Küzdelem a gyermekekért ‒ fideszes ellenszélben

Még tavaly októberben döntött a képviselő-testület arról, hogy mely napokra biztosítja a téli szünidőben a gyermekétkeztetést. Az eredeti javaslatban ‒ melynek előterjesztője Dávid Zoltán volt ‒ mindössze három munkanap szerepelt. Pedig, ha a naptárra néztünk ‒ én megtettem ‒ eleve látszódott, hogy a sok munkaszüneti nap miatt nagyon hosszú idő telne el a szegény kisgyerekeknek, akik otthon vagy kapnak eleget enni, vagy ‒ ismerve a mai magyar társadalom szociális helyzetét ‒ nem. Az a biztos, ha az önkormányzat segít.

A testületi ülést megelőző nap, a bizottsági ülésen ezért elővezettem azt a javaslatomat, hogy legalább december 24. hétfőt is vegyük bele a programba. Még több munkaszüneti napot is javasolhattam volna, de ‒ ismerve a fideszes városvezetés „szociális érzékenységét” ‒ már ennyivel is megelégedtem volna. Kiderült, a félelmem nem volt alaptalan!

A testületi ülésen ‒ mivel az előterjesztő nem tett módosító javaslatot a saját előterjesztéséhez ‒ ismét belekezdtem a mondókámba. Ebből egy fél órás vita bontakozott ki. Dávid Zoltán szó nélkül hallgatta, ahogy fideszes oldalról ezt a szerintem nagyon helyes és szerény javaslatomat támadják, „populistának” nevezik. Amikor láthatóan semmiképp sem akarták támogatni, a felindultságomat alig bírva elfolytani, azt mondtam, hogy akkor majd ennek a költségét kifizetem én, adják meg a város számlaszámát, amire átutalhatom. Még erre sem támogatta a javaslatomat egyből Dávid Zoltán, hanem szünetet rendelt el (!), a Fidesz-frakció elvonult „tanácskozni”, majd miután visszajöttek, kiderült, hogy elfogadják.

Most kaptam meg a szokásos előterjesztés részeként ennek a határozatnak is a beszámolóját. E szerint:

„A téli szünidei gyermekétkeztetést 2018. december 24. munkaszüneti napjára, napi egyszeri meleg étkeztetést összesen

167 gyermek vette igénybe,

melyből hátrányos helyzetű gyermekek száma 37 fő, halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek száma 49 fő, rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő gyermekek száma 81 fő. Ezen a napon a gyermekétkeztetés teljes bekerülési költsége 66.800,- Ft, melyből az önkormányzati önerő összege: 32.400,- Ft.”

Egyfelől nagy öröm számomra, hogy 167 gyermek számára ki tudtam harcolni ezt az egyetlen kis ebédet. Másrészről viszont döbbenetes az a szám, ami ott szerepel, hogy mindössze 32.400,- Ft-os önkormányzati önerőbe került. Erről kellett ennyit vitatkozni??!! Persze, ha saját, hozzájuk közelálló célról van szó, tíz- és százmilliókról képesek egy szempillantás alatt dönteni!

Mivel a testületi üléseket nem közvetíti a városi televízió, utólag közzéteszem ennek a napirendnek a vitáját, ajánlom ‒ némi nyugtatóval ‒ megtekinteni. Így működik a fideszes többségű városi képviselő-testület Orosházán. ‒ De már csak ez év őszéig!

 

 

 

Ne maradjon le semmiről!