Dávid Zoltán nem gondol semmit és nem mond semmit!

Amit Dávid Zoltán „polgármesterként” produkált a közmeghallgatáson, az kész csőd! Tragédia Orosházának, hogy az első embere ilyen képességű! A városunkat jelenleg nem vezetik: süllyesztik!

A képviselő-testületi ülést követő gyorsértékelésemben már utaltam rá, hogy valószínűleg nem is miattunk szüntették meg a testületi ülések közvetítését (azaz, hogy ne hallhassák az orosháziak, ahogy szembesítjük a városvezetést az igazsággal, kérdéseket teszünk fel, vagy javaslatokkal élünk, amiket mindig leszavaznak), hanem amiatt, hogy lehetőleg a legkevesebben láthassák élőben Dávid Zoltán „produkcióit”. Számtalan dolgot kiemelhetnék a több mint három órás (!) közmeghallgatásból, de ezúttal is csak azt a szálat húzom ki (mert egyszerű, mint a faék), hogy sorra kérdezték a mikrofonhoz lépett polgárok, hogy aztán miért kellett megszüntetni a testületi ülések közvetítését. (Amiből az következik, hogy maguk az adófizető polgárok véleménye sem szerepelhet a tévéközvetítésben, például a közmeghallgatáson, akikből és akikért az önkormányzat egyáltalán van, létezik, hovatovább: élete értelme.)

Dávid Zoltán első „válasza” erre ez volt:

‒ Hogy miért nincs tévéközvetítés: szerkesztő úr* javaslatára képviselő-testületi döntéssel ez eldőlt. Akkor ezt megvitattuk, most ezért nincs közvetítés. (21:10)

*  Valószínűleg Nánási Jánosra gondolt, de a nevet nem mondta ki.

Újabb kérdezők érkeztek a mikrofonhoz, ismét szóba jött, hogy kérik a tévéközvetítést, Dávid Zoltán elengedte a füle mellett. Újabb kérdező, a Minek három alpolgármester? mellett rákérdezett a tévéközvetítésre is, majd lezajlott ez az egészen szürreális párbeszéd:

Dávid Zoltán: ‒ A második kérdésére, amit tudtam, elmondtam, ennyi.

Kérdező: ‒ Tehát akkor erre nincs válasza, a tájékoztatásra, mert nem mondott se igent, se nemet, se azt, hogy jó, se azt, hogy rossz…

D. Z.: ‒ Amit gondoltam, és amit tudtam, elmondtam.

K.: ‒ De nem gondolt semmit, és nem mondott semmit!

D. Z.: ‒ Akkor nem gondoltam semmit, de azt elmondtam.

K.: ‒ Kösz! (1:58:30)

Aztán más témák mellett később is újra előjött ugyanez, a vége felé én kértem szót, és próbáltam olyan egyszerűen feltenni ezt a kérdést, hogy abból ne lehessen úgy kijönni (mármint arcvesztés nélkül), hogy nem válaszol rá semmit. Eldöntheti, hogy sikerült-e neki.

Kattintson és hallgassa meg a rövid „párbeszédet”!

 

A közmeghallgatás teljes hanganyaga. Hallgassa meg!

 

Az orosháziak sérelmeiket sorolták

Sok évi gyakorlaton változtattak Orosházán: nem délelőtt, hanem a sokak számára is alkalmas időben, délután hirdettek a képviselő-testület tagjainak a jelenlétében közmeghallgatást.

Csütörtökön 16 órára heten jelezték, szólni kívánnak. Rajki Emma volt az első, aki személyes gondjai mellett (lakhatós és szociális támogatás lehetőségei) a kiscsákói kastélyért fejezte ki aggodalmát.

– Jogunk van a tájékozódásra. Adófizetők pénzén működik a helyi újság, tévé. Tiszteletben kellene tartani a mi igényeinket is. Miért nincs televíziós közvetítés a testületi ülésekről? – kérdezte a polgármestert.

– Velem ne levelezzenek, itt kérek választ a felvetéseimre. A bérlők házában renitens lakók élnek, bepiszkítanak, balhéznak. Rendet tesznek-e? – kérdezte, majd a Vadvirág Esélyklub gyógypedagógusának a távozása miatt fogalmazta meg sérelmeit. Szülői aláírásgyűjtés is történt, miért nem álltak melléjük?

Rucz Józsefné a szentetornyai utcákban végzett szórt utca alap javítását kritizálta, mert néhol már nyomokban sincs jelen a beavatkozás. Orvosi rendelő javítását várják nagyon az ott élő emberek. Bánfalvi Linda a busz körjárat miatt háborgott.

– Értsék meg, nekünk ez nem jó, kérjük vissza az eredeti menetrendet. Nem akarunk 6 kilométeres távot 45 percig tartó, 16 kilométeres körjárattal körbebuszozni. Karácsonyi ajándéknak pedig kérjük vissza a televíziós közvetítéseket. Én nem járkálhatok állandóan a boltba, hogy ott adjak az embereknek, az időseknek tájékoztatást. Adófizetőként jogos a kérés – mondta a határozott asszony.

Görög Judit a Kismarton utcának a problémáit mesélte. Hiába a sárga kuka, az utca végén ott az illegális hulladéklerakó. Bezsákolt macskatetem, autógumi, linóleumtekercs, pelenka, bontott autódarabok minden mennyiségben. Le is fotózta. A buszközlekedést röhejesnek nevezte. Élhetetlen a helyzet – summázta mondandóját.

Többen ismételten sérelmezték, hogy nem tudnak tájékozódni a város ügyeiről, amióta nincs televíziós közvetítés. Nem tudják megismerni a testület munkáját. Színvonalesésnek nevezte egyikük ezt a helyzetet. Mivel több feladat elkerült már az önkormányzatoktól, miért kell 3 alpolgármester – tette fel a kérdést egy újabb hozzászóló. A Szent István utca és a Szőlő körút kereszteződésének az útromlására hívta fel a figyelmet egy ott élő és kért intézkedést.

Dávid Zoltán és képviselő-társai igyekeztek megválaszolni a felvetéseket. A szentetornyai szórásos útjavításhoz ígértek zúzott kővel való javítást. A körjárattal kapcsolatban elhangzott, egyeztetnek, tárgyalnak a szolgáltatóval.

– A szülők hozzám is bejöttek, a Vadvirág gyógypedagógusát marasztaltam, de már máshol van állása – mondta Dávid Zoltán. A kiscsákói kastély kapcsán a polgármester az örökösökkel folytatott, de eredményre nem vezetett tárgyalásáról is beszélt.

– Ahogy minden társasházban, úgy a bérlők házában is vannak, akik nem képesek alkalmazkodni és nem képesek betartani a szabályokat – reagált Dávid Zoltán a felvetésre. S hogy miért nincs tévés közvetítés? Dávid Zoltán röviden válaszolt: mert így döntött a testület.

Forrás: Beol.hu.

Nem hiteles jegyzőkönyv nem hivatalos szövege alapján

Hivatalos jegyzőkönyvek pdf formátumban itt!

Dávid Zoltán polgármester: Köszöntötte a közmeghallgatáson megjelenteket, a meghívottakat és a Média képviselőit.

Kovács Péter jelezte, hogy közmeghallgatáson nem tud részt venni.

Megállapította, hogy 14 fő képviselő jelenlétével a Képviselő-testület határozatképes.

8 fő jelezte, hogy fel kíván szólalni. Köszönte, hogy eljöttek és megosztják a véleményüket. Kérte, hogy a felszólalást a nevük és címük bemondásával kezdjék, hogy rögzíteni tudják.

Dávid Zoltán polgármester: Kérte Rajki Emmát, hogy fáradjon mikrofonhoz és mondja el, amit szeretne.

Rajki Emma, Orosháza, Könd u. 11. szám alatti lakos: Köszöntött mindenkit. Örül, hogy egyre többen vannak, akik el akarják mondani a véleményüket. Nincsen, csak tartózkodási helye, hála a Fidesznek. Hajléktalan, most a Könd u. 11. alatt van. Nem volt személyes problémája emberekkel. Felelősséget vállaltak a városért a testület tagjai, a városvezetés, és a munkájukat igyekszik bírálni. Jó véleménnyel most sem tud lenni. Felvetette, hogy nem tetszik senkinek, hogy megszüntették az élő adást. Joga van az embereknek a tájékozódáshoz, hogy hogy bánnak egymással, az ellenzékkel, hogy közös nevezőre jutnak-e. A Fidesz már az Orosházi Életben is megszüntette az olvasói leveleket. Csalódást okozott neki. Letörölték a kommenteket is, nem tudja milyen jogon. Meg is szüntették. Az alapjogokkal szembe mennek, nem is érdekli a vezetőket. A véleménynyilvánítás a kartában 2. cikkelyben szerepel, mindenkinek joga van a szabad véleménynyilvánítás szabadságához. Ez a jog magában foglalja a véleményalkotás szabadságát, valamint az információk megismerésének, közlésének szabadságát anélkül, hogy ebbe hatóság beleavatkozna. A tömegtájékoztatást tiszteletben kell tartani. Mégis megszüntették az élő adást, ezért ők nem tudják megítélni, hogy mi folyik a testületben. Lekorlátozták a szöveg leírását a médiások. Kíváncsi, hogy róla mit írnak le, egy mondatba elintézik. Nem tudja, miért nem engedik az ellenzéket kérdezni, miért nem adnak nekik tisztességes válaszokat. Nem tetszik neki az, hogy az ellenzékbe belefojtják a szót. Úgy kell a Kormányhivatalhoz fordulni, hogy a törvény mit enged meg nekik?!Lesöpörnek minden jó interpellációt, ami nekik segítene. Az ellenzéki képviselő kiváló munkát végez. A közmeghallgatást miért nem lehetett kétszeri alkalommal? Tél van, sötét, nem igen tudnak jönni az emberek. Főleg külterületről. Tegyék délelőtt és délután is, hogy meglátják, melyik a megfelelő, mert ez így sokaknak nem jó.

Felvetették pár hónapja neki, hogy a Kertész utcában egy hölgy, járt Dávid Dánielhez, majd polgármestert is megkereste, de nem történt változás az ügyben. Lefotózta, odaadja. Az utca borzalmas állapotban van. Az Aradi köz környékén van, nem tudja, hogy azóta azzal történt-e valami, mióta felvetette az utca hiányosságait.

A Motor utca a másik, állítólag a felét csinálják meg és ott pont fordítva kezdték el, oda szórták le az anyagot, amit nem akartak csinálni, és kerékpárral le kell szállni, mert annyira porlik. Hiába mondja el, itt az év vége. Év végére tették a közmeghallgatást, lehet hivatkozni arra, hogy úgyse lehet csinálni, nincs lehetőség, esetleg majd tavasszal.

A polgármester kint volt nemrég lefotóztatni magát, végigmehetett volna a piacon, mert ott is kérték, hogy mondja el, hogy hepehupás minden, áll a víz, a vevők tócsába járkálnak, mikor eső van. Van padka, mert megsüllyedt, volt, akinek a bokája meg is sérült. Kérte, hogy menjenek ki és nézzék meg. Nem leveleket vár, hanem tetteket.

Panaszkodtak a kút környékére meg az iskola mögötti rész, ahol dobozos árulás van, hogy elképesztően piszkos szokott lenni. Ezekre oda kellene figyelni.

A többi utcáról nem tud nyilatkozni, mert nincs róla fotója.

A kiscsákói kastélyt évek óta mondogatja, hogy csináljanak vele valamit. Ha Pusztaottlakán lenne, már rég kész lenne. Szerinte a falazata stabil, meg lehetne csinálni. Nem kell arra hivatkozni, hogy kiskorúak a tulajdonosok, ahogy elhangzott múltkor, mert már felnőttek, el is adnák. Kapcsolatban áll egy volt kiscsákói velük. El is adnák az önkormányzatnak, de nem mutatnak hajlandóságot. Miért nem? Az értékeket hagyják tönkremenni. Van rendőrség, de egyszer sem küldik oda ki. Rombolják, lopják a gerendákat. Oda kellene erre figyelni. Örül, hogy veszélyelhárítás történt a Gémes palotánál, eddig eljutottak legalább. Ez sem egy nagy munka volt. Rombolás folyik és nem építés.

Őt kirekesztették a jogosultságától. Polgármester azt mondja, hogy mindenkinek segítenek. Az utolsó lakásfenntartási támogatását is eltüntették. 2 éve nem tud felvenni semmit, mert mindig utolérik és hajléktalan. Azt mondta polgármester úr, hogy adja be az igénylését támogatásra. Erre Dr. Szabó Ervint kérte, hogy kísérje el, mert sértegetik a hivatalban, amit nem volna szabad. Nem hogy nem támogatták, de még az interpellációját is lesöpörték az asztalról, amivel pótolta volna az ő pénzét. Az alaptörvény lehetőséget ad arra, hogy havonta juttatást adjanak a nagyon bajba jutott embereknek. Még akár bérkiegészítésként is, de a Fidesz ezt sem fogadta el. Nem tehet róla, hogy a 7 éves eredményes munkája után nem adtak még 2 órás munkát se, ami a képesítésének megfelelő lett volna. Kirekesztették tanfolyamból, mindenhonnan. Ő lett az áldozat. Kérte, hogy intézkedjenek, mert ő azért támogatta őket, hogy helyreállítsák a törvényes rendet, és a lakásjogosultságból törvénytelenül rekesztették ki, tehát adják oda neki a lakást. Még az sem fordult meg a fejükbe, hogy valahogy kártalanítsák. 2 éve már nem tud kérni semmit. Elvárja, hogy nem mondja polgármester, hogy mindenkinek segítenek.

A technikumra 1700 aláírás gyűlt össze, nem foglalkoztak vele, odaadták a technikumot minden további nélkül. Bement a Dancsó úrhoz, hogy miért nem vették figyelembe az aláírásokat, aki megkérdezte tőle, hogy hol vannak? Neki kell utánajárni, mondta. 160 milliót honnan vegyen ő elő? Ő nem lát bele a költségvetésbe, ha belelátna, tudná, honnan kell elvenni.

Most is ilyen panaszok vannak szülőktől, mert aláírást gyűjtöttek Misák Darinka érdekében. A Fidesz szociális szférája az ESZK eltávolította az útból, nem tudja a részleteket. Mikor kérték az indoklást, egy szóval indokolták: csak. A gyerekek imádják a vadvirágban a gyógypedagógust. Nem értik, hogy miért kellett eltávolítani. Nem érti, hogy miért nem vették figyelembe az aláírásokat. Kérte, hogy vizsgálják meg és tegyék vissza a szülők kérésére azt, akit szerettek a gyerekek. Nekik pont olyanra van szükségük.

A bérlők házában panaszkodott egy házaspár, hogy a fenti romák miatt rájuk hívták a rendőrséget, és még őket sértegette a rendőr, hogy bíróságilag kilakoltatják őket. Az egyik alig lát, a másik meg beteg, szellemi fogyatékos, de soha nem volt velük baj. Nem most mentek oda lakni. Ez egy áldatlan állapot. Vér folyt állandóan. Az épületet Fetser János hozta létre a rászoruló embereknek. Megszakad a szíve, hogy lezüllött épület lett belőle. Klári, aki gondnok volt, mai napig takarít, mert bekoszolják az épületet és azt mondja a gondnok, hogy ő hordja oda. 3x akarták kilakoltatni, csak mert elmondja az igazat. Nem csodálkozik, mert őt is hajléktalanságba sodorták. Klári fél, hogy kilakoltatják. A pár nem tudott elmenni a bíróságra és a bíró úgy hoz döntést, hogy ki vannak lakoltatva? Nem lehet kilakoltatni tavaszig, meg mérlegelni kéne, hogy ki is okozta a problémákat. Kik laknak ott régebben? Volt velük gond? Akármennyire lenézik a beteg embereket, ő inkább hisz azoknak. Ő annak idején addig dumált, míg a gondnok ki nem hívta a Magyar Önvédelmi Mozgalmat. Akkor kicsit csökkent a helyzet, de nem szűnt meg. Még a buszmegállóban is hőbörgött egy ott lakó személy.

Levelet nem vár, nem tudja meddig lesz ott, mert őt mindig utolérik és üldözik. Itt várja a választ, hogy ezeket megvizsgálják-e, megcsinálják-e az utakat, rendet tesznek-e a bérlők házában, megkapja-e a lakást, amit neki ígértek? Elege van a mellébeszélésből.

Dávid Zoltán polgármester: Köszönte, hogy eljött, és véleményt nyilvánított. Mielőtt válaszolna, egy úr jelezte, hogy szólni kíván, lehetőséget adott neki.

(Makula Győző, Orosháza, Csorvási út 58. szám alatti lakos mikrofon nélkül szólt közbe.)

Dávid Zoltán polgármester: Ez közmeghallgatás, a testületi ülés része. Lehetőség van az állampolgároknak ezen az időponton megjelenni és véleményüket megosztani, ami úgy gondolja, hogy hasznos, hiszen azokat a véleményeket mondják el, amire még megoldást nem született, de kellene. A vezetés mérlegeli és amennyiben forrást tud hozzá biztosítani, akkor ezeknek a megoldására törekszik.

Emmát régóta ismeri. Sok kérdést tett fel. Sok mindenben igaza van, sok mindent kell pótolni, javítani. Mindig arra törekszenek, hogy az utak és járdák jók legyenek. Hatalmas felületek vannak. Annyi pénz nincs, hogy az összes utat, járdát fel tudják újítani. Minden évben van járdaprogram, az utakat készítik, kátyúzzák. Hogy hol kerül új járda vagy út megépítésre, ezt a műszaki osztály felmérése alapján és a lakossági fórumon megjelent személyek javaslata alapján próbálják eldönteni. Törekedett arra, hogy minden képviselő egyenlő mértékben kaphasson lehetőséget az általa képviselt terület út és járdaszakasz építése vonatkozásában.

A vadvirág klubbal kapcsolatban úgy tudja, hogy a hölgy kérte a felmondást, senki nem küldte el. Ő maga 2x is beszélt vele, hogy maradjon, mert hozzá is érkezett kérés ez ügyben. Más volt a döntése. Nem küldte el őt senki.

Kiscsákóval kapcsolatban volt már megkeresésük, törekvésük, hogy valamit csináljanak, mert csodálatos szép épületről van szó, ami többre érdemes. Az özvegy, aki tulajdonosa az ingatlannak azt mondta, hogy ő maga sincs tisztában, hogy melyik rész az övé, többek között a kastély is. Nem találtak olyan kapcsolódási pontot, hogy az önkormányzat meg tudta volna vásárolni. A kastély életveszélyes állapotban van, az intézkedéseket megtették, amit szükségesek voltak – ezt testületi ülésen meg is válaszolta.

Hogy milyen minőségben lakik most, azt nem tudja. Ő semmi intézkedést nem folytatott, amiben a kérelmét akadályozta volna, vagy elutasításra sarkalta volna. Nem akar rosszat neki, ha lehet segít. Semmi rosszat nem tett ellene, nem gondolja, hogy ebben magyarázkodnia kellene.

Képviselő-testületi ülésen eldőlt, hogy nem lesz közvetítés, akkor megvitatták, ezért nincs most közvetítés.

A bérlők házában vannak problémák, más bérházakban is vannak. Az együttélés szabályait sokan nem tartják be. Olyan magatartást folytatnak, ami a közösségbe nem illő. Dr. Szabó Ervinnek kérte a segítségét, hogy próbáljanak meg olyan rendeletet alkotni, amiben azt el tudják érni, hogy a garzonbérlők házában, vagy ahol embereknek adnak lehetőséget lakhatásra, azok úgy vegyék igénybe, hogy azt a minimális elvárásnak tegyenek eleget, amit az önkormányzat, a polgárok megfogalmaznak. Ez semmi különös, csak hogy nem törik be az ajtót, nem égetik a parkettát, stb. Ha ezeket megpróbálják kivitelezni, akkor lehetne előbbre lépni. Nehéz az eljárást az ilyenek ellen elindítani, mivel kilakoltatási kuratóriumban olyan lassan zajlódnak le a jogi ügyek, mínuszokat halmoznak fel a lakók és olyan kárt tesznek a lakásban, hogy költséges a felújítása. Kérte, hogy fogadja el ezt a választ.

Rajki Emma, Orosháza, Könd u. 11. szám alatti lakos: Úgy gondolja, hogy a képviselőknek tartania kellene a kapcsolatot az ott élőkkel. 12 éve ülnek itt, nagyon sok utca van, de most csak kettőt tudott bemutatni. Nem lehet elfogadni. Miért nem pályáznak vagy csinálnak már valamit. Rengeteg hibás utca van.

Nem azt mondta, hogy Polgármester úr nem akar neki lakást adni, hanem hogy nem figyel oda, hogy mit csinálnak. Nem adják oda neki azt, ami már régen is járt volna. Nem kap kártérítést. Vele szemtelenek, elutasítják. Nem adnak neki nyomtatványt. Mikor az Ombudsmanhoz fordult Németh Béla idején, azt mondták, hogy a Polgármester szerint mindent kapott, amit kért. Nem adtak nyomtatványt se. Össze-vissza beszélnek. Nem akar ártani Polgármester, de nem figyel oda az önkormányzat működésére. Ideje lenne helyreállítani a törvényes rendet. Évek óta kirekesztik a jogosultságaiból és sértegetik. Egy csoportvezető azt mondta, hogy nyomják be az otthonba, ha nem tud fizetni. Írt a hír TV-nek panaszt, ki is jöttek.

A Misák Darinka elment magától, mert kinyírták. Ő is otthagyja, amit nem bír elviselni. Szülők aláírást gyűjtöttek, amit nem vettek figyelembe. Egy demokratikus intézménybe oda kellene figyelni, ha csoportos aláírást gyűjtenek. A szülők ragaszkodtak a hölgyhöz, de mégsem csináltak semmit érte. Legyen rend és fegyelem, mert ő azért támogatta a Fideszt 12 évvel ezelőtt.

Dávid Zoltán polgármester:Jegyző Asszony személye számára biztosíték, hogy a hivatalban most is és ezelőtt is mindenki megkapta azt a kiszolgálást, amiért bejöttek. Ha bármiféle ellenvélemény van, akkor keresse fel.Németh Béla kért szót.

Németh Béla képviselő: Mivel Emma megemlítette, el kell mondja az akkori körülményeket, hogy mi volt az, ami alapján nem volt jogosult lakás kiutalásra, amit ő nagyon szeretne. Munkaviszonnyal nem rendelkezett, az elmúlt 25 évben nem volt olyan havi jövedelme, ami alapján a lakásrendelet értelmében lakást adhattak volna, hisz annak a fenntartási költségei meghaladták volna az ő bevallott vagy leírt jövedelmét. Emmának volt kiscsákón örökségből egy lakása, amit nem kellett volna eladni, mert akkor most is lenne fedél a feje fölött. A pontosítás kedvéért mondta el. Minden lehetőséget a helyi rendeletek figyelembevételével indították el, mindenki megkapta a formanyomtatványt, ami az igényléshez szükséges volt. Hogy utána, a helyi rendeletnek megfelelt vagy sem, az külön történet.

(Rajki Emma mikrofon nélkül szólt közbe.)

Dávid Zoltán polgármester: Kérte Rucz Józsefnét, hogy mondja el a hozzászólását.

Rucz Józsefné, Orosháza, Justh Zs. u. 21. szám alatti lakos: Szentetornyán az utakat csinálták, szórt útalap felújítás történt a Dessewffy utcán, Kosztolányin, stb. Végigment az utcákon. A Kosztolányi 2,5 millió forintba került, olyan hosszú. Nem tudja, hogy végigmentek-e ott, mert 10 métert felszórtak, 10 métert kihagytak, tiszta kátyús az egész. Így csinálták az egészet. A Dessewffy utca végén olyan sártömeg jött fel, amikor a szórt útalapot hozzák a traktorok, hogy 3 háznyira olyan balesetveszély van, közlekedni alig lehet. Az ő utcájuk kimaradt, de szórt útalapot nem is kérnek, mert a traktorok hiába van kitéve, hogy nem hajthatnak be 3,5 tonna felett, amikor hordják a gabonát, trágyát mindent, akkor ott közlekednek az utcán. Teljesen tönkre van menve, már járni alig lehet. Egy normális útalapot kellene csinálni, hogy a mezőgazdasági járművek is be tudjanak járni. Senki nem tudja a KRESZ-t, aki ott jár, igaz ki van írva a célforgalom, de az azt jelenti, hogy ott lakik, oda bevisz valamit, de nem azt, hogy átmegy rajta. Leaszfaltozták a képviselő aszfaltos utcáját, ez nincs benne a költségvetésben. Ez hogy van? Az udvara, bejáró minden le lett, de az ő utcájuk mindig kimarad. 11 éve hajkurássza az utat, hogy csinálják meg. Mikor a betonutat csinálták, akkor akarták megcsináltatni, csak 3 ház nem akarta, nem mentek bele, így elmaradt. A képviselő nem adja be az ő utcájukat. Szólt a Polgármesternek, az önkormányzatnak, mindenhol minden követ megmozgatott, de süket füleket talál.

Az orvosi rendelő. Úgy olvasta, hogy nyertek a pályázaton 38 millió forintot, de a rendelő sehogy nem akar elkészülni. A közösségi házba megvan a helye, hogy majd átpakolnak, de azóta mindenki hallgat róla. A közösségi házat 2 egyesület bitorolja. Oda nagyon senki nem mehet, mert nem akarják őket beengedni, ugyanis a képviselő bútorokkal üzletel. Bútort ad-vesz a közösségi házban. 2 oldal olyan szinten tele van rakva, hogy a gondok se tud bemenni. Nem is tudja minek a gondnok. Ha tűz van, akkor leég az egész ház.

Dávid Zoltán polgármester: Pontos részleteket nem tud, pontosan nem tud válaszolni minden kérdésre. Az utat megígérte, hogy segíteni fog, amint lesz rá lehetőség a zúzott kővel való kiigazításra. Ahogy látta az utcát, annál sokkal rosszabb utak is vannak a városban. Ez nem jelenti azt, hogy nem jogos az igény, köszönte, hogy elmondta. Amit lehet, zúzott kővel segíteni fogja, hogy a lukak megszűnjenek. A település szélén laknak, a mezőgazdasági területekre ott mennek ki a traktorok. Valahol ki kell menjenek a földet megművelni. Ezt valamennyire tűrni muszáj, mert nem tudják máshogy a dolgukat végezni. Benkő úrnál van a jog, hogy a közösségi házba ki megy.

Rucz Józsefné, Orosháza, Justh Zs. u. 21. szám alatti lakos: Nem a képviselő tulajdona.

Dávid Zoltán polgármester: Benkő urat kérdezte, hogy az ő kezelésében van-e a közösségi ház? Kérte, hogy válaszoljon, ki mehet oda, mondja el a lehetőségeket, hogyan lehet oda bejutni. Ha tud válaszoljon, ha nem, akkor 15 napon belül írásban válaszolnak.

Benkő Ferenc vezérigazgató: A közösségi háznál van egy nyugdíjas szervezet, akik komoly, aktív életet élnek. Van egy gondnok, aki ellátja a feladatokat. Mikor képviselő úrnak volt ott rendezvénye, azt is beengedték. Hogy bizonyos csoportok nem mehetnek be, az neki új infó.

Rucz Józsefné, Orosháza, Justh Zs. u. 21. szám alatti lakos: Ne ott üzleteljen, nem az ő tulajdona.

El kellene menni az utcába, megnézni, hogy most milyen. Borzasztó kátyús az egész, alig lehet közlekedni. A Gádorosi út felől nyugodtan megközelíthetik a földet, ami rajtuk kívül fekszik. Azért mennek az ő utcájukban, mert a legtöbb jármű nincs is levizsgáztatva. Ezt meg kellene oldani. 10 éve ígérget mindenki, de nem csinálnak semmit. Kért 2 kocsi tölteléket, akkor jó volt, de most már rossz az egész. Nem ígérgetni kellene, hanem komolyan venni. 11 éve mindig ide jár, Bojtor is megígérte, Polgármester is, csak senki nem visz semmit. Megcsináltak, a líneát feltöltötték egy részen, de pont ott, ahol nem laknak. Ahol laknak, oda nem vittek töltést. Utánanézett valaki, hogy milyen munkát végeztek? A sok milliót kifizették. A költségvetésben nem találta sehol a Kis köz utcát, ahol a képviselő lakik. Miért nincs benne? A többit is meg kell csinálni. Ez sem hosszabb, mint a Motor utca, 14 ház van összesen.

Dávid Zoltán polgármester:Az a településrész ugyanolyan fontos, mint a másik rész. Karácsony következik. Mikor Rákóczitelepre fényeket helyeztek ki, hogy a hangulatot meg tudják teremteni ott is, akkor azon a településrészen is kialakították. Az utcákat, járdákat próbálják foltozgatni, javítgatni, de mindenhol tökéletes nem lesz. Azt tudja ígérni, hogy minden igyekezetével azon lesz, hogy ahol a szakmai gárda legrosszabbnak ítéli meg az állapotot, azt megpróbálják javítani. Ha van lehetőség pályáznak, mint ahogy a fenntartható közlekedésfejlesztés I. ütemében a kerékpárút egy része meg tud újulni, és új is készülhet. Önrészből is mindig fordítanak ennek a javítására. Biztos előfordul, hogy nem a legrosszabbat javítják meg.

Rucz Józsefné, Orosháza, Justh Zs. u. 21. szám alatti lakos: Nem a járdával van gond, hanem az utcával. Meg lesz csinálva?

Dávid Zoltán polgármester: Igyekszenek, hogy meg legyen csinálva.

Rucz Józsefné, Orosháza, Justh Zs. u. 21. szám alatti lakos: Az utca a fontos, a járda nem érdekli. Csak hogy ne százezreket költsenek minden évben a kocsi javításra. Ez a fontos.

Dávid Zoltán polgármester: Igyekszenek, és ki fog menni megnézni, hogy milyen az utca minősége.

Rucz Józsefné, Orosháza, Justh Zs. u. 21. szám alatti lakos: Akár ki is viszi személyesen, meg lehet nézni. Az orvosi rendelő?

Dávid Zoltán polgármester: Nyertes a pályázat, folyamatban van a kivitelezés. Meg fog újulni a rendelő. Fűtés, ablak, mindenféle felújítás lesz, talán a legszebb rendelő valósul meg. Egy kis türelmet kért, mindennek megvan a sorja. Nem lehet kihagyni lépéseket. A folyamat elindult, a pályázat sikeres, reméli, hogy az ott lakók mihamarabb élvezhetik ennek az előnyeit.

Rucz Józsefné, Orosháza, Justh Zs. u. 21. szám alatti lakos: Megköszönte. Várja, hogy az utat megcsinálják.

Antal László képviselő: Felháborító rágalmak hangzottak el. Az utak. Ilyet soha nem merészelt megtenni.RuczÉva családjában volt a képviselő, mikor az útalapok elkészítésre kerültek. Ne mondja, hogy 20 éve készült és azóta nem történt semmi. Többször megszóratták a saját utcájukat. Amikor a csatorna elkészült, azoknak volt bejárása. A rossz utcák átvételre kerültek. Az előző képviselő aláírta és átvette a Kis köz utcát is, amiben 18 cm mély gödrök voltak. Az út széléből 90 cm hiányzott, letöredezett. Az elkészítést 2 év után sikerült úgy elérni, hogy a kivitelező végezte el, tehát a városnak semmi köze ahhoz a munkához, hogy az az utca elkészült. A csatorna kártételének a helyreállításában történt, ezért nem látható a költségvetésben. A Dessewffy és Kosztolányi utcákon jár ő is, megnézte, valóban szakaszosan csinálták meg, de nem igaz, hogy gödrös. A földes utak ilyenek, azért ilyenek, mert járnak rajta, ha nem járnának, akkor nem gödrösödne ki. Ezeket folyamatosan karban kell tartani. A Nagy Sándor utca úgy került átvételre, hogy a csatornafedelek 30 cm-re álltak ki az utcából. Azt is sikerült szórt alappal megcsináltatni. Elég hamar tönkrement, mert ahol a föld jobban meg van mozgatva, ott jobban süllyed. Ott is végeztek munkát, de minden utat nem tudnak megcsinálni.

Dávid Zoltán polgármester: Kérte, hogy ne legyen személyeskedő senki. Közmeghallgatáson vannak.

Antal László képviselő: Megrágalmazta bútorforgalmazással is.

(Rucz Józsefné mikrofon nélkül szólt közbe.)

Dávid Zoltán polgármester: Egy mondat erejéig szót ad.

Rucz Józsefné, Orosháza, Justh Zs. u. 21. szám alatti lakos: Zalai Mihály azt mondta, hogy nem fogja megcsináltatni a képviselők utcáját. Azért nem lett megcsinálva. A csatornázás után csináltak egy 10 cm-es alapot, ami addig jó volt, míg be nem mentek a traktorok. Utána kész, vége az útnak. A képviselő az ő utcájukat nem adta be. Azt mondja, hogy az ő utcájuk nem rossz. Cseréljenek utcát.

Dávid Zoltán polgármester: Kérte Bánfalvi Lindát, hogy fáradjon mikrofonhoz és tegye meg a hozzászólását.

Bánfalvi Linda Orosháza, Hosszú u. 11. szám alatti lakos: Alpolgármester Asszonyhoz intézett kérdéseket. Megkérte, hogy a választásig ne kétszer menjen ki Rákóczitelepre, mert az kevés, igaz elment egyszer a lakására egy megbeszélt időpontban, de az nem a munkaidőben van. Az Alpolgármester Asszony szerint mindenki járjon biciklivel, vagy gyalog, és akinek van autója az pedig azzal, de akinek nincs, az mehet 2 óránként busszal. A régi menetrendet kérte vissza. Ha Rákóczitelepről be akar menni Orosházára a gyógyszertárba, nem bír bemenni csak szombaton. Jön a busz 5-kor, 7-kor, 9-kor és 11 órakor. Ha nem tud bemenni, akkor csak gyalog tud, vagy taxival, ha van rá pénze. Körbejárják Rákóczitelepet, Szentetornyát, Gyökerest. Ennyi idő alatt eljutott volna Békéscsabára. 12 óra munka után, 16 km-t mennek haza, vagy biciklivel, amin lefagy, vagy pedig 45 percig körbe buszozza a környéket. 6 km-re lakik és képtelen hazajutni időben.

Nem kell nekik körjárat csak a régi menetrend.

Véleménye szerint Orosházának elég jó adófizető állampolgárai vannak, ezért kérte, hogy tegyék újra lehetővé a tévében a testületi ülés közvetítését. Az oroscafe.hu-n és az Orosházi Élet újságban csak a jó híreket közlik le, a hibákról senki semmit nem tud. Mindig követte a testületi ülés közvetítését. Fizetik az adót és semmi látszata nincs.

Kérte, hogy a buszra ne írják ki, hogy a, b, c, d, mert nem tudja, hogy merre menjen melyik buszra szálljon fel. Úgy kellene, mint régen a régi menetrend idejében.

További problémája a csatorna. Nem készítettek vele szerződést, nem is írt alá semmit, mert nincs szükséges a csatornára. A többség belement. Az lett belőle, hogy 104 ezer forintot visszatartanak, utána kiküldtek egy papírt. Viszont 7 évig senki nem írt neki semmit, hogy hova fizetett. Próbaképpen két hónapig nem fizetett és a NAV azonnal rátette az inkasszót. Máig nem tudja, hogy 7 évig hol volt a pénze. A Vízközmű Társulat kiküldte neki a nyomtatványt, hogy két tanúval írassa alá, hogy felvegye a saját pénzét. Ezt nem értette.

A másik a sárga kukák problémája. Azt kellene elintézni, hogy a szemét díj csekkjét időben megkapják, mert megint karácsonyra fogják kiküldeni ajándékként. Ha ráértek eddig Pesten, hogy 8 hónapig várjanak a pénzükre, akkor ő is rá fog érni. 8 hónapja nem fizettek, mert nem küldtek csekket, de a sárga kukát kirakták. Ő begyújt a papírral, vödrös tejfölt használ, amit otthon utána felhasznál, üdítőt nem fogyaszt, mert nem telik rá, akkor mit tegyen a sárga kukába? Neki nincs szüksége rá.

Intézzék el, hogy a szemétdíjat ne karácsonykor kelljen kifizetni!

Legutóbb, amikor a Polgármester úr az Alpolgármester Asszonnyal kint voltak, akkor ígértek neki valamit. Azt kérte, hogy évente legyen 2-szer közmeghallgatás. Tavasszal, ha megcsinálják a járdát, akkor bele is férne őszig. A Szentesi úton kellene megkezdeni az első közig.

A Laktanyától továbbra sincs világítás. Ezt mindenki használja. A tavalyi közmeghallgatáson is elmondta, hogy az autónak a reflektorja a szemébe világít. Azt a választ kapta, hogy nincs ott sötét és nem lát jól. Ő ezért akkor is az úton fog járni, mert a kerékpárúton repedezik a beton. Újosztásra futja lámpára, gázra mindenre, ide meg nem. Olyan választ szeretne kapni, hogy Rákóczitelep karácsonyi ajándékba kapjon tévé közvetítést. Ha ő fizeti az adót, akkor kapjon is érte valamit. A közvilágítás kiépítését is kérte a kerékpárúton, mert nagyon sötét van.

Ezekre a kérdéseire most szeretne választ kapni.

Dávid Zoltán polgármester: Megkérte Benkő Ferenc vezérigazgatót, hogy a kukákkal és a csekkekkel kapcsolatban adjon majd egy korrekt tájékoztatást, hogy hogyan halad.

Előtte Fejes Róbertné alpolgármesternek megadta a szót válaszadásra a hozzá intézett kérdésekre.

A kerékpárúttal kapcsolatban elmondta, hogy valóban sötét az a szakasz. Vannak problémák, és igyekeznek azon, hogy amint sorba tudják tenni, lesz rá fedezet, ezeket megcsinálják.

Bánfalvi Linda Orosháza, Hosszú u. 11. szám alatti lakos: Szerinte ez nem válasz, hogy majd ha lesz rá fedezet. A bíróságnál és Újosztáson volt fedezet? Felháborítónak tartotta, hogy mindig minden előtte van Rákóczitelepnek.

Dávid Zoltán polgármester: Szokott arra járni és van annál sötétebb út is Orosházán. Minden megítélés kérdése. Megadta a szót válaszadásra. Benkő Ferencnek.

Benkő Ferenc vezérigazgató: A helyzetből látszik, hogy nem egyszerű a dolguk, mert a hölgy problémája, hogy nem akarja felvenni a sárga kukát, máskor meg azt hallják, hogy miért nem osztják a sárga kukákat. A DAREH programon keresztül a szelektív házhoz menő hulladékgyűjtés biztosított, ehhez kapcsolódóan a DAREH biztosított ingyenesen sárga kukákat, illetve komposztáló edényeket minden egyes közszolgáltatási szerződéssel rendelkező lakos részére.  November hónap elején elindult a házhoz menő kukáknak az előzetes igények alapján történő kiosztása pont azon a környéken, ahol a hölgy is lakik. 130 db 120 literes és 107 db 240 literes kukát már kiosztottak. Naponta 40-50 db kukának a házhoz menő kiosztását végzik. Ebben az évben végezni fognak azoknak az igényeknek a kielégítésével, akik kérelemmel fordultak hozzájuk azzal kapcsolatban, hogy ezeket a kukákat vigyék ki házhoz a lakosok számára.

A csekkekkel kapcsolatban elmondta, hogy ez egy kicsit bonyolultabb. Április óta az NHKV Zrt. végzi a csekkek kibocsátását. Itt egy átmeneti időszakot élnek, az l. negyed évre vonatkozóan már mindenki megkapta a csekket. A DAREH-BÁZIS Zrt-vel napi kapcsolatban van, és Orosháza és Dél-békés tekintetében a 2. negyedévnek a csekkjei az NHKV Zrt. részéről befogadásra kerültek, és napok kérdése, hogy a csekkeket kiküldjék.

Dávid Zoltán polgármester: Megadta a szót az Alpolgármester Asszonynak.

Fejes Róbertné alpolgármester: Az első kérdésre, hogy ne csak 2-szer menjen lakossági fórumra Rákóczitelepre megígérte, hogy a jövő évtől többször fog kimenni. A menetrenddel kapcsolatban elmondta, hogy felvették a DAKK-al a kapcsolatot, és kérték, hogy a menetrenden változtassanak, és érthető kiírásokat alkalmazzanak. Ez folyamatban van. Bojtor úrral egyeztették a buszközlekedést. A DAKK-al 1 évre hosszabbítottak szerződést, de jövő évtől újra szeretnének egy közbeszerzést kiírni és akkor is már több figyelmet fognak erre szentelni és módosítani szeretnének a buszközlekedésen. Fenntartotta azon ajánlatát, hogy Rákóczitelepen ahol él bármikor megkereshetik. A sárga kuka ingyenes és az is marad.

Folyamatosan minden évben járdákat építenek, felmérik a szakemberek, hogy hol szükséges a javítás, és ügyelnek arra, hogy minden körzetben egyenlően legyenek a járdák felosztva. Újosztáson a gázbevezetéssel és lámpákkal kapcsolatban elmondta, hogy Újosztás eléggé elmaradott településrésze Orosházának. Nagyon sok helyen kandeláberek nem voltak kiépítve, nem volt sok utcában közvilágítás. Most adódott az a lehetőség, hogy az Önkormányzat pályázatokat tud benyújtani és az újosztási részt is fel tudják kandeláberekkel és közvilágításokkal szerelni. Rákóczitelepen is ahol nem volt közvilágítás ott is folyamatosan végzik a munkákat. Az újosztásiak is megérdemlik, hogy legyen ott is közvilágítás. A gáz bevezetése most van folyamatban egy kormányrendelet alapján. Ahol a főcsonk van, onnantól kezdve, aki 200-250 méteren belül lakik és beadja az igényt, annak ingyenesen bevezetik. Erről tartott már lakossági fórumot. Ez az Önkormányzatnak pénzébe nem kerül, mert ez egy kormányrendelet. Nem kivételezik Újosztással, de az is az ő körzete és oda is megpróbál minden segítséget megadni ugyanúgy, mint Rákóczitelepre. Ha bármilyen probléma van, ugyanúgy ahogy eddig megpróbál segíteni.

Dávid Zoltán polgármester: Megadta a szót válaszadásra Burka László képviselőnek.

Burka László képviselő: Felhívta Bánfalvi Linda hozzászóló figyelmét, hogy a nyilatkozat, amit a társulattól megkapott, az arra a számlaszámra vonatkozik, amit meg kell jelölni a pénzintézetnél, hogy milyen számlaszámra kérik vissza a pénzt. Mivel pénzvisszautalásról van szó, ezért fontos – és ezt a nyomtatványt a pénzintézettel, ügyvéddel egyeztették – hogy két tanúval azt kell leigazolni, hogy igen az a számlaszám, amit megjelölt a pénzintézetnél az jó, mert a pénz erre megy vissza. Erről szól az egész semmi másról. Ez egy biztonság arra vonatkozóan, hogy biztonsággal megkapja azt a túlfizetést, ami képződött a 104 ezer forint felett.

Bánfalvi Linda Orosháza, Hosszú u. 11. szám alatti lakos: Miért kell neki két tanú előtt kijelentenie, hogy mi az ő számlaszáma, és miért nem tudják kiszámolni, hogy mennyi jár vissza? Ha mindenki egyformán fizet, akkor nem egyformán kellene elosztani? Kiküldték az édesapjának, hogy fizessen 2023-ig, két nap múlva meg kiküldik, hogy 34 ezer forint visszajár.

Dávid Zoltán polgármester: Megadta a szót válaszadásra Burka László képviselőnek.

Burka László képviselő: Ha a hölgynek nincs ideje bejönni, akkor postán is vissza lehet küldeni, bele volt írva a levélben, hogy postai úton, vagy személyesen vissza lehet küldeni. Amennyiben a nyilatkozat visszaérkezik, akkor természetesen az átutalás megtörténik. Van egy kartonlista, amiről az összes befizetésről számot tudnak adni. Ezt le tudják egyeztetni, mert nincs semmi akadálya.

Bánfalvi Linda Orosháza, Hosszú u. 11. szám alatti lakos: Rákóczitelepen a Posta épülete is nagyon rossz állapotban van.

Dávid Zoltán polgármester: Megjegyezte, hogy a Posta nem önkormányzati fenntarthatóság alatt van. Jelezni tudják, hogy rossz állapotban van, és, hogy jelezték a lakosok, hogy használhatatlan. Ennyit tud tenni.

Megadta a szót válaszadásra Fejes Róbertné alpolgármesternek.

Fejes Róbertné alpolgármester: Legutóbb is beszélték a Posta épületét, mivel nem önkormányzati fenntartású, hanem a Posta tulajdona, ezért az Önkormányzat csak fel tudja szólítani. Felvette a Postával a kapcsolatot, de nem hívták vissza. A folyamat még mindig zajlik, várja tőlük a tájékoztatást, hogy mikor akarják rendbe hozni. Fényképet is küldött nekik.

A laktanya világításával kapcsolatban elmondta, hogy ahhoz, hogy ott új kandelábereket állítsanak fel, ahhoz a Démász szükséges, de azt mondták, hogy mivel a közvilágítás az útszakaszon biztosítva van, ezáltal nem akarnak új kandelábereket felállítani. A következő kérése az lesz, hogy erősebb lámpatesteket szereljenek fel, hogy jobban bevilágítsák azt a részt. Reméli, hogy a Posta épületét is fel fogják majd újítani.

Fetser János képviselő: Többen kérdezték, hogy miért nincs tévé közvetítés, de nem kaptak rá választ. A mai közmeghallgatást is kérték, hogy közvetítse a tévé, hogy az orosházi állampolgárok tudjanak arról, hogy mi történik, de nem támogatták.

A buszközlekedéssel kapcsolatban is kérték, hogy állítsák vissza a régi menetrendet, de azt válaszolták, hogy nincs ilyen igény. Pedig most is elhangzott többször, hogy van ilyen igény.

A Posta felújításával kapcsolatban elmondta, hogy állami cég, és azért van az országgyűlési képviselő, hogy leüljön a Postával tárgyalni és kérje, hogy lehetőség szerint újítsák fel a Postát, mivel több, mint másfél milliárd forint a helyi adó, amit felélnek, mert ha nem volna három alpolgármester csak egy, akkor az egész Postát fel lehetne újítani, vagy az orvosi rendelőt abból a megmaradt pénzből. Felszólította a Képviselő-testület többségét és a Polgármestert, hogy a lakosság igénye az, hogy tudja, hogy mi történik a testületi ülésen, nem pedig egy Gyuláról ideköltöztetett ember mondja meg, hogy nincs szükség rá, mert akkor megtudják, mit mond az ellenzék. Kérte, hogy ne fogadják el. Az ellenzék teszi a dolgát, az állampolgárok pedig eldöntik, hogy kinek van igaza. A Média közpénzen működik hihetetlen nagy pénzeket keresnek, de a saját véleményüket írják le, nem pedig tudósítanak a testületi ülésről.

A legutóbbi ülésen jelezte Bojtor István alpolgármesternek, hogy a Rákóczitelepi lakosok jelezték, hogy lemaradnak a buszról, mert kisbusz ment. Ezt is meg kellene nézni.

(Bánfalvi Linda mikrofon nélkül szólt közbe.)

Dávid Zoltán polgármester: Következő felszólaló Görög Judit.

Görög Judit Orosháza, Kismarton u.19. szám alatti lakos: Szentetornyán a Kismarton utca északi részén lakik. Ott négy helyrajzi számon nyilvántartott három ingatlan van csak, de mind a hármat lakják. Igaz, hogy nincs gépjárműve, de az utca állapota a legidősebb lakó szerint, aki már 40 éve ott lakik egyetlenegy indítvány nem volt arra soha, hogy az utca felszínét valaha is megjavítsák. Eljutottak odáig a rengeteg beadványuk elutasítása mellett, hogy saját erőből az építkezőktől, és azoktól, akik bontják az ingatlanjaikat a tőlük kapott felhasználható beton és tégladarabokkal rakták ki az utcájuk felszínét. Az Önkormányzat eljutott a tavaly előtti évben odáig, hogy bevette az utcájukat a járda építésnek a csoportjába. Kaptak a házak elé szép járda felszínt, ennyi. A New hollandos gépek igénybe is vették a járda felszínt, hogy ki kellett állniuk a kapuba kaszával-kapával, mert nem ment végig a géppel a nagy sárba mondván, hogy ő hajnal óta takarítja a traktorját és nem fogja összesározni az autót. Ezért ők jogszabályba ütköző dolgot tettek, mégpedig traktor és egyéb gumit leástak a járda mellé, de erre meg is kapták a választ, hogy fel fogják jelenteni őket. Van neki fotója is, amit szívesen megmutat arról, hogy a 21. században pár évvel ezelőtt egy utcában ahol családok laknak a mentő nem tud bemenni, mert a legutolsó házban lakó hölgyet, aki egyszer rosszul lett, a hozzátartozói a hátukon hozták ki. A kukákat éveken keresztül ki kellett húzniuk az utca végére, mert a szemétszállító csak onnan vitte el.

A sárga kukák nagyon nevetségesek, hogy ki vannak osztva, mert a Kismarton utca végében illegális szemétlerakó gyűjtés indult. Ez úgy indult a tavasszal, hogy valaki úgy döntött, hogy a végre kikönyörgött helyről a Szentetornya buszfordulónál az Evangélikus templom és környékén sikerült találni egy olyan szigetrészt, ahova a szemétgyűjtő konténereket lerakták. Tavasszal valaki áttolta a Vízművek által kiépített betonozott részre a konténereket. Onnantól kezdve nagymértékű szemétlerakás kezdődött el napi szinten. Nyáron az utcában nem lehet megmaradni, elviselhetetlen a helyzet. A falunap megrendezése napján is akkora mennyiségű szemét torlódott fel, hogy a bontott wécé csészétől kezdve bútorokig minden benne volt. Hetekig ott van a szemét az ő házától 30 méterre. Ahonnan át lett szállítva a konténer az először lakossági kérésre lett kijelölve, ami tökéletes is volt, a buszok ki tudtak jönni és felcsillant a remény, hogy van némi visszatartó ereje a kameráknak. Gyökeresből megjelent egy ember bontott autó alkatrészekkel megrakva egy utánfutóval és telerakta a papírhulladék nevű konténert, és amikor kérdőre vonta azt a választ kapta, hogy neki valaki azt mondta, hogy ide lehet hozni a szemetet, és ha a szeméttelepre viszi, akkor fizetni kell érte. A fényképek magukért beszélnek. Legutóbb felvette a beszélgetést a szemétlerakó emberekkel, akik közölték, hogy ők is úgy hallották, hogy ide le lehet rakni a szemetet, majd megjelent egy másik ember, aki azt hallotta, hogy ez egy jó lelőhely. Több tonnányi szemét van, amit behord a szél az utcába, borzalmas a helyzet. A Hulladékkezelőtől azt a választ kapta, hogy az ő kérése indokolatlan, mert ott rend és tisztaság van.

A buszmenetrend nem csak Rákóczitelepet érinti, hanem Szentetornya, Gyökerest is. A hétvégi közlekedés azért nincs igénybe véve, mert nem tudják igénybe venni. Az egyirányú buszforgalmat nevetségesnek tartotta. Gyopároson tőlük 3 megállóra vannak a rendezvények. Akinek van autója, az el tud menni, de akinek nincs felül a buszra bejön a városba másfél órát vár és tőle 3 megállóra kibuszozik. Szombaton reggel 7.30-kor elmegy egy busz és legközelebb, csak 10.45-kor indul. Ez a menetrend nem kell nekik. A buszváróban pedig csövesek vannak, így a bűz miatt inkább kimennek a hidegre. Megérti, hogy ennek folyamata van, de ez már nem most kezdődött. Ha ő megveszi a bérletet, akkor had használja úgy és közlekedjen úgy, ahogy egy normális utas megérdemli. Hétvégén a műszakos járatra kiküldik a kis mikrobuszt, de annyira tele van, hogy nem bírják becsukni az ajtót.

Ha az idén a konténereket nem rakják oda vissza a helyére, akkor ő polgári pert fog indítani, mert élhetetlen ez a helyzet. Gaz hegyek, elhagyott ingatlanok vannak, melyeket először hirdetik, utána otthagyja a tulajdonos. Voltak betöréssorozatok is, és a legtöbb közel 70%-ban olyan ingatlanok lettek feltörve, amelyek több éve lakatlanok. A mezőőröket szokta látni, hogy róják az utakat, teszik a dolgukat.

A menetrendben kérte, hogy hétvégén úgy, ahogy régen volt a tanítási szünet idejében forduljon vissza Gyökeresbe a busz, akkor hétvégén is, mert így élhetetlen.

Dávid Zoltán polgármester: Megköszönte a felszólalást. Megkérdezte Benkő Ferenc urat, hogy tud-e erről az esetről, hogy odahordják a szemetet, ahova nem kellene, és van-e valami megoldás a problémára? Csak akkor tudnak eredményt elérni, ha összefognak. Jónak tartotta, ha fénykép van arról, aki lerakta illegálisan a szemetet, mert így fel tudják szólítani. A buszközlekedéssel kapcsolatban elmondta, hogy amikor a DAKK-al tárgyalnak, akkor minden képviselőtől kikéri az Alpolgármester úr, hogy minden rendben van-e, és hol kell javítani. Ha olyan igény van és belefér a keretbe, akkor igyekezni fognak azon, hogy a buszjáratokat optimalizálják.

Görög Judit Orosháza, Kismarton u.19. szám alatti lakos: A tegnapi napon beszélt egy sofőrrel, elmondta, hogy hova fog jönni a mai napon, és kérte a sofőr, hogy képviselje őket is abból a szempontból, hogy nem azért nincs utas, mert nincs, aki bejárjon, hanem nyáron kevesebb az utas, mert kerékpárral sokan járnak. Tavaly eljutottak lakossági összefogással, hogy visszafordul a tanszünetben a busz, de ők nem csak a tanszünetben kérik, hanem hétvégén is Gyökeresben. Így eltudnának menni a rendezvényekre is Gyopárosra.

Benkő Ferenc vezérigazgató: Ez a probléma nem ismeretlen számukra, hiszen 3 hónappal ezelőtt ezzel kapcsolatban érkezett hozzá egy levél a hölgytől. A válaszlevélben megírta, hogy az Önkormányzat a város területén 53 helyen működtet ilyen szelektív szigeteket, ezek közül 1 esik a hölgy utcájába. Korábban lakossági kérésre történt ennek a szelektív szigetnek az áthelyezése. Ezeknek a szigeteknek hetente kétszer végzik az ürítését, és valóban annak az utcának az állapota hasonlóan a felüljáróhoz a kritikán aluli. A válaszlevélben kérte a hölgyet, hogy amennyiben ilyen magatartást tapasztal, fényképezze le és juttassa be hozzá, amivel el tudnának indulni a felelősségre vonás kérdésében. Ha a fényképen a rendszámok is látszódnak, akkor meg tudják tenni a szükséges lépéseket.

Görög Judit Orosháza, Kismarton u.19. szám alatti lakos: Sajnos rendszám nincs rajta a képen, mivel már éjszakára tolódott át a szemétlerakás

Benkő Ferenc vezérigazgató: Kérte, hogy legyenek egy kicsit körültekintőek, figyelje meg, ha a szelektív szigeten illegális szemétlerakást észlel, akkor lehetőleg egy beazonosíthatóan rendszámmal rendelkező fényképet tud készítsen, ami nagyon  megkönnyítené a dolgukat.

Dr. Szabó Ervin képviselő: Megkérdezte, hogy csak a sorrend szerint lehet kérdezni, vagy esetleg most is lehet?

Dávid Zoltán polgármester: Kérte, hogy a felszólalók után tegye fel a kérdéseit a képviselő úr.

Dr. Szabó Ervin képviselő: Jegyző Asszonytól kérdezte, hogy van-e akadálya annak, hogy az önkormányzati rögzített felvételt kikérje? Erre ő egy külső merevlemezt fog biztosítani. Megkaphatja a felvételt?

Dr. Horváthné dr. Barta Edit jegyző: A hangfelvételt tudja biztosítani.

Dr. Szabó Ervin képviselő: Van-e akadálya, hogy a felvételt, ami rögzítésre kerül és semmi anyagi vonzata nincsen, az egy bizonyos adatmennyiség, melyhez biztosítja az adathordozót, és azt megkaphassa?

Dávid Zoltán polgármester: A Szerkesztő úrnak meg fogja említeni, hogy van ilyen kérés. Nem tudja, hogy a kamera kié.

Dr. Szabó Ervin képviselő: Az önkormányzat kamerája, az ő tulajdona.

Dávid Zoltán polgármester: Két kamera van, tisztázni kell, hogy kié. Szerkesztő úrnak fogja jelezni.

Dr. Szabó Ervin képviselő: Olyat kér, ami a város felvétele. Van akadálya, hogy megkapja?

Dávid Zoltán polgármester: Elmondta a véleményét. Ezt majd szerkesztő úrral tisztázzák. Figyeljenek a következő hozzászólásra, tiszteljék meg azokat, akik eljöttek felszólalni. Kérte Makula Győzőt, hogy fáradjon mikrofonhoz.

Makula Győző, Orosháza, Csorvási út 58. szám alatti lakos: Örül, hogy itt a testület, nem volt még ilyen fórumon. Bemutatkozott. A kommunikációról szeretne elmondani néhány gondolatot. Megkérdezte Németh, Fetser, Szabó és az összes képviselő urat, hogy tudnak-e arról, hogy ő a Polgármesteri Hivatalnak, Polgármester úrnak és a Képviselő-testület tagjainak küldött egy levelet 2017. február 23-án?Küldött egy levelet, feladva 16.43 perckor. Tárgyalt-e ebben a testület egyáltalán vagy bizottságban volt-e szó arról, hogy ő, mint klímareferens 2016-ban végzett Salgótarjánban. A kormány biztosította számára, miért ne vett volna benne részt. Mikor elvégezte, írt levelet Polgármester úrnak, amiben felajánlotta, hogy mint klímareferens, szeretne Orosházán, Békés megyében tevékenykedni. Annyira aktuális lett volna ez a dolog, amit hallott itt a szeméttel kapcsolatban, ez is ahhoz tartozna. Magánemberként küldte a levelet. Odaírta, hogy az Orosházi Jóga Egyesület elnöke is, és ezért is érzékenyek erre a területre. Nem tudja mi történt, adminisztrációs hiba. Semmi választ nem kapott. Írt még 3 levelet simán. Kíváncsi volt, hogy mi a különbség a tértis és a sima levél között, de egyikre sem kapott választ. Ha ez vele megtörténik, akkor mással is. Mellékelte a végzetséget, a papírokat, felajánlotta, ha kell, szükség van rá, hogy ebben besegít. 7 alkalommal volt Salgótarjánban 7×3 napot. Ingyen, bérmentve, igaz, szállást neki kellett biztosítani. Örült, hogy Magyarországon ilyen lehetőség van, a kormány ezt biztosította. Pártpolitikával nem kíván foglalkozni, de hozzátette, hogy Orbán Viktor államférfi. De ami itt történik, hogy egy ilyen levélre nincs válasz, az más kategória.

Dávid Zoltán polgármester: Köszönte a hozzászólást, utána fognak nézni.

Makula Győző, Orosháza, Csorvási út 58. szám alatti lakos: Most várja a választ.

Dávid Zoltán polgármester: Nem tud válaszolni.

Makula Győző, Orosháza, Csorvási út 58. szám alatti lakos: 4 levélre? Nem tudja elfogadni. Megkérdezte a testületet, hogy tudnak-e róla? Nekik is címezte a levelet. Tértivevényes, ajánlott levél. Adminisztrációs hiba? Létezik?

Dávid Zoltán polgármester: Fejes Róbertné kért szót.

Fejes Róbertné alpolgármester: Megnézhetnék a tértivevényt, hogy milyen néven és címre adta fel a levelet? Holnapi nap azonnal utána fognak nézni. Ő nem emlékszik ilyen levélre.

Makula Győző, Orosháza, Csorvási út 58. szám alatti lakos: Dávid Zoltán, Orosháza, Szabadság tér 4-6., a levélben: „Tisztelt Polgármester, Tisztelt Képviselők!”.

Fejes Róbertné alpolgármester: Az volt a félreérthető, hogy minden egyes képviselőhöz küldte. Holnap utána fognak nézni azonnal.

Makula Győző, Orosháza, Csorvási út 58. szám alatti lakos: Az illetlenség lett volna, inkorrekt.

Dávid Zoltán polgármester: Nem tudnak erre többet mondani.

Makula Győző, Orosháza, Csorvási út 58. szám alatti lakos: 4 levél el tud tűnni? Nagy a csalódása. Nem kérte, hanem felajánlotta. Mint a Jóga Egyesület elnöke sem kért semmit egyszer sem, de nagyon nehezen sikerült, iskolákban meg szokták tartani, természetesen fizetnek érte. Az más kérdés, hogy ingyen és bérmentve vannak ezek a dolgok. Segítséget nem kaptak, egyszer a kultúrházból, akkor is fizetni kellett érte. Ezt természetesnek tartották, de hogy a levelekre nem válaszolnak, azt nem tudják elfogadni.

Dávid Zoltán polgármester: Kérte Hallai József urat a hozzászólás megtételére.

Hallai József, Orosháza, Deák F. u. 30. szám alatti lakos: Amit mondani szeretett volna, már elhangzott. Próbálja kiegészíteni, hogy nagyobb hangsúlyt kapjon. Régóta foglalkoztatja, hogy a Hivatalnak miért van szüksége 3 alpolgármesterre, polgármester helyettesre? 2010 előtt 12 milliárd volt a hivatal költségvetése és akkor 2 helyettessel el tudta látni. Az Orbán kormánynak a közigazgatási reformja után csomó feladatot, szervezetet elvittek innen. Ha jól emlékszik 4 milliárd a hivatal költségvetése és most 3 alpolgármester kell ehhez. Nem indokolatlan ilyen feladatcsökkenés után növelni a helyettesek számát?

Szóvá tette a közvetítést. A közvetítésből lehetett látni, hogy eléggé korlátozott, főleg az ellenzéki képviselők hozzászólása. A Fidesz a saját álláspontját előterjesztőként részletesen el tudta mondani, az ellenzéki képviselők korlátozva voltak. Ha az időkeretben nem tudták elmondani, az álláspontjukat nem tudják kifejteni. Megszüntették a TV adást. Színvonalesés következett be a tájékoztatásban. Az írott közvetítés messze nem adja vissza azt a ténybeli történést, amit lehetett látni az adásban és össze tudta az ember hasonlítani az Oroscafe-val vagy az Orosházi Élettel. Ez a mostani tájékoztatási rendszer alkalmatlan arra, hogy a lakók információt kapjanak a város működéséről. Ezt felül kellene vizsgálni és egy ésszerű megoldást találni. Nem tudja, hogy mi okból szüntették meg, de biztos nem igaz, hogy nincs rá igény. Itt több hölgy is igazolta előtte, hogy szükség van rá, nézték, és ebből tájékozódtak.

Dávid Zoltán polgármester: Amikor volt a választás, a testület megválasztott 3 alpolgármestert, amit nagy többséggel tett. Bojtor urat mindenki támogatta. Úgy gondolja, hogy indokolt, a munkát szétosztották, mindenkinek megvan a maga feladata, így áll össze az egység. A közvetítéssel kapcsolatban, amit tudott, elmondott.

Hallai József, Orosháza, Deák F. u. 30. szám alatti lakos: Erre nincs válasz akkor tulajdonképpen? Nem mondott se igent, se nemet, se azt, hogy jó, se azt, hogy rossz.

Dávid Zoltán polgármester: Amit gondolt és tudott, azt elmondta.

Hallai József, Orosháza, Deák F. u. 30. szám alatti lakos: Nem gondolt semmit. Nem mondott semmit.

Dávid Zoltán polgármester: Elmondta. Fetser Jánosnak adott szót.

Fetser János képviselő: Az ellenzék úgy szavazott, hogy nem tartott szükségesnek 3 alpolgármestert. Egyet igen, Bojtort, meg is szavazták. A másik kettőre azt mondták, hogy felesleges pénzkidobás, Simonka érdekeit képviselik, nincs rá szükség. Nem válaszol arra, hogy támogatja-e, hogy visszaállítódjon az élő közvetítés. Kérte, hogy valljon színt a lakosság előtt, hogy igen vagy nem. Az előző hölgynél se foglalt állást az úttal kapcsolatban. Tudni kell, hogy a város rendelkezik évek óta több ezer köbméter útalappal, amit ingyen és egy kis befektetéssel tudna arra fordítani, hogy ezeknek az utcáknak a minőségét javítsa. Erről van határozat, ez csak akarat kérdése. Ajánlja mindenkinek a figyelmébe, hogy ezzel foglalkozzanak, mert ott van, Benkő úr tud róla. Az kifejezetten egy ledarált útalap.

Dávid Zoltán polgármester: Dr. Szabó Ervin kért szót.

Dr. Szabó Ervin képviselő: Az élő közvetítés ügyében reggel előterjesztett egy napirendi pontot. Másik megoldást is javasol. A jegyzőkönyv elkészül a közmeghallgatásról, nincs semmi akadálya annak a kiadására. Nem neki, de természetesen igényli, és ahogy szokta be fog érte menni. Kérte, hogy a jegyzőkönyv az online felületen, az Oroscafe-n teljes terjedelemben legyen közzétéve. Polgármestert kérdezte, hogy ez támogatható?

Dávid Zoltán polgármester: Megvizsgálja a kérdést, és meggondolja.

(Több ember bekiabált.)

Dr. Szabó Ervin képviselő: Hallható a reakció. Ez a kérés már közfelkiáltással is teljesíthető.

Dávid Zoltán polgármester: Amit gondolt, elmondta. Képviselő úr vegye ezt tudomásul.

Dr. Szabó Ervin képviselő: Mit?

Dávid Zoltán polgármester: Többet nem kíván ezzel foglalkozni.

Dr. Szabó Ervin képviselő: Az indítványra a polgármester válasza teljesíthető?

(Több ember bekiabált.)

Dávid Zoltán polgármester: Kérte, hogy legyenek türelemmel. Szólította a következő felszólalót.

Nagy József, Orosháza, Kölcsey u. 11. szám alatti lakos: Az önkormányzat munkáját nem tudják elbírálni, mert nem tudják nézni. Értehetetlen, mindenki azt kérdezi, hogy miért lett megszüntetve. Elfogadható választ se kaptak. Mindeni tudja, hogy azért, hogy ne lássák, milyen gazságok folynak az önkormányzatnál. Ez van országos, megyei szinten is. Nem tudja, hogy miért nincs itt a kormánypárt képviselője. Egy ilyenen minimum meg kellett volna jelenjen. Részt kellett volna venni, vagy lehet hogy most is valami másfajta tevékenységet folytat. A TV-ben nem tudják nézni, az Orosházi Életben lehet olvasni, nézni, az undormány. Minden oldalon 2 kép van, meg írás a Polgármester úrról meg a képviselőről. Dicsérik, fényezik magukat, mint a Rákosi időben. Tudja, hogy működött ez. Olyanokat emlegetnek, ami nem is úgy van. Kérik, hogy állítsák vissza a TV közvetítéseket. Szükség van a buszközlekedéstől kezdve mindenre, amit említettek előtte. A Csillag áruház előtt épült egy emelvény, amiről megtudták, hogy mutyi dohánybolt épült volna. Végül a testület ellenzéki tagjai indítványozására eltakarították. Kérdés, hogy milyen költségen, de nem érdekes. A Kölcseyn csinált kertet, hogy szebb legyen, vannak növények. Elkezdett takarítani, mert gazos, a külterületen biztos nagyobb, de a Kölcseyn is nagy gaz volt. Jöttek a közmunkások és feltakarították végre az utcát. Ez pozitívum, de ez nagyon kevés. A Képviselő-testület munkáját negatívra, nullára értékeli.

Dávid Zoltán polgármester: Köszönte a hozzászólást. Ez egy értékelés volt. Kérte a következő felszólalót.

Dömsödiné Benkő Lenke, Orosháza, Szent István u. 24.: A Szőlő krt. és a Szent István út kereszteződése. Szeretné felhívni a figyelmet, polgármesternél is járt, alpolgármestereknél, jegyzőnél, mert az út állapota balesetveszélyes. Folyamatosan süllyed. 2015. óta ezzel a problémával jár a fogadóórákra, de nem történt semmi. A kereszteződés kicsi. Ő él ott egyedül, a tapasztalatait tudja elmondani. Az út állapota a csatornázás óta romlott meg. Megnövekedett a teherforgalom, mióta átadták a terményszállítót és oda szállítanak, hatalmas nagy teherautók hajtanak nagy sebességgel. Ráhajtanak a padkára, a járda megsüllyed. Mindennaposak a koccanások. Balesetveszélyes gyalog átkelni. Nem látni a balra kanyarodóktól a jobb oldali sávban lévő autót. A másik oldalon, ha elengednek, nagyon kell vigyázni, hogy ne csapják el az embert. A kanyarodó teherautók fél méterre a zebrától vannak, ahol a boltba lehet átjutni. Sok kisgyermekes jár oda. Az épületeknek nekimennek. A bolt épületéhez tavaly csapódott be, a sarkát kamion vitte el. Az ő kerítését, ami messze van az úttól, de többször összetörték már. Egy kerékpárost passzíroztak oda, autómaradványok vannak a járdán. Valamit kellene tenni, amíg komolyabb baj nem történik. Egy traktor borult be a tavasszal az árokba. Nem megoldott a parkolás, amit már Polgármesternek is felvetett. Van egy önkormányzati rendelet, hogy a tulajdonosnak kötelessége az ingatlan és a közút közötti részt rendben tartani. Ő ezt meg is teszi, de mások használják parkolásra, illetve a kábelszolgáltató, aki a körúton oszlopokat húzott ki, a munkaterületet otthagyta már több mint egy éve. Nem történt semmi. Ők bármit megtehetnek, ő meg tartsa rendbe. Nem tud bejutni az ingatlanába, mert ott állnak meg. Zalai Mihály volt a képviselőjük, vele is beszélték a parkoló építését. Utána azt mondta, hogy a rendőrséggel közlekedésbiztonságilag megtárgyalták és nem lehet parkolót építeni, mert akadályozza a kereszteződésben a kilátást és balesetveszélyes. A füvön álló autók nem balesetveszélyesek? Az út állapota hasonló a Kárpát utca és a Szent István utca sarkán. 70-80 cm-es rész volt az, ami kilátszott és lehetett közlekedni rajta, a többi az víz, kátyú, nem tudja az ember, hogy mibe megy bele. Rossz az állapota a vasúti átjárónak is, amin most karbantartási munkákat végeztek. Akkora kátyú van, hogy látszik az előző burkolat, a kockakő. Abba kerékpárral belehajtani?! De ilyen az egész Kárpát utca, az Iglói utcán a híd mellett a járdák állapota is. Ott babakocsit végigtolni, vagy idős embernek közlekedni nem biztonságos.

Dávid Zoltán polgármester: Megköszönte az észrevételeket. Volt több esetben fogadóórán, tudja, hogy járt többször. Közútkezelőnek lett jelezve a probléma, és ami az ő hatáskörükbe tartozott, azt próbálták kezelni. Azon túlmenően nem tudnak mit tenni. Megszüntették a kiálló vasat, ami hozzájuk tartozott, amit csak tudtak, kezeltek. Amit tudott kérelmezni, azt megtette, többet nem tudott tenni. Hogy ez elégséges-e nem tudja.

Dömsödiné Benkő Lenke, Orosháza, Szent István u. 24.: Részben elfogadta a választ. A város 2011-ben helyi védelem alá helyezte az ingatlant, és a mellette lévő házat is. Egyébként is igényesek, rendben tartják az ingatlanjaikat, de így, hogy folyamatosan rongálják, az úttest is süllyed, meg lehet nézni, hogy milyen állapotú volt az út, meg a házak is. Folyamatosan rendben tartják, de nincs értelme, mert naponta percenként több nagy teherautó megy el és olyan gödrök vannak az úton, hogy remeg az egész épület. Elektromos berendezések, gyerekjátékok megszólalnak maguktól, a rezgéstől. A TV panel meg leáll a rezgéstől. Az épületeken olyan repedés van, ami soha nem volt. Ha ott statikai probléma lenne, akkor az a 100 év alatt kijött volna már.

Dávid Zoltán polgármester:Ezúton is megköszönte, tudja, hogy nagyon rendbe tartja a ház körül a füvet és azon túlmenően is, és nem szerencsés helyzetben van, hogy nagy távolság van a ház és az út között és ezt minden esetben megcsinálja, ezt nagyon köszönte. Nem tudja, hogy tudna továbbiakban segíteni.

Bojtor István alpolgármester: A helyi védettséggel kapcsolatban, látta, hogy tegnap volt a főépítész úrnál, az ő javaslatára, kezdeményezésére ez levételre kerül. Erről beszéltek?

Dömsödiné Benkő Lenke, Orosháza, Szent István u. 24.: A házfelújításnál is követték azt, hogy ne tegyenek műanyag ablakokat egy 100 éves házra, illetve a jellegét megőrizzék. Még ha többletköltséggel is, de igyekeztek ezeket szem előtt tartani. Ha a védettséget levették, ezzel a probléma nem oldódik meg, ugyanúgy süllyed az út, és vele minden. Remeg az ingatlanja, a többi is. A közművek a talajban vannak, ami az önkormányzat tulajdona. Azon a részen, a Szent István út 27. szám és a következő ház közötti részen gázcsőtörés volt, a Tátra utca sarkán ugyanígy, vízcsőtörés volt. Félő, hogy az új csatorna is meg fog süllyedni, ahol a nagy teherautók mennek, mert 2 méter sincs az út és a csatornahálózat között. A nagyobb károk az önkormányzatot érik.

Dávid Zoltán polgármester: Következő felszólaló Borbély Józsefné.

Borbély Józsefné Orosháza, Szentesi u. 162. szám alatti lakos: Megkérdezte, hogy az Orosházi Fidesz facebook oldaláról és a Simonka úr oldaláról miért vannak letiltva a kommentelési lehetőségről? Nem mindenki van letiltva.

Dávid Zoltán polgármester: Erre nem tud válaszolni, nincs információja róla.

Borbély Józsefné Orosháza, Szentesi u. 162. szám alatti lakos: A csatornával kapcsolatban több kérdést szeretett volna feltenni a januári gyűlésen, amit Burka úr tartott, ami szerinte törvénytelen volt, mert nem tartott fél óránál tovább, ahol csak a küldöttek szavazhattak. Nem volt mérlegbeszámoló, sem Ellenőrző Bizottsági beszámoló. Várták, hogy majd csak lesz Víziközmű gyűlés, mivel 2015-ben lezárult a projekt utána a lakosság felé el kellett volna számolnia mindenkinek és a Víziközműnek pedig fel kellett volna oszlatnia magát. Mindez nem történt meg.

Ezt is elfogadja, de miért nem tartott Víziközmű közgyűlést Burka László úr?

Erre várta a választ.

A küldöttek megszavazták azt, hogy a 104 ezer forintot az Önkormányzat, illetve a Víziközmű visszatartja minden érintett lakostól, de milyen alapon?

Ők csekkekkel tudják bizonyítani mindannyian, hogy befizették a pénzt.

A Víziközmű tudja-e bizonyítani, hogy ez a 104 ezer forint milyen alapon, vagy mire fel lett visszatartva? Senki részletes elszámolást nem kapott. Kaptak egy biankó papírt, amire az van írva, hogy két tanúval írassák alá és utalják a bankszámlájukra a 104 ezer forint feletti részt. A bankszámlaszámukhoz senkinek semmi köze még a két tanúnak sem. Milyen alapon? Nagyon sok nyugdíjasnak még bankszámlája sincsen. Közölték velük, hogy már pedig befizették a 104 ezer forintot és az a fölötti részt megkapják. Mikor és milyen alapon? Részletes elszámolást 7 év alatt nem kaptak a befizetésekről. Amikor bement megmutatták neki a befizetéseit, de a felhasználásról senkinek nincs tudomása, illetve van, de nem tudják bizonyítani, mint arról sem, amit az Önkormányzat felvett 160 millió forintot, és a szennyvíztisztító telep lett felújítva belőle. Tehát a Vízközmű odaadta az Önkormányzatnak. Amikor ez először kibukott, akkor kérte az érintetteket, hogy menjenek be az OTP-be, mert 5 év után a Lakástakarékpénztár felmondható. Addigra az Önkormányzat zároltatta mindenkinek a lakástakarékját. Olyan feltételekkel kapják most már vissza a 104 ezer forint feletti összegeket, hogy az állami támogatást csak akkor kapják meg, ha számlával tudják igazolni, hogy lakás felújításra fordították. Milyen jogon?

Ezt irreálisnak tartotta. Ezt nagyon sokan nem értik. Itt a határozat a kormányhatározatokról és szeretné, ha valaki átvenné tőle, amit a Megyei Elnöknek is elküldött. Amennyiben a Megyei Hivatal nem a lakosság javára dönt, akkor a Kormány fog vizsgálatot indítani. Ez június óta náluk van, senki nem válaszolt rá. Tehát mondják meg kinek adhatja át, ennek alapján egy részletes elszámolást kért, és mindenkinek fizessék vissza a 100%-os befizetését.

Dávid Zoltán polgármester: Megadta válaszadásra a szót Bojtor Istvánnak.

Bojtor István alpolgármester: A Békés Megyei Kormányhivatalon keresztül a Kormány biztosítja a helyi önkormányzatoknak a felügyeletét. Törvényességi intézkedésre okot adó tény nem merült fel, ezért nem is tett törvényességi intézkedést velük szemben. Azok után, hogy a facebookon az egész Magyar jogrendszer és a Kormány legitimitása lett gyakorlatilag megkérdőjelezve ez inkább kampányfogás. Nagyon szívesen átveszi a levelet. Aki őket törvényes módon akár a Kormány vagy a Megyei Kormányhivatal szintjéről megkeresi, állnak elé mindenfajta vizsgálatnak, ami ehhez kapcsolható. Megjegyezte, hogy volt ezzel az üggyel kapcsolatban egy név nélküli rendőrségi feljelentés, amelyet viszonylag rövid idő alatt megalapozatlanság miatt a nyomozóhatóság meg is szüntetett. Minden olyan, ami velük szemben a törvényességet megkérdőjelezi és hozzájuk megérkezik, akkor mindenféle nyomozás, vagy bármilyen hatósági eljárásnak állnak elébe és nyilvános is lesz.

Az egyéni elszámolással kapcsolatban Burka László fog nyilatkozni, hogy az OTP-nél mit és hogyan kell tenni, és hogy milyen nyomtatványokon miért kell két tanúval szerepelni.

Mivel régen ő bankban dolgozott, ott szinte minden egyes bizonylaton szerepelni kellett két tanúnak, tehát ezt a pénzintézeti törvény elég szigorúan szabályozza, ezért ő nem kérdőjelezné meg az OTP-nek az ebben való szakértelmét.

Borbély Józsefné Orosháza, Szentesi u. 162. szám alatti lakos: Véleménye szerint az utóbbi időben akkora káosz van, hogy az OTP sem tudja, hogy mit csinál, mert nem tudtak válaszolni az érdeklődők kérdéseire. Volt egy lakossági fórum Rákóczitelepen, ahova kijött az OTP Igazgatója, de konkrétan nem tudott választ adni a kérdésekre, mert a végén azt mondta, hogy lehet, hogy mind visszajár.

Bojtor István alpolgármester: Ő is részt vett a fórumon, és úgy vette észre, hogy bármilyen szakmai kérdés felmerült, az Igazgató úr azonnal és korrekten tudott tájékoztatást adni, sőt a Megyei OTP-nek az egyik vezetője is jelen volt, akinek kimondottan a Víziközművel kapcsolatos kérdéseket is fel lehetett tenni. Tehát nem látta rajtuk a felkészületlenséget, és nem hallotta tőlük, hogy mi jár vissza, és mi nem, mert ezt nem az ő tisztük eldönteni.

Borbély Józsefné Orosháza, Szentesi u. 162. szám alatti lakos: A tavalyi Víziközmű gyűlésen, itt volt a Főkönyvelő hölgy és tartotta a beszámolóját. A végén megkérdezte tőle, hogy ezt a beszámolót ki állította össze, azt a választ kapta, hogy a Polgármesteri Hivatal. Szerinte át vannak verve a csatornával kapcsolatban.

Kérte, hogy a tételes elszámolás szerint mindenkivel közöljék, hogy mennyi a befizetett pénze, mire lett elköltve, és ebből mennyi nem került felhasználásra. Azzal a levéllel, amit Dávid Zoltán polgármester úr adott választ a Megyei Elnöknek a levelére, nem értett egyet. Volt az Ügyészségen és a Rendőrségen, és egy héten belül megkapta a nyomozóhatóságtól az elutasítást, és szerinte azért, mert a Polgármesteri Hivatal számítógépekkel meglepte a Rendőrséget. Ő maga látta a Rendőrségen, hogy egy nagy halom okiratot foglalt le a Polgármesteri Hivataltól.

Dávid Zoltán polgármester: Ezt a rágalmat visszautasította.

Borbély Józsefné Orosháza, Szentesi u. 162. szám alatti lakos: Ezt egy hét alatt nem lehet átvizsgálni. Egy hét alatt megkapta az elutasító határozatot. Szerinte itt mindenki korrupt.

Átadta a levelet Bojtor István alpolgármesternek.

Németh Béla képviselő: A legutóbbi hozzászólónak elmondta, hogy az, amit említett a szennyvízcsatorna építés és egyebek kapcsán nem minden a valóság szerint hangzott el, hisz ő volt a polgármester, amikor előkészítették a szentetornyai és rákóczitelepi projektet. Benyújtották a pályázatot és nyertek, de azt soha nem volt 100%-os támogatottságú. Az UNIO-tól kb. 90% körülit nyertek, valakik abban voltak érdekeltek, hogy a hozzászóló hölgyet és társait becsapják, és ők el is hitték.

90% körüli volt az UNIO-s támogatás, Orosháza Városnak közel 500 millióval kellett beszállnia a projektbe, és a lakossági hozzájárulás az érdekeltségi egység 200 millió forint körüli volt. Ez a 100%. Aki ettől eltérőt mond, az nem mond igazat. A pályázat elkészítésében, benyújtásában, a szerződés aláírásán és a közbeszerzésen ő működött közre, ezért több információja van, mint akik félre akarják a hölgyet vezetni.

Borbély Józsefné Orosháza, Szentesi u. 162. szám alatti lakos: Pintér belügyminiszter úr határozata alapján 85%-ban az UNIO fedezte, 15%ban a Fejlesztési Minisztérium és a Belügyminisztérium. Nagyon sok településen kamatostól visszafizették a csatornára fordított pénzt. Ők nem kérik a kamatot, csak azt, amit befizettek.

2010-ben a Polgármesteri Hivatal nem rendelkezett az UNIO-s pénzekkel, sőt akik 2010. előtt csatornáztak, nekik nem volt lehetőségük az UNIO-s pénzeket igénybe venni. 100 ezer forint körüli összeget fizettek a csatornázásért. A Polgármester úr azt mondta erre, hogy méltánytalan lenne az előzőleg csatornázott területek miatt, hogy ők ne fizessenek semmit sem. Ők erre UNIO-s keretet kaptak. A nagykőrösieknek és a többi érintett településnek egy fillérjébe nem került a csatornázás.

Burka László képviselő: Megkérte a Közgazdasági Iroda vezetőjét, hogy legyen kedves ismertetni az összesített elszámolás eredményét, ami alapján a Víziközmű Társulatnak meghatározásra került a 4,2%-os önrész biztosítása, ez a 104 ezer forint. Semmit nem tartott vissza a társulat. Kérte az Önkormányzattól, aki illetékes ebben ezt a %-os megosztást és azt, hogy az elszámolások hogyan történtek, milyen előkészületek voltak, egy tájékoztatást adjanak, mert nem a Víziközmű Társulatra kell fogni.

Godár Andrea irodavezető: Valóban Németh Béla képviselő úrnak van igaza. Ennek a pályázatnak a kezdetektől fogva volt támogatott, és nem támogatott része. A Szennyvíztisztító telep beruházás egy része soha senki által nem volt támogatott. Az egész beruházáshoz szükséges volt, hogy a csatornahálózat elkészüljön, felépítsék. Ehhez a Szennyvíztisztító telep szükséges volt. Kezdetekben ez 85%-ban volt az UNIO által támogatva és a 15% önerő volt elosztva a lakosság és az Önkormányzat között, és ezen felül volt 610.634.484,- Ft a kezdetektől, amely összeg soha senki által nem volt támogatva. Ezután a támogatott rész 15%-os része került az NFM és a BM. önerők által 94,948%-os támogatottságra, és 5,052%-ban nem támogatott részre. Tehát a 610 millió kezdetektől meglévő nem támogatott önerő és az 5,052% nem támogatott rész, valamint az említett pótmunka költsége 771.034.534,- Ft, amely önerő megoszlik az Önkormányzat és a lakosok között. Az Önkormányzat 491.258.653,- Ft-ot hitelfelvétellel biztosított az UNICREDIT Banktól azóta is fizeti az Önkormányzat ennek a hitelnek a törlesztését. Továbbá a lakosság önereje lett 279.775.881,- Ft, amelyben a Viziközmű Társulat működési költsége szerepel, és ebben az Önkormányzat egy testületi döntés alapján évi 12,5 millió forint támogatást biztosított a Viziközmű Társulat részére, valamint a banki kamatot, amit a Társulatnak szükséges volt a kezdetekben felvennie a működéshez. Az önerő biztosításához, ennek a hitelnek a kamatát mindvégig Orosháza Város Önkormányzata ennek a testületi döntés alapján megtérítette a Társulat részére. Tehát ennek 491.258.653,- Ft-on, ami az Önkormányzat önereje még évente 12,5 millió működési hozzájárulást, illetve a kamatköltséget is az Önkormányzat fizette. Ez a pályázat a teljes szennyvízberuházás soha nem volt 100%-ban finanszírozott. 100%-ban finanszírozott az a rész, amely támogatott volt, annak a finanszírozása lett a végére, a BM és az NFM önerő támogatással közel 95%. Ott is fennmaradt 5%, ami nem volt támogatva.

Fetser János képviselő: A januári közgyűlésen részt vett, amikor a küldöttek szavaztak. A nagy probléma az, hogy azt a jogos igényt, amit megfogalmaztak, azt a küldöttgyűlésen nem fogalmazta meg senki. Ezt a problémát meg lehetett volna oldani. Ezek a küldöttek állítólag az ide küldött küldöttek voltak. Senki nem nyújtotta fel a kezét. Azt várta, hogy valamelyik küldött szóvá teszi, hogy igen elfogadják ezeket a számokat, ami elhangzott, de kérik azt a 4%-ot, hogy ezt az Önkormányzat oldja meg. Németh Béla képviselőnek igazat adott, abban, hogy amikor elindult ez a projekt úgy volt finanszírozva, ahogy ő elmondta, de utána a kondíciók javultak. Ez azt jelenti, hogy a nem támogatott rész azért nem volt támogatva, mert szakmailag nem volt indokolt. A pótmunkát felajánlotta egy pár embernek, amikor legutóbb felvetették, hogy azt a 160 milliót, amit a jelenlévő túlsó oldal megszavazott pótmunka címén azt mondta, hogy pereljék vissza az érdekeltek, mert jogtalanul vették el, de senki nem élt ezzel a lehetőséggel. Név szerinti szavazáson többször kezdeményezték ők öten, hogy ezt a 160 milliót tegyék vissza a kasszába és ezzel a lakossági önerő csökkenjen, de ezt nem szavazták meg. Anyagilag ezt a problémát lehetett volna kezelni. A kivitelező és a műszaki ellenőr írta azt a levelet, hogy kell még a 160 millió forint, és ezt a pénzt ők kapták meg.

Abban nem adott igazat a hozzászóló hölgynek, hogy a lakástakaréknál hogyan kell elszámolni.

Nem értett egyet azzal, hogy közel 95%-os finanszírozással egy olyan város, amelynek 1,6-1,8 milliárd között van a helyi adóbevétele, nem tudja átvállalni a lakosságtól a 4%-ot. Szerinte nem akarták, pedig politikailag is jobban járt volna a jelenlegi önkormányzati többség, de a költségvetésben ezt az összeget másra fordították. 

Bojtor István alpolgármester: Volt a szennyvízberuházásnak I. és II. üteme. Nem emlékszik arra, hogy annak idején az Önkormányzat bármit is átvállalt volna pedig nem volt rosszabb kondícióban, mint a mostani Önkormányzat. A teljesség igényével azt is hozzátette, hogy az induló 210 ezer forintról 104 ezer forintra csökkent az összeg, ami az önkormányzati hozzájárulás mértékének a növeléséből adódott. Az elég komoly ferdítés, hogy az Önkormányzat nem vállalt át semmilyen terhet a lakosságtól, mert ez úgy is megoldódhatott volna, hogy ők felveszik a másik összeget is hitelként, és 210 ezer forint maradt volna, mint annak idején 2010-ben elindult ez a beruházás. Az éremnek másik oldala is van.

Dávid Zoltán polgármester: Hajdú Boglárt szólította.

Hajdú Boglár, Orosháza, Zombai u. 10. szám alatti lakos: Örül, hogy többen elmondták, hogy milyen felújításokra lenne igény. Olvasta, hogy a Luther utca megnyerte a pályázatot és fel lesz újítva. Reméli, hogy jól tudja. Megkérdezte, hogy a Luther utcát lehetne úgy felújítani, hogy ne egy sima aszfaltburkolatot kapjon, hanem mint egy műemlék jelleggel megőrizzék a makadámköves utat? Ez egyedülálló a városban, az egyetlen ilyen régi utca. Talán az első volt, amit kiköveztek. Ott a múzeum mellett turisztikai szempontból is érdekes lenne. Nem tudja, hogy erről volt-e már szó.A felvetés megfontolható?

Bojtor István alpolgármester: Ilyen formában lesz az a szakasz felújítva, amire az I. ütemes elnyert pályázat elegendő, tehát nem aszfaltozott felület kerül rá. A megfelelő szegélyezési munkálatok mellett a mostani kövek kerülnek vissza egy normális szintezéssel, egy új útalapra helyezéssel, ami megőrzi a műemlék jelleget is.

Dávid Zoltán polgármester: Megköszönte. Jegyző Asszonynak adott szót.

Dr. Horváthné dr. Barta Edit jegyző: Elmondta, hogy Dobróka László kérte, hogy kerüljön felolvasásra a levele, mert nem tud részt venni a közmeghallgatáson személyesen. Ahhoz, hogy érthető legyen a válaszlevél, tájékoztatott, hogy érkezett a Cerlux, a Doherti, az AKG és azOVM Karsai cégek dolgozói által aláírt kérelem, kérés, ami a Bajcsy utca kerékpárútra vonatkozó balesetveszélyre hívta fel a figyelmet, valamint az út megvilágításra. Továbbá az út szegélyre olyan növények nyúlnak be, amelyek veszélyesek, balesetet okozhatnak. Felhívták a figyelmet, hogy sok száz embert érint, így kérik a mielőbbi intézkedését az önkormányzatnak. Erre ment az OVM Karsai részére egy válaszlevél, melyben tájékoztatták őket, hogy a TOP pályázat benyújtásra került, amely a kerékpárút felújításának egy részét tartalmazza. Az Aradi utcától, a körforgalom kezdte a belváros irányába mindkét oldali felújítást kap. Jelezték, hogy megvizsgálják a közvilágítást, árajánlatot kérnek, és ennek függvényében tudják megnézni, hogy mennyibe fog kerülni esetlegesen a közvilágítás kiegészítése és intézkednek a zöld növényzet vonatkozásában. Erre a levélre írta ezt a levelet Dobróka László.

Felolvasta a levelet, mely a jegyzőkönyv mellékletét képezi.

Dávid Zoltán polgármester: Jegyző Asszony meg is adta a választ az elején. Füvesi Sándor kért szót.

Füvesi Sándor képviselő: Mióta képviselő, nem jutott eszébe szót kérni közmeghallgatáson, mert úgy gondolja, hogy ez a nap elsősorban az állampolgároké. Az ő véleményükre, javaslatukra – ahogy a törvény is mondja – számítanak ezen a napon. Sorba, egymás után, feltettek egy egyszerű kérdést és elmondták a véleményüket. Avége felé közeledve ő is megfogalmazza. Egy eldöntendő kérdés. Igennel és nemmel lehet rá válaszolni, és nem úgy, hogy szerkesztőket, meg Gyuláról idetett embereket megkérdeznek. Olyan dologról van szó, amiről a vezetés döntött júniusban a tiltakozásuk ellenére. A vezetés tudja megváltoztatni. Támogatja-e, hogy az önkormányzat televíziója újra közvetítse a képviselő-testületi üléseket? Igen vagy nem?

Dávid Zoltán polgármester:A választ már megadta rá, többet nem kíván mondani.

Dr. Szabó Ervin kért szót.

Dr. Szabó Ervin képviselő: Kérdezhet? Több kérdése is van. A közmeghallgatáshoz is kapcsolódva megkérdezte, több személytől is elhangzott az évente több közmeghallgatásra irányuló igény, ezzel kapcsolatosan mi a Polgármester úr álláspontja? A 2018. évi ütemterv, munkaterv, amit Jegyző Asszony készít, abban ezt támogatja, vagy nem?

A régi menetrendet érintő óhaj is többször hallható volt, amit sokszor, a múlt havi testületi ülésen is beszéltek, mikor elhangzott Alpolgármester Asszonytól, hogy nem kérik a régi menetrendet, inkább gyalog járnak, az egészséges életmódot követik. Polgármester úr a 2018. évre vetítetten lát-e módot arra, hogy a régi menetrend visszaállításra kerüljön 2019 januárja előtt?

Vissza kívánja-e segíteni az önkormányzat, hogy a csatornadíjat, amit befizettek az emberek, azt visszakapják vagy sem? Kíván-e ez ügyben bármit tenni Polgármester úr?

Sok kérdés, kérés hangzott el, ami a helyi demokráciát érinti, amit az elmúlt években sárba tiportak. Megszüntették a helyi demokráciát, a véleménynyilvánítás lehetőségét. Ezt azzal kezdték, hogy az információhoz jutás lehetőségét csökkentették. E tekintetben kíván-e bármilyen változást Polgármester úr vagy sem?

Írásban feltett kérdéseket, amikre nem kapott választ, most telt le a 30 nap. Képekkel illusztrálva feltárta, a héten is bejárta és meggyőződött róla, hogy milyen kritikus utca állapotok vannak Szentetornyán, ahol egyik hétről a másikra elbontják a házakat. Nem a tulajdonosok. 3-4 ingatlan egymás mellett az összedőlés szélén van. Jön a tél, ezek össze fognak dőlni. A helyi polgárőrség mindent elkövet, önkéntes segítők is, hogy ezt megakadályozzák, de a probléma fent áll és rossz városképet mutat, rossz üzenet az ott élőknek. A lakókörnyezetük borzasztó képet mutat. Nem is néhány házat érint, hanem 50-60 méteres sávokon lehet ilyet látni. Erre ő javaslatot tett, hogy mi módon tudja ezt az önkormányzat kezelni. Válaszoljon Polgármester, hogy milyen megoldást kíván tenni ez ügyben, a városképbe nem illő utca képek eltüntetéséhez.

Kérte, hogy nyilatkozzon Polgármester úr, hogy a rögzítésre kerülő felvétel, mint önkormányzati képviselőnek az önkormányzati kamera által rögzített felvétel átadásra kerülhessen, úgy, hogy minden technikai feltételt biztosít.

Kérte Polgármester úr nyilatkozatát, természetesen ezeket most kéri megválaszolni, ami technikai kidolgozást igényel, abban elfogadja a néhány nappal későbbi választ, mivel Polgármester úr nem szakember, nem csak ebben, gyakorlatilag semmiben sem, tehát a szakembert igénylő választ írásban is megadhatja.

A jegyzőkönyv el fog készülni meghatározott időn belül, ahogy azt előírja az SZMSZ. Azt minden akadály nélkül az online felületen közzétehető? Változatlan az a kérdése, hogy miért támaszt ez ügyben akadályt? Ha nem, akkor üdvözli és kéri, hogy teljes terjedelemben tegyék elérhetővé mindenki számára.

Tudja-e Polgármester úr azokat a jelzéseket a városban, hogy az ide költöztetett volt S.O.S Gyermekfalu lakói és nevelő szülői által birtokoltingatlanok szomszédságából érkezett panaszok vannak. Ezek eljutottak-e Polgármesterhez? Volt aki megkereste ez ügyben? Beszámolt valaki arról, hogy 16-17 éves gyerekek, akik sok esetben már 3x-os anyák, a társadalmi alapvető együttélési szabályokat sem tartják be? Ha igen, akkor tett-e ez ügyben bármit? Az alapítvány elnöke – akivel ő maga is sokat beszélt – nem kíván ez ügyben és nem is tudott semmit tenni, arra hivatkozott, hogy problémás gyerekek, nem kezelhetők. Ez nem lehet érv. Erre megoldást kell találni. Nem megoldás, hogy valaki kénytelen emiatt elköltözni és eladni az ingatlanját, mert összeférhetetlen magatartásúak.

Nyáron kétszer is lesújtott a vihar a városban, melynek következtében jelentős károk keletkeztek magánszemélyek és az önkormányzat ingatlanjaiban is. Jelentős mennyiségű fa rongálódott meg, dőlt ki. Ezt követően kerültek ezek feldolgozásra, elszállításra. Mi lett ezeknek a további sorsa? Tájékoztatást kért, hogy mekkora mennyiség volt, hol került elhelyezésre és fellelhető-e? Milyen célból került felhasználásra? Ha megvan, akkor milyen célra lesz felhasználva?

Rendszeresen meg szokta kérdezni, többször indítványozza a napirendekhez kapcsolódóan, mikor lát egy kis pénzt felszabadulni. Mindig elutasításra került természetesen, de megkereste, hogy Polgármester úr azt mondta, hogy 2017-ben megoldódik ez a probléma, ami változatlanul fenn áll. Nevezetesen a Gyopárosi tó körüli zúzott kő, ami járhatatlanná teszi a sétányt. Mindig megkérdezi, hogy mikor kerül kicserélésre. Mindig indítványozza. A Projektfelügyeletnek adott 10 millióból is, annak töredékéből megoldható lett volna. Méltatlan az 1936-ban létesült sétány járhatatlan volta. 2017-ből még van egy hónap hátra, de nem hiszi, hogy megoldódik, ezért megkérdezte, mert aktuális.

Az önkormányzat folytat-e bármilyen tárgyalást a lakásszövetkezettel? Van segítő szándéka az önkormányzatnak? Érkezett-e bármilyen kérés? Van kommunikáció? Vannak e problémák a kintlévőségek kezelésével? Függetlenül attól, hogy a lakásszövetkezet jogi személy és az önkormányzatnak nincs ráhatása, de rengeteg orosházi polgárt érint, rengeteg lakásról van szó. Van-e bármi, amiben az önkormányzatot keresik, vagy bármilyen kommunikáció történik-e? Egy általános tájékoztatót szeretne kérni ez ügyben.

2017 áprilisában tárgyaltak és határozatot is fogadtak el a szociális célú tűzifa igénylése tárgyában. A határozatban érintett tűzifa 1.200.000 forint értékű volt, 190 m3. A tűzifa kiosztása megtörtént? Milyen feltételek mellett lett meghirdetve és átadva? Ő nem találkozott ezzel sehol ezért kérdezi. Az önkormányzat tulajdonában van-e még? Milyen feltételekkel kerül majd meghirdetésre? A rászoruló lakosság milyen követelmények igazolása után juthat hozzá? Ha már ki lett osztva, akkor hány családnak, személynek lett átadva? Ki mennyit kapott fejenként? Ha nem lett kiosztva, akkor mekkora mennyiséget kíván adni az önkormányzat egy főnek ennek kiosztása keretében?

Mi az álláspontja Polgármester úrnak, lényegesnek tartja-e a város leglátogatottabb utcájának, a Kossuth utcán lévő épületnek, az ún. Lordok házának állapotát? A város képét meghatározó, azt rontó állapotának megszüntetése kapcsán, ami rendkívül lepusztult, alátámasztott, elkerített, és állagmegóvó feladatokat igénylő helyzet kapcsán a Polgármester úr álláspontjára lenne kíváncsi.

Volt ilyen irányú kérése, de azóta hosszabb intervallum eltelt. Az Uzonyi ügyvédi irodának kifizettek 8 millió munkadíjat és a pert, amit garantált Polgármester úr, azt első fokon elbukta. Most hogy áll? Van-e már másodfok? Van-e már döntés? Mi van a pénzzel és a Polgármester garanciavállalásával? Ez ellen ő nagyon tiltakozott.

Tájékoztatást kért, hogy a 2018. évi költségvetésből mekkora összeg jut a kis és középvállalkozások támogatására? Milyen módon és mennyivel kívánja támogatni a KKV-kat? A multikat támogatja, a költségvetésből 240 millió forintot ad át egy munkásszálló építésére, viszont arról kevesebbet hallanak, hogy mekkora összegszerűség lesz 2018-ban, mily módon és mikor arra, hogy a KKV-t támogassák.

Mikulásjárat – aktuálissá vált, első adventet ünnepelhetnek és megemlékezhetnek a szeretett megváltó születéséről – külterületen lesz-e? Feltételezi, hogy igen, de mily módon? A mikulásjárat mi módon vehető igénybe, nem csak vasárnap. Egy általános menetrend lesz majd. Az adventi időszakban az óvodások számára igénybe vehető lesz-e ez, vagy a külterületen található iskolák és óvodák számára mi módon lesz biztosított?

Az elmúlt hetekben 42 betörésről szólt a híradás, ami néhány hét alatt valósult meg Szentetornyán. Most csend van, aminek örülnek, és bíznak benne, hogy így is marad. Csak néhány betörésre sikerült beazonosítani feltételezhető elkövetőt. Mi módon kíván az önkormányzat, Polgármester úr a külterületen élők biztonságérzetén javítani? A vagyonvédelmüket mi módon kívánja biztosítani? Mekkora összeggel, mit támogat, stb.?

Mikor kívánja az önkormányzat a Juhász Gyula utcai vízelvezető árkokat rendszeres jelleggel kitakarítani? Az ott élő 2 lakó jelzéssel élt. 2007 óta ők tartják karban. Tudomása szerint az önkormányzat felé többször is jelezték. A földdel betemetett árkokat mikor kívánják kitakarítani? Ígérgetésen kívül nem történt más. A nagy esőzésben az utca közepén található 2-3 ház teljesen megközelíthetetlen a csapadékvíz összetorlódása miatt.

Várja a válaszokat.

Dávid Zoltán polgármester:A kérdésekre 15 napon belül írásban kíván válaszolni.

Dr. Szabó Ervin képviselő: Egyre sem? Ez képmutató cinizmus?

Dávid Zoltán polgármester: Cinizmus az, ahogy képviselő úr beszél.

Dr. Szabó Ervin képviselő: Ha egy közmeghallgatáson kérdést intéznek, arra illik válaszolni.

Dávid Zoltán polgármester: Megkérdezte, hogy van-e még valakinek kérdése?

(További kérdés nem hangzott el.)

Megköszönte a részvételt, az aktivitást, a közmeghallgatást bezárta.

 

Ne maradjon le semmiről!