Na, ezért tiltották le a képviselő-testületi ülések tévéközvetítését!

Jobb, ha az orosházi polgárok nem látják, mi minden történik a testületi üléseken, vagy sok esetben inkább nem történik. Törvény van rá ugyanis, hogy ha egy önkormányzati képviselő ‒ most éppen én ‒ előre, írásban benyújtott kérdést, azaz interpellációt intéz a polgármesterhez, akkor arra neki érdemi választ kell adni. A törvény szerint. Jogállamban.

Miért törölték le az OrosCafé oldalról az összes régi kommentet, amikor betiltották a hozzászólási lehetőséget? Egyáltalán: miért kellett azt betiltani? Miért szüntették be a testületi ülések tévéközvetítését? Miért olyan a „beszámoló” egy testületi ülésről a városi tévében, hogy abban csak a Fidesz van? Ilyen konkrét kérdéseket tettem fel tehát Dávid Zoltánnak, aki úgy „válaszolt”, hogy „megkereste a cégvezetőt”, aki azt válaszolta, hogy…

A rendelkezésemre álló egy percben ezt ki is kértem magamnak. A törvény szerint neki kell válaszolnia és érdemben! Jellemző Dávid Zoltán egyre elképesztőbb stílusára, hogy a 60. másodpercnél kinyomta a mikrofonomat, még az elkezdett mondatot sem tudtam befejezni, sőt, abba ‒ hogy a helyszínen lévők se érthessék ‒ még bele is beszélt. Egyébként azt mondtam (volna) el, hogy ilyen hónapok után, ami a városi közmédia területén zajlott, nem csoda, hogy még az a régi szerkesztőség is felállt, szinte egy emberként, és távozott, amely szerkesztőséggel nekem és más ellenzéki képviselő-társaimnak is volt komoly vitája a közszolgálatiság tekintetében. De ezt, ami ott van, még ők sem bírták.

Ezt már tényleg nem lehet közmédiának hívni. Ez nettó pártmédia, közpénzen, az orosháziak pénzén, a Fidesz érdekeinek szolgálatában.

Interpelláció Dávid Zoltán polgármester részére

Az interpelláció tárgya: Az ellenzék a városi „köz”média kereszttüzében? Miért korlátozzák a nyilvánosságot? Meddig folytatják még az önkormányzati média fideszes lakájmédiává süllyesztését?

Tisztelt Polgármester Úr!

A képviselő-testület májusi ülésén a Petőfi Kulturális Közhasznú Nonprofit Kft. beszámolójáról szóló napirendnél kérdést intéztem Nánási János cégvezetőhöz azzal kapcsolatban, hogy az előterjesztésben az szerepelt: „Az előzetes kommentek nem tűntek el az [OrosCafé] oldalról, azok elérhetőek.”

A kérdésem arra vonatkozott, hogy a cégvezető tavaly tavasszal történt kinevezését követően azonnal több módon is korlátozta a városi közmédia nyilvánosságát, például letiltotta az OrosCafén a kommentelési lehetőséget. De nem csak ezt a diktatórikus döntést hozta meg, hanem egyúttal elérhetetlenné, olvashatatlanná tette a megelőző szűk évtized összes, több ezernyi hozzászólását is. Tele politikamentes, soha senki által nem kritizált véleménynyilvánítással, ahol szülők köszönték meg a gyermekük pedagógusának az eredményes felkészítést az iskolai sikerről szóló cikk alatt, valaki pontosított egy névelírást egy kitett fotóhoz kapcsolódóan, vagy egy másik orosházi azt kérdezte a szerkesztőségtől, hogy mikor lép életbe a téli menetrend. Árulják már el, hogy mi bajuk volt ezekkel a hozzászólásokkal, miért kellett ezeket mind, egytől egyik elérhetetlenné tenni? Már ennyire félnek az orosháziaktól?

A cégvezető a testületi ülésen cáfolta a szavaimat, és azt mondta, hogy ezek a bizonyos kommentek „nem tűntek el”, és ígéretet tett, hogy elküldi a számomra azt, hogy hol találhatók meg az említett anyagok. Türelemmel vártam 8, 15 és 30 napot is a válaszra, amely nem érkezett meg. Nyilván ez is mutat valamit egyes vezetők képviselő-testülethez és ezáltal a képviseleti demokráciához való hozzáállásáról, és az is sokatmondó, hogy az ülésen a válaszát azzal kezdte, hogy „Általában azt szokták mondani, hogy az ellenzék a média kereszttüzébe került…” Nem inkább a városi közügyeknek kellene a média ‒ ha már ezt a szót használjuk ‒ „kereszttüzébe” kerülni? Nem inkább be kellene tartani a közszolgálatiság minimumát és az önkormányzattal kötött közszolgáltatási szerződést? Aminek pontjai továbbra is üres szavak maradnak a közszolgálatiság tekintetében?

Miután levélben figyelmeztettem a cégvezetőt az elmaradt válaszára, azt így megkaptam. Szeretném jelezni a képviselő-testület felé, hogy ennek ismeretében kijelenthető, hogy hazugság volt az előterjesztés azon állítása, mi szerint ez a több évnyi kommentanyag nem tűnt volna el az oldalról. De, eltűnt! (Mondjuk, erről bárki könnyedén meggyőződhet, aki felkeresi az OrosCafé oldalt.) Az Internetről nem tűntek el, mert a Disqus online kommentplatform megőrizte azokat. Aki ezt az információt tudja, és ismeri a pontos elérhetőséget, most is el tudja olvasni. De csak az. Vajon hányan vannak ilyenek Orosházán? Kérdezem, miért szerepelhetett ez a hazugság az előterjesztésben? Miért korlátozták az orosházi vélemények nyilvánosságát?

Ugyanezen a májusi képviselő-testületi ülésen utaltam a hozzászólásomban arra is, hogy a helyi választási bizottság ‒ a cégvezető úr fellebbezését elutasítva, a döntést megerősítve a Nemzeti Választási Bizottság is ‒ Simonka György fideszes országgyűlési képviselőjelölt népszerűsítése miatt az Internetről levenni tette kötelezővé az Orosházi Élet március 9-i számát. A cégvezető az ülésen itt, nagy nyilvánosság előtt kijelentette, hogy az adott lapszámot „visszatették”, az az OrosCafé oldalán megtalálható. Amikor a fent említett levelemben erre is rákérdeztem, hogy hol érhető el, akkor azt a választ kaptam, hogy:

„A március 9-ei lapszámot technikai okokból nem tudták visszarakni a helyére”. Magyarul: ez az állítás sem volt igaz, a cégvezető úr kijelentése nem állt összhangban a valósággal. Kérdésem: következmény?

„Az eredménykommunikációról, az elérendő tervekről és célokról szívesen beszámolunk és tájékoztatjuk az orosházi lakosokat” ‒ írta nekem a cégvezető. A fent említett májusi képviselő-testületi ülésen több hozzászólásomban is ‒ nem először, sokadik alkalommal ‒ beszéltem például az egyik fontos „elérendő tervünkről és célunkról”, a helyi buszmenetrend jobbításáról, a szolgáltatás javításának fontosságáról. A városi közmédia munkatársainak kérésére az MSZP-frakció álláspontját ezen kívül több napirendet érintően összefoglaltam a kamerájuk előtt a mikrofonjukba is.

Tekintettel arra, hogy a képviselő-testületi ülések közvetítését tavaly megszüntették, egy-egy ilyen 10-15 perces „összefoglaló” lenne hivatott arra, hogy a városi televíziót nézők az itt elhangzottakat megismerhessék. A 13 perces videós „összefoglalóban” először megszólalt Elekes Lajos fideszes alpolgármester, utána Németh Béla fideszes képviselő, majd a sort Bojtor István fideszes alpolgármester „értékelése” zárta. Az ellenzék részéről senki, az „összefoglalóban” még csak utalás sem történt arra, hogy bármiféle javaslat vagy ellenvélemény elhangzott volna az ellenzék részéről.

Arra a kérdésemre, hogy konkrétan a velem készült interjúból hol használt fel a szerkesztőség bármit, illetve abból miért nem került bele semmi ebbe az „összefoglalóba”, a cégvezető annyit válaszolt, hogy „A képviselő úr által adott interjút az adott téma szerkesztője nem tette be az anyagba”. Arra a kérdésemre pedig, hogy egyáltalán a városi televízióban a képviselő-testületi ülésen elhangzott ellenzéki hozzászólásokról, véleményekről hol, milyen formában tájékoztatták az orosházi polgárokat, a cégvezető nem válaszolt. Ezek szerint semmilyen formában.

Amikor a tavalyi évben megszüntették a képviselő-testületi ülések közvetítését, az volt az ígéret, hogy majd ezek az „összefoglalók” (az akkori ígéret szerint egyébként jóval bővebb időtartamban!) lesznek hivatottak pótolni a közvetítést. Kérdezem: ezt értik kiegyensúlyozott tájékoztatás alatt? Azt, hogy a két fideszes megszólalást „kiegyensúlyozták” a Bojtor István alpolgármesterrel, aki meg az „értékelését” azzal kezdte, hogy az ellenzékkel foglalkozott? A figyelmes tévénéző csupán néhány vágóképből tudhatta meg, hogy egyáltalán itt voltunk az ülésen! A helyi „köz”média-viszonyokat tekintve már nem is a Fidesznek lejtő pályáról kell beszélnünk, hiszen ez a pálya már rég függőleges!

Kérdéseim:

 Miért nem adhatja le a városi televízió egészében a képviselő-testületi üléseket?

‒ Miért nem teszik vissza az OrosCafé oldalra legalább a régi kommenteket?

‒ Miért korlátozzák a nyilvánosságot?

‒ Miért félnek az orosháziak véleménynyilvánításától? Azért, mert az önökre nézve kedvezőtlen lenne?

‒ Miért nem írhatják be az orosháziak a hozzászólásukat az OrosCafé oldalra? Mert önök szerint ez az oldal nem az orosháziaké, hanem a Fideszé?

‒ Meddig folytatják még a városi közmédia fideszes lakájmédiává süllyesztését?

Várom megtisztelő válaszát!

Orosháza, 2018. augusztus 31.

Füvesi Sándor

önkormányzati képviselő

Dávid Zoltán válasza, amelyet nem fogadtam el

Tisztelt Képviselő Úr!

„Az ellenzék a városi közmédia kereszttüzében? Miért korlátozzák a nyilvánosságot? Meddig folytatják még az önkormányzati média fideszes lakájmédiává süllyesztését?” tárgyú interpellációjára a következő választ adom:

Annak ellenére, hogy rendszeresen próbálja annak látszatát kelteni, hogy az orosházi közmédia a Fidesz pártmédiája, eddig sem tettük, és városvezető társaimmal továbbra sem kívánok beleszólni a média szakmai munkájába, illetve abba, hogy az orosházi közmédia mely témákat dolgoz fel, és melyeket nem.

Tekintettel arra, hogy a feltett kérdései megválaszolására a Petőfi Kulturális Közhasznú Nonprofit Kft. az illetékes, Nánási János cégvezető urat megkerestem az interpellációban írtakkal kapcsolatban. Cégvezető úr az alábbiakról tájékoztatott:

A képviselő-testület tavalyi határozata alapján szűnt meg a közvetítés. Az oroscafén elérhetőek a linkek: Korábbi kommentek elérhetősége: https://disqus.com/home/forum/oroscafe/. Az oroscafé facebook oldalán lehet a cikkekhez kommenteket írni.

Az Orosházi Élet arculata folyamatosan fejlődik a kor követelményeinek megfelelően. Az oroscafé augusztus 13-án teljesen megújult arculattal jelent meg. Mind a két platformukon tájékoztatják a lakosságot az orosházi eseményekről. Az ellenzéki képviselőknek is lehetőséget biztosítanak a megjelenésre például az alábbi témákban: ,,Ünnep az üvegvárosrészben”, ,, Ki menti meg a házunkat?”, MSZP sajtótájékoztatók. Folyamatos, élő kapcsolata van a médiának a város intézményeivel, gazdaságával.

Cégvezető úr arról is tájékoztatott, hogy a feléjük érkezett visszajelzések is alátámasztják, hogy jó a megítélése a médiumaiknak.

A Facebook oldalukon az orosháziak kérdéseket tesznek fel különböző lakosságot érintő kérdésekkel kapcsolatosan, melyekre a választ megküldik.

Kérem válaszom elfogadását!

Orosháza, 2018. szeptember 04.

Tisztelettel:

Dávid Zoltán

polgármester

Videó