Karácsony Gergely: Sándor egy rendes srác! (Beszámoló a nagygyűlésről)

Az utóbbi évek, a térséget és a politikai palettát tekintve minden bizonnyal legnagyobb nagygyűlését rendezte meg az MSZP-Párbeszéd március 29-én, Orosházán. A Petőfi Művelődési Központ Szokolay Sándor termébe (koncerttermébe) meghirdetett programra már egy órával a kezdés előtt érkezni kezdtek az emberek.

És jól tették, mivel az egyfolytában zuhogó eső ellenére is bizony nagyon hamar elfogytak az üres helyek, és a kezdésig még a pótszékeket is pótszékezni kellett. A faltól falig berendezést a tűzvédelmi előírások tiltották, teljes joggal, ezért jó páran voltak, akiknek csak állóhely jutott. De ezt egyik résztvevő sem bánta, minden bizonnyal a szervezők sem.

A nagygyűlés egészét a parázs hangulat jellemezte. Budai Bernadett felvezetőjében még csak annyit mondott, hogy Karácsony Gergely szakértő kormánya az ország mai problémáira megoldást jelent, mire máris bekiabálta valaki, hogy „Úgy lesz!”

Füvesi Sándor: Jövünk mi, 75-ös születésű, fiatal demokraták, és április 8-án a kukába dobjuk Orbán velejéig, vagy más szóval: vejéig korrupt rendszerét!

A képviselőjelölt beszéde. Nézze meg!

Az első felszólaló Füvesi Sándor, az orosházi központú 4-es választókerület MSZP-Párbeszéd színekben, DK-Szolidaritás-Liberálisok-támogatással induló országgyűlési képviselőjelöltje volt.

Beszédét alapvetően két gondolatsorra fűzte fel. Az egyik az volt, hogy szerinte Magyarország 2010-ben, Orbán Viktor hatalomra jutásakor letért arról az útról, amelyikre a rendszerváltáskor helyezték, és a kormányfő és a Fidesz tevékenysége miatt odalett az alkotmányosság és a jogállamiság. A másik gondolatfüzér pedig a szociális gondokat, a térségben tapasztalható elképesztő szegénységet és leszakadást érintette, illetve azt, hogy a képviselőjelölt felkészültnek érzi magát ezeknek a problémáknak a megoldására.

Füvesi örömmel fogadta a minden előzetes várakozást felülmúló, hatalmas tömeget, és kijelentette, hogy véleménye szerint a kérdés, hogy ki a kormányváltó, legesélyesebb jelölt a választókerületben, ezennel eldőlt: ő maga.

Beszéde végén szavazásra buzdította a hallgatóságot. Egyfelől arra, hogy szavazzanak az MSZP-Párbeszéd 9-es sorszámú listájára, amelyet Karácsony Gergely miniszterelnök-jelölt vezet. Másfelől pedig arra kért mindenkit, hogy szavazatukkal támogassák őt, mint azt a képviselőjelöltet, „aki támadhatatlan, aki a legjobb és a legbiztosabb választás a változás elérésére”.

Karácsony Gergely: Orosháziként vagy választókerületi lakosként nagyon meg lenne sértődve, ha egy ilyen rongy ember képviselne a Parlamentben, mint amilyen Simonka György!

A miniszterelnök-jelölt beszéde. Nézze meg!

Az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje meghatódottsággal a hangjában köszönte meg a hatalmas, tömeges részvételt, mire máris érkezett a bekiabálás valakitől: „Nem félünk!” A hangulat csak fokozódott, amikor arról beszélt, hogy az utolsó hetet már Budapesten kell töltenie, de a kampánykörútja utolsó állomásaként mindenképpen el akart még jönni ide, Orosházára is, jelezve ezzel Békés megye és a város fontosságát.

Már szomorúbban hallgatták a megjelentek, amikor Karácsony Gergely arról beszélt, hogy mennyire leszakadt, elszegényedett Békés megye. Hogy innen nemcsak nyugatabbra, hanem immár keletebbre is magasabbak a bérek. Hiába ígérte meg Orbán Viktor, hogy ha nem épül meg Békéscsabáig az M44-es a választásig, akkor a fejét veszi Lázár Jánosnak, a megyeszékhelyig vezető gyorsforgalmi út még mindig csak álom, és nem valóság.

Karácsony Gergely visszautalt Orbán Viktor március 15-i „ünnepi” beszédében elkövetett fenyegetőzésére, és ennek kapcsán azon diktátorok közé sorolta Orbánt, akik úgy gondolkodnak, hogy akik nincsenek velük, azok ellenük vannak. Karácsony szerint Orbán az elmúlt években csak a saját üzleti érdekeit és nem a haza érdekét képviselte, a saját családtagjait próbálta „talpra állítani”. A 2010-es pártprogramjukat véleménye szerint maradéktalanul megvalósították, ami az volt, hogy „Csak a Fidesz!” Orbán Viktor március 15-én megüzente a változást akaróknak, hogy szerinte félni valójuk van, pedig ‒ folytatta Karácsony ‒ pontosan tudhatja, hogy ma Magyarországon azok vannak többségben, akik változást akarnak. Orbán Viktor a legjobban szervezett, legnagyobb, de egyúttal leghangosabb és legerőszakosabb kisebbséget vezeti jelenleg a miniszterelnök-jelölt szerint.

Orbán Viktornak és nem a magyar embereknek kell félnie! Neki csak vesztenivalója, nekünk csak győzni valónk van!

Az április 8-án bekövetkező változás győztesei nem mi, politikusok leszünk, hanem a magyar választópolgárok, akik végre egy olyan kormányt kapnak, amelyik nem szolgává tenni akarja őket, hanem szolgálni! ‒ mondta Karácsony Gergely.

Ezt követően a miniszterelnök-jelölt személyes indíttatásairól beszélt. Társadalomkutató például azért lett, mondta, mert érdekelte, hogy mi határozza meg azt, hogy kiből mi lehet, úgy is, mint aki szegény falusi családból tisztes középosztálybeli polgár, fővárosi lakos lett. Politikával akkor kezdett foglalkozni, amikor rájött, hogy az embereknek „nincs hatalmuk a saját sorsuk felett”.

„2010-ben úgy véltem, hogy ’lehet más a politika’, de nem gondoltam volna, hogy lehet sokkal rosszabb, mint amilyen korábban volt”

‒ fogalmazott. Bírálta Orbán Viktort, mert szerinte az általa teremtett „erős kezet” nem kormányzásra, hanem uralkodásra használta, azzal a szegényeket sújtotta, a társadalmat szétverte, és teleszórta az országot gyűlölettel. Karácsony úgy gondolja, hogy a meglévő józan többség már tisztában van azzal, hogy zsákutca volt az elmúlt nyolc év, és hogy visszafele mentünk az időben. A kérdés már csak az, folytatta, hogy a változást akarók többsége elmegy-e szavazni. Mert otthon maradni is egy döntés, Karácsony elmondása szerint, amivel szintén a változatlanságot, az Orbán-kormány hatalomban maradását szolgálják. Éppen ezért a szavazáson, a „demokrácia ünnepén” való részvételre buzdított mindenkit. Ezekkel a szavakkal fordult a hallgatóságához:

„Mondják el az embereknek, hogy nem mindenki Simonka vagy Orbán! És igenis vannak olyanok, akiknek az egész élete arról szól, hogy szolgálják a választópolgárokat!”

Majd így folytatta:

„Minden politikus annyit ér, amennyi becsülete van! Azoknak a politikusoknak pedig, akiknek nincs becsületük, azoknak nincs helyük a politikában sem!”

Stadion vagy kórház? Kisvasút Felcsútra vagy normális közutak? Reumás lovak wellnessére vagy az egészségügyre kellene-e inkább az uniós pénzeket költeni? ‒ kérdezte az egyre tüzesebb nézőközönségtől Karácsony Gergely, aki úgy folytatta, hogy aki elégedetlen a jelenlegi hatalommal, az menjen is el szavazni, és ne csak a fotelből bosszankodjon mindezen. Mert azok, akik elégedettek a jelenlegi rendszerrel, egytől egyig ott lesznek a szavazáson. Karácsony szerint a változást valóban elhozó jelöltre, ebben a körzetben is az MSZP-Párbeszéd jelöltjére érdemes egyedül szavazni, és nem azokra, akik – itt a kamupártok jelöltjeire gondolt ‒ „csak a pénzre mennek”, és azokra sem, akikre a leadott szavazat, győzelem híján, elveszett szavazat.

Karácsony Gergely ezt követően a Jobbikról fejtette ki gondolatait. Véleménye szerint a Fidesz a 2010-es Jobbik-programot valósította meg az elmúlt nyolc évben. Példaként a magánnyugdíj-pénztárak és a tankönyvellátás államosítását, illetve a tankötelezettségi korhatár 16 évre való leszállítását említette, amelyek mind-mind szerepeltek a Jobbik 2010-es programjában.

Karácsony szerint a Jobbik társtettes abban a nyolc évben, ami mögöttünk van, és a legnagyobb bűne az, hogy társtettes a gyűlölet politikájának elterjesztésében.

Az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje úgy látja, hogy ők nemcsak most beszélnek demokráciáról, hanem mindig is arról beszéltek. Kérte, hogy aki változást akar, és azt akarja, hogy egy igazságosabb országban éljünk, az olyanokra szavazzon, akik mindig is erről beszéltek, és nemcsak a kampányban. Olyan emberekre szavazzanak, kérte, akik nemcsak most beszélnek Európáról és európai bérekről, hanem két évvel ezelőtt sem égettek EU-s zászlót a színpadon. (A beszédnek erről a részéről bővebben ezen az oldalon olvashat.)

Karácsony Gergely hangsúlyozta, hogy ő kormányprogramot és kormánynévsort hirdetett, és szövetséget kötött számos demokratikus párttal (Liberálisok, Párbeszéd, MSZP, DK), valamint nyitott a szövetség további bővítésére is a minél nagyobb győzelem érdekében. Kérte a választókat, hogy ne csak az eszükre, hanem a szívükre is hallgassanak, amelyik, elmondása szerint, „nem véletlenül van a baloldalon”. Ezt követően példákat felsorolva bírálta az Orbán-kormányt, mint a „szívtelenség kormányát”.

Karácsony Gergely beszélt a körzet jelenlegi képviselőjéről, Simonka Györgyről is. Elmondta, hogy ő orosháziként vagy választókerületi lakosként „nagyon meg lenne sértődve”, ha „egy ilyen rongy ember” képviselné a Parlamentben. Felhívta a figyelmet arra, hogy Simonka György nagyon keményen fog küzdeni a mandátuma megtartásáért, mivel azzal mentelmi jog jár. Tudja, ha azt elveszíti, lehet, hogy mást is el fog utána. Karácsony példaként említette a romániai antikorrupciós ügyészséget, amelyik eddigi működése során közel ezer politikus jogerős elítélésében és mintegy 300 milliárdnyi közvagyon visszaszerzésében működött közre. Ilyen ügyészséget tervez Karácsony Gergely is elindítani. Kiemelte, hogy az itteni polgároknak Simonka György leváltására könnyű választásuk van, hiszen (Füvesi Sándor képviselőjelöltre utalva) „Sándor egy rendes srác!”. Magáról szólva még annyit mondott beszéde zárásaként, hogy megígéri,

április 9-én kerékpárral fog bemenni az új munkahelyére, a miniszterelnökségre.

(A beszédnek erről a részéről bővebben ezen az oldalon olvashat.)

Az orosházi nagygyűlés talán egyik legmeghatóbb pillanata volt, amikor a rendezvény végén Emike néni, a baromfibolt egykori vezetője, két ajándékot ‒ ahogy ő mondta, ereklyét ‒ adott át Karácsony Gergely miniszterelnök-jelöltnek. A „helyzet kulcsát”, amivel azt az ajtót nyithatja majd ki, ami a „felemelkedés útjához” vezet, és egy szerencsepatkót. Mindkettő itt készült helyben, még a nyolcvanas években. Az orosházi olajbányász-hagyományokra is utalva Emike néni végül „Jó szerencsét!” kívánt Karácsony Gergelynek.

 

Kérem, lájkolja az oldalamat!