Aki keres, az talál? Üres önkormányzati lakások Orosházán?

Interpelláció Dávid Zoltán polgármester részére

Aki keres, az talál? Vannak évek óta üresen álló önkormányzati tulajdonú lakások Orosházán?

Tisztelt Polgármester Úr!

Egy orosházi állampolgár keresett meg a fogadóórámon, és mondta, hogy olvassa a híradásaimat a honlapomon arról, hogy milyen sok rászoruló család pályázik hiába, de nem kap lakást, mert állítólag nincs elég. Azt válaszoltam, hogy nyilván több lenne, ha

‒ a fideszes városvezetés az elmúlt 12 évben legalább egy új bérlakást épített volna; nem épített, ilyen utoljára ‒ szép számmal ‒ a szocialista városvezetés idején történt, Fetser János polgármestersége alatt;

‒ a meglévő lakásállományt óvnák és javítanák, az állapotukat rendszeresen és alaposan ellenőriznék, a rendbontókkal szemben azonnal eljárnának, ha nem a tehetetlenség jellemezné a hozzáállásukat (lásd Dankó utca) és így tovább. És nyilván segítené a helyzetet, ha nem adnának el lakásokat, mint ahogy történt az ‒ a tiltakozásunk ellenére ‒ több esetben is.

Erre azt mondta az orosházi állampolgár, hogy ő tud olyan lakást, ami önkormányzati tulajdonú, de hosszú évek óta üresen áll. Néhány nappal később ki is mentünk a helyszínre, a Kórház-Szakrendelővel szemben, ahol kívülről meg tudtam tekinteni az ingatlant, amiről a szomszédok is állították, hogy évek óta nem lakik benne senki. A tulajdonosa pedig az önkormányzat.

Miután tájékozódtam a tárgyban, az alábbi döbbenetes tények derültek ki: Nem egy, hanem több önkormányzati tulajdonú lakás is évek óta üresen áll! Van, amelyik három éve, van, amelyik hét éve, és az, amelyiket én is megnéztem,

immár nyolcadik éve várja, hogy valaki beköltözzön.

Ezek mind a belvárosban találhatók, ideálisak tehát bárki számára.

Árnyalja a képet, hogy ezeknél a lakásoknál, bár az önkormányzat a tulajdonos, a bérlőkijelölési jog mást illet meg. Önmagában ezzel semmi probléma sincs, teljesen érthető, hogy rendvédelmi szerv, honvédelmi szerv, állami közszolgáltatást végző cég, vagy nagy állami tulajdonú cég ilyen bérlőkijelölési joggal rendelkezzen városunkban, ennek a rendszerváltást megelőző történeti okai is vannak.

Na, de akkor, amikor lakáshiány miatt Orosházán rászoruló családok maradnak rossz körülmények között, amikor a beérkezett pályázatokból látszik, hogy milyen nehéz egészségügyi, szociális helyzetű orosháziak várnak reménytelenül lakásra, akkor elvárható, hogy a meglévő lakásállománnyal felelősen gazdálkodjunk, és minden tőlünk telhetőt megtegyünk a helyzet javításáért. Ha pedig vannak olyan orosházi, önkormányzati tulajdonú lakások (ráadásul nagyon jó helyen lévő lakások), amelyek hét vagy nyolc éve üresen állnak, akkor az a minimum, hogy valaki megkérdezi a bérlőkijelölési joggal rendelkezőt, hogy mégis mi a szándéka az adott ingatlannal. Mert az önkormányzatnak nagy szüksége lenne rá!

Kérdéseim:

Mit tettek az elmúlt nyolc évben, amikor értesültek arról, hogy ezek az ingatlanok folyamatosan üresen állnak? Tettek-e a lépéseket annak érdekében, hogy amennyiben a bérlőkijelölési joggal rendelkező láthatóan nem kívánja azokat használni, akkor odaítélhessük rászoruló, nehéz helyzetben lévő családoknak? Egyáltalán, mikor kapott a képviselő-testület az elmúlt nyolc évben tájékoztatást ezekről a folyamatosan üresen álló lakásokról?

Várom megtisztelő válaszát.

Orosháza, 2018. december 17.

Füvesi Sándor

önkormányzati képviselő

 

 

 

 

 

 

Ne maradjon le semmiről!