Féltik Dávid Zoltánt a nyilvánosságtól!

Sok minden történt a mai testületi ülésen és az azt követő közmeghallgatáson is, majd részletesen beszámolok mindkettőről, elkérem – mint mindig – a hangfelvételt is, és közreadom.

Most csak egy fontos dolgot emelnék ki: a tévéközvetítés hiányát. Mint ismeretes, a fideszes többség ez év júniusában döntött úgy, hogy megszüntetik a testületi ülések tévéközvetítését is. Ezt akkor is, és azóta is többször kritizáltuk. Ma ez különösen azért volt érdekes, mert nemcsak bennünket, ellenzéki képviselőket tartanak a nyilvánosságtól a lehető legtávolabb, hanem – ha a közmeghallgatást sem közvetíti a televízió, akkor – magukat az orosháziakat is. Az a városi közmédia, amelyik az orosházi adófizetők pénzéből működik, éppen azoknak a véleményét nem közvetíti a tévében, akik a működését biztosítják a befizetett adójukkal. Már a testületi ülés kezdetekor téma volt ez, kértük, hogy legyen közvetítés a közmeghallgatásról. Nem lesz – szólt a fideszes direktíva. Aztán bejöttek a közmeghallgatásra több tucatnyian, és jó néhányuk hozzá is szólt, azok közül meg majdnem mindenki szóba hozta a tévéközvetítés letiltását is, hogy kérik vissza, mert így nem tudnak semmit arról, ami itt történik. Az egyik hölgy még azt is mondta, pikírten persze, hogy ő különösen azt szereti nézni, amikor a Dávid Zoltán bemondja a mikrofonba, hogy mit nem támogat.

Először Dávid még valami olyasmit motyogott, hogy egy „szerkesztő” javasolta, és ezért szüntette meg a testület a közvetítést. Erre Fetser János közbeszólt, hogy no-no, nem a testület, mi nem szavaztuk meg, a fideszes többség szüntette meg! Aztán jött a következő polgár, az is megkérdezte a tévéközvetítést, hogy mikor lesz újra, meg a harmadik, meg a negyedik is.

Érdemi választ ugyanúgy nem kaptak Dávid Zoltántól, mint ahogy mi nem szoktunk.

Csak azért az mégis más minőség, hiszen a választókról van szó. Nem, mintha mi nem őket képviselnénk, de azért ugyanígy nem válaszolni a polgároknak, mint ahogy nekünk nem szokott, az azért tényleg nem semmi!

A közmeghallgatás vége felé, kivételesen, én is szót kértem. Elmondtam, hogy sohasem beszéltem még ilyenkor, amikor közmeghallgatás van, mert ez legfőképpen a polgárok lehetősége, az ő véleményüknek, javaslatainak kell tered adni. De már akkor szeretném én is feltenni azt a kérdést, amit többen feltettek, és nem kaptak rá választ, olyan formában, hogy arra vagy igennel, vagy nemmel lehessen válaszolni. Azt kérdeztem Dávid Zoltántól, hogy ő személy szerint

támogatja-e a képviselő-testületi ülések tévéközvetítésének a visszaállítását. Igen vagy nem?

Erre Dávid Zoltán azt mondta, hogy erre a kérdésre korábban már válaszolt. És ennyi. Felhördült a terem, morajlás futott végig, páran egyszerűen kinevették.

Ha azt hittük tehát, hogy főképpen az ellenzék elrejtését szolgálja a közvetítések leállítása, akkor bizony tévedtünk. Sokkal inkább egy, a tisztsége betöltésére tökéletesen alkalmatlan személy totális inkompetenciáját rejtegetik. Ma, akik bejöttek, a saját szemükkel látták és a fülükkel hallották, hogy semmire, de tényleg semmire sem tud válaszolni Dávid. Valakik, akik a Fideszben az ilyen döntéseket hozzák, úgy vélték, hogy jobb, ha ezt a lehető legkevesebb ember látja.

Dancsó a 2013-as – emlékezetes – rákóczitelepi lakossági fórumán bukott meg. Ezt nem mondanám olyan erős, egy alkalomhoz köthető bukásnak, de hogy egy hatalmas reccsenés hallatszódott ma, az biztos.

 

 

Ne maradjon le semmiről!