Akkora csalásgyanú, mint ide ’lacháza!

Sok az eszkimó és kevés a fóka ‒ tartja a mondás. Sok uniós és hazai közpénz folyik el a szemünk előtt, és kevesen vagyunk, akik mindennek utánamegyünk, foglalkozunk vele, és sajnos, úgy látom, nem elegen vagyunk, akik felháborodunk mindezen. Én a kevesek egyikeként, a Fetser János vezette MSZP-frakció tagjaként igyekszem a mélyére ásni egy-egy ilyen „pályázatnak”. A munkám kereteit a megmaradt „jogállamiság” néhány alapjogszabálya, így például az önkormányzati törvény biztosítja, amely miatt még (még!) kötelező az önkormányzat háza táján keletkezett közokiratokba betekintést engedniük. Ha valami gyanúsat észlelünk, abba belenézhetünk. De annyi a korrupciógyanú, hogy pár ember nem győzi, ezért is javasoltuk már többször a képviselő-testületnek, hogy állítsunk fel erre egy külön bizottságot. A Dávid Zoltán féle, Simonka-kiszolgáló fideszes többség ezt minden alkalommal leszavazta. Nem kell az, mondták…

Van egy korábbi uniós pályázat, amivel már több alkalommal foglalkoztam:

Esélyt teremtettek maguknak 22 millió forint elköltésére?

Mire költöttek el 13 millió forintot az adófizetők pénzéből?

Az „esélyegyenlőség biztosítására” kapott iPadeket lenyúlta a fideszes városvezetés!

Nem ismétlem meg, amit már korábban leírtam, a lényeg, hogy volt egy több tízmilliós, 100%-osan finanszírozott uniós pályázat az esélyegyenlőség biztosítására. Az egész konstrukciót valahol valakik központilag találták ki, és több helyi, abszolút tisztességes szakembert „vontak be” (értsd: használtak fel) saját önös céljaikra. Ennek az elemeit jártam körül, veséztem ki a korábbi írásaimban.

Az egész „projektben” szerepelt egy személy, aki nem orosházi volt, még csak nem is Békés megyei, egészen Kiskunlacházáról jött ide, Orosházára, akivel úgy kötöttek szerződést, hogy megbízták „segítő szakértő feladat ellátásával”. A szerződése szerint 2015. április közepétől november közepéig dolgozott itt, havi bruttó 153 ezer 255 forintért. (Az összesen a hét hónapra: 1.072.785,- Ft.)

Az elvégzendő feladatát így rögzítették a szerződésben:

Tehát több mindent és több mindenkit „támogat”, „tartja a kapcsolatot”, minden rendezvényen részt vesz. Majd a végén a legfontosabb: „A rendezvényeken elhangzott információkból, illetve az adott időszakban végzett tevékenységéről beszámoló készítése (megadott időközönként, a pénzügyi teljesítéssel összhangban)”.

Beszámoló? Ja, az nincs. Mi van a projektdokumentációban? Munkaidő-nyilvántartások! Idemásolom például a májusit. (Azon most ne akadjunk fenn, hogy április 15-től a hónap végéig még ennyi sincs.)

Áttekint, egyeztet, áttekint, egyeztet. Ilyen mind, a többi hónapé is. A szerződés egyébként egy másik pontban kiköti, hogy „A megbízott a projektben töltött órák teljesülését, valamint az elvégzett feladatokat munkaidő nyilvántartással köteles bemutatni”. Nyilvánvaló tehát, hogy ez nem „a” beszámoló. Odahullajtani néhány „áttekint”-et meg „egyeztet”-et, az nem beszámoló.

Jogosan merül fel a kérdés, hogy akkor kicsoda az illető? Miért éppen Kiskunlacházáról kellett őt megbízni? Mi az a plusz szaktudás, ami nem volt széles e megyében, nemhogy egész Orosházán? Ha nem készült valódi beszámoló, hogyan lehetett a teljesítést a felelős alpolgármesternek leigazolni, és az önkormányzatnak ezt a sok pénzt kifizetni? Na, ezekre a kérdésekre nincs válasz. És ha valaki kételkedik, kattintson ide, itt kérdeztem meg ezeket hivatalosan is, interpellációban. Dávid Zoltán nem válaszolt, illetve a neki írt válaszba nem írták bele, mert nem volt mit.

Kérdeztem, hogy van-e bármiféle más dokumentum az adott személlyel kapcsolatban, van-e tőle legalább egy nyomorult önéletrajz, hogy látható legyen, kicsoda, hol végzett stb. A válasz: nincs, mert a pályázatban nem volt szükséges. Ennyi, ami van.

És akkor jön majd a szokásos komment a Facebookon, hogy tettem-e feljelentést. Jelzem, tettem-teszünk, bár minden testületi tag ennyit tett volna már, mint mi, az MSZP-frakcióban! De egy olyan országban, ahol a miniszterelnök egy luxusrepülőgéppel repked, amit a közpénzmilliárdokból agyontömött barátja biztosít a számára, és a kérdésre, hogy ezt mégis hogy, a szóvivője csak annyit válaszol, hogy „Ez eddig is így volt, és ezután is így történik majd” ‒ akkor ott komolyan gondoljuk, hogy lehajol majd a Polt Péter vezette ügyészség egy ilyen alig 1 milliós szerződés után, ami mellé ‒ végül is ‒ írtak valamit?

A kapott dokumentumokat anonimizálva közzéteszem, ennyit tudunk most.

Váltásra van szükség a város vezetésében! Kell egy olyan új testület, amelyik nem akadályozza, hanem segíti az elmúlt orosházi évek összes korrupciógyanús ügyének a feltárását, és minden szükséges esetben a megfelelő lépések megtételét!

Megbízási szerződés és munkaidő-nyilvántartások

Letöltés (PDF, 1.49MB)

 

 

 

Ne maradjon le semmiről!