hagyni!

Hangfelvétel

 

Ne maradjon le semmiről!