Kik lopták meg az orosházi gyerekeket? (Újra a Diákélelmezésről)

„Kik lopták meg az orosházi gyerekeket?” címmel tartott sajtótájékoztatót szerdán az MSZP Orosházi Szervezete. Fetser János elnök-frakcióvezető egy korábban ismertté vált ügy újabb fejezetét tárta a nyilvánosság elé. 

„Szervezett maffia húzza le az orosháziak által befizetett adóforintokat”

– csapott a téma közepébe Fetser János. Miután senki nem érkezett a sajtótájékoztatóra az önkormányzati médiától, ennek okaként Fetser János azt vélelmezte, hogy a téma alighanem érzékenyen érinti a vezetést. Elmondta, hogy ismeretei szerint a rendőrség vizsgálja azt, hogy a város gyermek- és diákélelmezési intézményénél feltárt visszaélések milyen összeget érintenek, kik felelősek a törvénytelenségekért, ebből milyen hányad érinti a polgármestert, illetve az illetékes (felügyelő) alpolgármestert. Azt is jelezte, hogy a városvezetés „kimenekítette” az intézmény korábbi vezetőjét, s egy nagyobb intézményben találtak neki helyet.

Fetser János a sajtótájékoztató mostani összehívását azzal magyarázta, hogy az intézménynél újabb törvénytelenségek kerültek napvilágra, melyek körülményeit – egyelőre – az önkormányzat vizsgálja. A 2015-2016-os év belső ellenőrzési megállapításait idézve néhány példát említett.
 
Az utalványozás során elmaradtak a kötelezően előírt aláírások, ennek ellenére megtörténtek a kifizetések; szabálytalanul folyósítottak illetményelőlegeket (ebből adódóan mintegy 700 ezer forintos hátralék áll fenn máig); őstermelőktől szabálytalanul szereztek be árut; visszaéltek a kilométer-elszámolásokkal és így tovább. Sokszázezres, milliós tételekről van szó. De említést érdemelnek további jogtalan bérpótlék-kifizetések 2015-ből, 2016-ban és 2017-ben sokszázezres vezetői pótlékot, milliós további juttatást vett fel a vezető.

Fetser János néhány kérdést is megfogalmazott az üggyel kapcsolatban: a milliók hogyan kerülnek vissza a közpénzek „kasszájába”; az említett tartozásokat peresítették-e; milyen (hatékonyságú) ellenőrzési rendszer működött, működik? Hangot adott annak az igényüknek, hogy az ügy kivizsgálása a nyilvánosság előtt történjen, s az terjedjen ki 2012-2013-ra is. Felhívott a személyi felelősség feltárására. Ebbe beleértette az erkölcsi-politikai felelősséget is, e téren említette a polgármestert és a terület felügyeletét ellátó alpolgármestert. Fetser János kijelentette, hogy

követelik a „tehetetlen” városvezetés lemondását.

Rámutatott: az orosházi önkormányzati rendszer szinte minden területén gondok jelentkeznek. Személyiségi jogokra tekintettel eltekintett nevek említésétől, de bejelentette: a sajtótájékoztatón is hivatkozott vizsgálati anyagot (jelentést) bárki elolvashatja az MSZP facebook-oldalán. Megjegyezte, minden hasonló esetet nyilvánosan elmondanak a jövőben is. De tettek már olyan feljelentést is, melyben az I. fokú bíróság elmarasztaló ítéletet hozott. (Arról a vitalap.hu annak idején beszámolt.) Fetser János emlékeztetett arra, hogy azokra

a súlyos törvénysértésre testületi üléseken is felhívták a városvezetés figyelmét, de nem hallgattak rájuk…

Minthogy az önkormányzat közpénzen fenntartott városi televíziója, hetilapja, hírportálja képviseletében az általa elmondani szándékozottak elhangzásának végéig sem érkezett meg senki, e tényt Fetser János visszatérően értékelte. Rámutatott: alapvetően közpénzen fenntartott médiumokról van szó, melyeknek mintegy közszolgálati feladatokat kellene ellátniuk. Úgy fogalmazott, hogy – a közvélekedésben – „lakájmédiának” nevezett orosházi szervezet tagjai kiemelkedő fizetést kapnak, melyért cserébe elhallgatják az igazságot. (Forrás: Vitalap.hu.)

Belső ellenőri jelentés összefoglalója

1. oldal

2. oldal

3. oldal

Frissítés!

„számvitel rendje megsértésének vétsége megalapozott gyanúja”

 

Ne maradjon le semmiről!