Mire ránézett erre a képre, a rajta lévő házrészt már el is adták!

Ismét beterjesztette a városvezetés két önkormányzati lakás eladását is. Pedig korábban már tiltakoztam az ilyen eljárás ellen, ugyanígy fogok tenni most is.

2015-ben a Hegedűs István utcán hirdettek meg eladásra, majd adtak is el egy önkormányzati tulajdonú lakást. Azt hittem-reméltem, hogy abból az ügyből tanult a fideszes városvezetés, levonták a konzekvenciákat, megfogadták az általam elmondottakat, de nem!

Ugye a legnagyobb probléma az az, hogy sok a szegény, rászoruló család, és kevés a részükre odaadható önkormányzati lakás Orosházán. Erről a témáról bővebben itt írtam, nem ismétlem meg az ott elmondottakat. Nem kívánom senkinek azt az érzést, amikor a között kell dönteni, hogy a gyermekeit egyedül nevelő beteg anyuka, a gyermekeit egyedül nevelő közmunkás anyuka, vagy a gyermekeiket közösen nevelő beteg szülők pályázatát támogassa-e az egy darab lakásra, amire pályáztak, úgy, hogy mellette van még 12 pályázat ugyanerre a lakásra, meg 6 érvénytelen. És mellette még tíz másik ilyen előterjesztés hasonló pályázókkal egy-egy lakásra.

És akkor nem olyan előterjesztések jönnek be, hogy hogyan tudnánk ezeken az embereken segíteni, esetleg a város hogyan újít fel – urambocsá! –, épít lakásokat! Mert azt is jegyezzük fel, hogy utoljára ebben a városban szociális bérlakást szocialista városvezetés idején épített az önkormányzat, és az pediglen már fájóan régen volt. Azóta: 0 (azaz nulla) darab épült a Fidesz idején, ez az igazság!

E helyett eladják még azt a keveset is, ami van! Az indok mindig az, most is, hogy már nagyon rossz állapotban van, nem tud vele a város mit kezdeni, hirdessük meg. Ugyanezt a kört a Hegedűs István utcán található lakással egyszer már lefutottam, erről részletesen itt lehet olvasni, fotóval illusztrálva. Most ugyanebben az utcában, pár házzal arrébb meghirdetnek egy másikat eladásra ugyanazokkal az indokokkal. Mert – és tessék megkapaszkodni! –

„a lakás 2013-ban végrehajtó általi kilakoltatás útján megüresedett. (…) A lakást rossz műszaki állapota miatt bérbeadni nem lehetséges. Az utóbbi időben több érdeklődő is mutatkozott az ingatlan megvétele iránt.”

Most 2017 van, tehát 4 év óta ott állt üresen ez a lakás? Egyáltalán már 2013-ban ilyen állapotban volt, vagy még 4 évig hagyták továbbromlani? Kimentem ide is, megnéztem, annyi „baja” van, hogy körbefutotta valami borostyánféle, de teljesen. Nyilván ez a növény sem pár hét alatt szaporodott el.

És ha már ott voltam, megnéztem a 2015-ben eladott másik lakást, amire fentebb utaltam. Látszik, hogy van gazdája, felújította, kicserélte az ablakokat, rakott rá redőnyt. Kérdezem:

a város miért nem tud a saját vagyonának ilyen jó tulajdonosa lenni?

Miért nem ellenőrzik megfelelően ezeket az ingatlanokat azok, akiknek ez lenne a dolguk? És ha már történt, ami történt: most miért nem éri meg a városnak felújítani, ha másnak meg megéri? Nem lehetne inkább egy rászoruló, ágrólszakadt családot elhelyezni bennük, akik nagyon-nagyon megköszönnék, főleg mostanság, ha közeleg a tél?

Kimentem a másik helyszínre is, ez a Szentesi út 28. Ott jöttem rá, hogy százszor elmentem már mellette, egy sarki épület, a vasúti átjáró és a félsorompó mellett. Igaz, nem egy villa, de lakni lehet benne, mint ahogy laknak benne most is. Négy lakás található, ebből kettő (még) önkormányzati, kettő már magántulajdonban van. Beszéltem az ott lakókkal, kétségtelenül komfort nélküli, de kérdezem: mennyiből is tartana komfortosítani akár? Az előterjesztésben írják, hogy 700 ezer forintba kerülne a felújítás. És? Talán, ha a három alpolgármester helyett csak egy lenne, mint ahogy kértük-javasoltuk már számtalanszor, akkor egy hónap alatt már meg is lenne az ára. Ennyi.

És amikor majd a négy lakásból már csak egy lesz önkormányzati, akkor azt meg azzal az indokkal fogják eladni, hogy már csak egy van.

De felesleges volt koptatnom a betűket és a számat, mire idáig jutott az olvasásban, már túl is haladt a képviselőtestület ezen a napirendi ponton, és már meghirdették eladásra. Vagy talán már el is adták. Az ilyesmit – bezzeg – nagyon tudják gyorsan intézni…

Fotókat ne tessék az előterjesztésekben keresni, nem szoktak. Azt sem írják bele, hogy a hülye képviselő, ha akarja, megtekintheti. Én fogtam magam, és legalább kívülről megnéztem, hogy tudjam, miről is fogok szavazni.

Hegedűs István utca 16/a (félkomfortos, 46m²)

Letöltés (PDF, 166KB)

Szentesi út 28. (komfort nélküli, 44m²)

Letöltés (PDF, 171KB)

 

Borítókép (2013-as felvétel): Google Street View

 

Ne maradjon le semmiről!