Levajazott közbeszerzések? Dávid Zoltán szerint minden rendben van!

A képviselő-testület legutóbbi ülésén ismét kritizáltuk az önkormányzat úgynevezett közbeszerzési eljárásait. A következő kérdésekre nem kaptunk elfogadható választ:

‒ Miért nem valódi nyílt közbeszerzést ír ki az önkormányzat? Miért azt az eljárási formát választják, hogy csak 5 darab ajánlatot kérnek be, és csak ez az 5 tehet ajánlatot? Ez szűkíti a versenyt! Mi a bajuk a valódi nyílt közbeszerzéssel?

‒ De ha már mindenáron ezt a zártabb formát erőltetik, akkor miért nem kérnek orosházi székhelyű cégektől is ajánlatot? Mert például a legutóbbi négy EU-s forrásból megvalósuló projektnél egy olyan céget sem kértek fel ajánlattételre, amelynek a székhelye orosházi lenne. Egyet sem!

Tehát négy Európai uniós, úgynevezett TOP-os (Terület- és Település-fejlesztési Operatív Program) pályázat „közbeszerzési” eljárását mutatom be. Erről beszéltem a képviselő-testületi ülésen is, erről szól a mellékelt videó is, amely több hozzászólásomat tartalmazza időrendben, összevágva.

Mi történt az eddigi négy TOP-pályázat esetében?

Mindegyiknél bekértek 5 ajánlatot (ennyi a minimum, ha ezt az eljárási formát választják), majd sohasem érkezett be 5 ajánlat. Általában 2 vagy 3. Vannak ugyanis olyanok, akik rendre nem adnak be ajánlatot. De ez cseppet sem zavarja Dávid Zoltánt, hogy később egy másik TOP-os pályázatnál újra felkérje ugyanazt a céget ajánlattételre, amelyik korábban nem adott be ajánlatot, hogy aztán ismét ne adjon be ajánlatot. Így viszont megfelelnek a törvényi kiírásnak, ami szerint 5-öt minimum fel kell kérni. (Még egyszer ideírom: akkor, ha ezt az eljárási formát, és nem a valódi nyílt közbeszerzést választják.) Felkérték a szükséges 5-öt? Fel! Törvényes? Az! Olyan Fidesz-törvényes! Lehetőség a „törvényes” lopásra!

Nem úgy tűnik, mintha már eleve meglenne, hogy melyik cégnek kell megnyernie a „versenyt”? A többi már csak papírozás? És azon meglepődne, ha azt mondanám, hogy a végén a „nyertes” szinte sohasem tudja azért a pénzért megcsinálni a munkát, amiért a város szeretné, amennyi pénzt a pályázaton az önkormányzat nyert, amennyire a tervezői költségbecslés hónapokkal korábban felbecsülte, és amire a város a pályázatot kiírta, hanem mindig jóval többért? És tudja, ugye, hogy ezt a többletet is az Ön pénzéből fizetik ki? Tízmillió forintokat!

Dávid Zoltán annyit tudott erre mondani, hogy szerinte ez az eljárás teljesen rendben van, és megadta a szót Elekes Lajos alpolgármesternek. Ő beszélt akkor is, amikor kifejezetten Dávid Zoltán véleményét kérdeztem, az ajánlattevőket az önkormányzat nevében ugyanis ő kéri fel.

Segítségképpen, hogy könnyebb legyen áttekinteni, alábbiakban felsorolom ezeket a TOP-os pályázatokat, odaírom, hogy mely cégektől kértek ajánlatot, melyik adott vagy nem adott be ajánlatot. Nagybetűvel a nyertes ajánlattevő szerepel:

Nappali szociális ellátás infrastruktúrájának fejlesztése

Beadott: SZONITA HUNGARY KFT. (BUDAPEST), Trínium Alfa Kft. (Kiskunhalas), Maxicargo Kft. (Budapest – korábban Kiskunfélegyháza)

Nem adott be: Békési Általános Építőipari Bt. (Békés), HPQ Plus Kft. (Szeged)

Önkormányzati tulajdonú háziorvosi rendelők felújítása

A/ Beszerzési eljárás (eredménytelen lett)

Beadott: BQ Mérnöki Iroda Kft. (Szeged), Bácska Mérnöki Szolgáltató Kft. (Kiskunhalas), Provanti Építőipari Kft. (Szeged)

Nem adott be: Csomiép Enter Kft. (Hódmezővásárhely), Kerámiaház Kft. (Hódmezővásárhely)

B/ Közbeszerzési eljárás

Beadott: BQ MÉRNÖKI IRODA KFT. (SZEGED), Bácska Mérnöki Szolgáltató Kft. (Kiskunhalas)

Nem adott be: Csomiép Enter Kft. (Hódmezővásárhely), Kerámiaház Kft. (Hódmezővásárhely), Provanti Építőipari Kft. (Szeged)

Óvodák felújítása (Lehel és Könd utca)

Beadott: BÁCSKA MÉRNÖKI SZOLGÁLTATÓ KFT. (KISKUNHALAS), Deta-Ép Kft. (Budapest)

Nem adott be: Békési Általános Építőipari Bt. (Békés), Kerámiaház Kft. (Hódmezővásárhely), HPQ Plus Kft. (Szeged)

Barnamezős területek rehabilitációja – közösségi tér kialakítása Orosháza-Gyopárosfürdőn

Beadott: SZONITA HUNGARY KFT. (BUDAPEST), CS-GROUP Kft. (Tótkomlós)

Nem adott be: Deta-Ép Kft. (Budapest), HausKomfort Kft. (Sándorfalva), Csomiép Enter Kft. (Hódmezővásárhely)

Folytatása következik!

 

 

Ne maradjon le semmiről!