Simonka emberét már leleplezni sem szabad?

A 2018. január 31-i testülei ülésen interpellációmban jeleztem, hogy a fideszes orosházi pártmédiában hazugságot terjesztenek a címoldalon. Belátva, hogy az érintetteknek kellemetlen a leleplezés, mégis azt gondolom, hogy egy felelős vezetőtől elvárható ilyen esetben egy bocsánatkérés, helyreigazítás. Nem felém, hanem a még megmaradt hűséges olvasóik felé. Erre nem kaptam ígéretet. Kaptam viszont Dávid Zoltántól magyarázkodást egy olyan beruházással kapcsolatban, mely még a saját párttársai ellenérzését is kiváltották. Természetesen később majd erről a vitáról is beszámolok. Kérem, olvassa el az interpellációt és a polgármester válaszát. De ha szenvedni akar, nézze meg a testületi ülés ide vonatkozó részét, melyben Dávid Zoltán ismét megküzd, majd ismét alul marad a hangos olvasás nehézségeivel szemben. Természetesen, nem fogadtam el a választ, a videó végén kiderül, miért nem. Ön szerint Dávid Zoltán polgármesterhez méltón kezelte a helyzetet? Vagy Simonka György ma csak ennyit engedett?
 

Interpelláció Dávid Zoltán polgármester részére

Az interpelláció tárgya:
Ha Igor beugrik a kútba, akkor utána ugranak? Avagy nem Zsigulikat osztogatnak, hanem Moszkvicsokat fosztogatnak?
Tisztelt Polgármester Úr!
Az Orosházi Élet 2018. január 19-i lapszámának címoldalán, a szép, nagy fotó mellett, amin Simonka György éppen a távolba mutatott, ön és Fejes Róbertné meg átszellemülten nézte, volt egy cikk, ami egy csodálatos örömhírről adott tájékoztatást. E szerint:
„Többen vagyunk
A 2015-ös lélekszámhoz mérten jelentősen gyarapodott Orosháza lakossága 2017-ben. A nepesseg.com adatai szerint két éve még 28.356-an éltek a városban, tavaly pedig már 29.087-en. Biztató, hogy a közel négy évtizede tartó létszámcsökkenés megfordulni látszik.”

Egy aprócska probléma van csak ezzel a cikkel, az, hogy az állítás nem igaz!
Nem kell ehhez statisztikusnak lenni, az ember a városban járva látja-érzi, tudja, hogy éppen melyik ismerőse ment ki családostul külföldre, hogy aztán többet csak a Facebookon meg Skype-on legyen módja velük értekezni. Ráadásul a helyzet még rosszabb lehet, mint ahogy a számok mutatják, hiszen azok, akik külföldre mennek, egy ideig még megtartják itthoni címüket, úgyhogy valószínű, hogy Orosháza valós lélekszáma valahol a 25 ezer fő körül lehet.
Nézzük akkor a pontos számokat!
Központi Statisztikai Hivatal – Orosháza lakónépessége (adott év január 1-jén)
2015: 28.356
2016: 28.093
2017: 27.807
Tendencia: csökkenés! – Tegyük hozzá: sajnos!
Belügyminisztérium Nyilvántartások Vezetéséért Felelős Helyettes Államtitkárság – Orosháza lakossági számadata („állandó lakosság”) a személyiadat- és lakcímnyilvántartás alapján (adott év január 1-jén)
2015: 29.394
2016: 29.228
2017: 29.087
Tendencia: csökkenés! – Tegyük hozzá ismét: sajnos!
Az Orosházi Élet a hazugságot egy nyilvánvalóan amatőr személy által szerkesztett honlapra hivatkozva állította, akiről az impresszumból annyit lehet megtudni, hogy valami Igornak hívják, a honlapján pedig bőszen utalgat a Fidesz CSOK-jára. Ennyi elég volt ahhoz, hogy az újságnál hírforrásnak higgyék, holott csak a két adatsor számait keverte össze. Kérdezem, mire fognak majd hivatkozni a következő propaganda-cikkben? A FideszHazugság.com-ra? A RogánAntalÁlma.com-ra? Mi jön még?
Ez egyszer nem kezdheti úgy a válaszát, ahogy szokta, hogy „megkereste az újság főszerkesztőjét”. Önnek, mint polgármesternek kötelessége intézkedni! A hazudozásnak is van határa! Amikor címlapon ilyen ordas hazugság jelenik meg, akkor felelősségre vonta-e a felelős kiadót? Felelősségre vonta-e a főszerkesztőt? És mivel az elmúlt hónapokból ez már a sokadik eset az orosházi közmédia abnormális működésével kapcsolatban, a letiltott véleménynyilvánítástól a testületi ülések közvetítésének leállításáig, pártálláspont leközlésének megtiltásáig, sajtótájékoztató bojkottálásig, ezért önnek, mint polgármesternek lépnie kell! Vagy ha nem, akkor innentől már a látszatra sem adnak!
Várom megtisztelő válaszát!
Orosháza, 2018. január 25.
Füvesi Sándor
önkormányzati képviselő
 

Dávid Zoltán válasza

Tisztelt Képviselő Úr!
Köszönöm, hogy figyelemmel kíséri a médiában dolgozók munkáját és felhívja a figyelmem az esetleges hibákra. Stílusosan mondhatnám felvezetésként csak az hibázik, aki dolgozik!
A címlapon szereplő képen egy új orosházi beruházás helyszínének egyeztetésén voltunk. Azt gondolom, hogy egy újabb jelentős 380 millió forintos beruházásról szóló cikket és a lakosság számának emelkedéséről szóló rövidhírt összemosni nem szerencsés még akkor sem, ha ön vélhetően nem szakember.
Az Orosházi Életben megjelent cikkben nem gondolom, hogy hazugságot állítanak, hanem egy hírforrásra hivatkozva közöltek adatokat. Természetesen az elvárható, ha más hírforrástól vesznek át anyagokat, akkor annak valóságtartalmáról illik meggyőződni.
Arra a felvetésére, hogy felelősségre vontam-e a kiadót és a főszerkesztőt azt tudom mondani, hogy én nem cenzúrázom a sajtót! Természetesen, ha jelzéseket kapok továbbítom a főszerkesztő úrnak.
Képviselő úr interpellációjában állítja, hogy neki és pártjának az álláspontja nem jelenhet meg a helyi médiában. Akkor lássuk a tényeket:
Főszerkesztő úr az alábbi levelet küldte el 2017. december 18-án Fetser János képviselő úrnak az Ön párttársának:
“Az Orosházi Élet január 12-ei lapszámában szeretnénk bemutatni az orosházi képviselő-testület frakcióinak 2017-ben elért eredményeit. Lehetőséget biztosítunk, hogy beszámoljanak az orosházi választópolgároknak arról a munkáról és eredményekről, melyeket az idei évben végeztek.”
Nánási János főszerkesztő szerint Fetser János képviselő által szó szerint megjelentetni kívánt értékelésben olyan állítások voltak, melyek vádaskodások és nem bizonyítottak. Ilyen jellegű tartalom megjelentetése az orosházi médiában még fizetett hirdetés formájában sem tartja lehetségesnek. Csak a tény kedvéért a FIDESZ frakció tavalyi értékeléséről sem jelent meg anyag. Képviselő úr azon állításával, mely szerint az ellenzéknek nincs lehetősége megjelenni az orosházi médiában nem értek egyet.
2018-ban Önről és pártjáról, az MSZP-ről az alábbi időpontokban és médiumokban jelentek meg fényképes és videós anyagok.
Oroscafe.hu
január 09. Az MSZP nem hagyja cserben a szavazóit. Füvesi Sándor országgyűlési képviselőjelölt bemutatása.
január 15. Füvesi Sándor sajtóközleménye
január 17. Füvesi Sándor az idősekről tartott sajtótájékoztatót
Orosházi Élet
január 12. Az MSZP nem hagyja cserben a szavazóit. Füvesi Sándor országgyűlési képviselőjelölt bemutatása.
január 26. Füvesi Sándor az idősekről tartott sajtótájékoztatót.
OVTV
január 16. MSZP országgyűlési képviselőjelölt bemutatása, narráció + résztvevők élőben a híradóban
január 19. Füves Sándor idősekről tartott sajtótájékoztató 2 perces bejátszás a híradóban
A december 22-ei testületi ülésről készült összeállításban a média munkatársai Fetser János mellett Önnek is adtak lehetőséget a megszólalásra.
Kérem válaszom elfogadását!
Orosháza, 2018. január 31.
Tisztelettel:
Dávid Zoltán
polgármester
 

Nem fogadtam el a választ!

 

Ha kíváncsi, hogy olvas interpellációt Dávid Zoltán, ezt nézze meg!

 

 

Ne maradjon le semmiről!