„Folyamatban van” a tehetetlenségük? Meddig?

Ilyen városvezetést még nem látott a világ, amelyik ennyire ellensége a saját polgárainak, azoknak, akik megválasztották.

A honlapomon visszakereshető, hogy hányszor kértük-követeltük, hogy vigyék ki a házakhoz a sárga kukákat. Megígérték, aztán nem csinálták. A legutóbbi képviselő-testületi ülésen azért interpelláltam Dávid Zoltánt, mert olvastam, hogy már Békéscsabán is kiviszik, éppen úgy, ahogy fél éve mi javasoltuk. Szokás szerint úgy válaszolt, hogy felolvasta (illetve a felolvasás szó túlzás) azt, amit a Városüzemeltetési Zrt. vezérigazgatója írt. A viszontválaszomban ezért azzal kezdtem, hogy én nem Benkő Ferencet, hanem Dávid Zoltánt, a polgármestert kérdeztem. Mi a véleménye, mit gondol erről az egész történetről? Semmit nem válaszolt, megköszönte a hozzászólásomat, szavazásra tette fel, a fideszes többség pedig szokás szerint elfogadta (mindig minden választ elfogadnak, még a legbotrányosabb ügyekben is), és ennyi.

Ennél többet én nem tehetek. Az orosháziak egy része dühös a tehetlenségük miatt, egy másik része meg közönyösen, apátiába hullva nézi.

Azért jegyezzük fel, hogy

olyan még nem volt Orosháza történetében, hogy a polgármesteri tisztség csak névleg legyen betöltve.

Most ez van. Az interpellációk (több is volt) a lenti hangfelvételen meghallgathatók Dávid Zoltán motyogó, nyögdécselő, alig érthető felolvasásában. (Ezt még Dancsó József találta ki, hogy a képviselő ne olvashassa fel a saját interpellációját, ahogy meg ők olvassák, abból nem érteni semmit. Bár már tévéközvetítés sincs, akkor meg majdnem mindegy…) Az én interpellációm a 8. perctől hallható.

Interpelláció Dávid Zoltán polgármester részére

Az interpelláció tárgya: „Folyamatban van” a tehetetlenségük? Meddig?

Tisztelt Polgármester Úr!

A nagy ívű fejlesztési elképzelések végén, amelyeket sokan még a Délkelet-Alföld Regionális Hulladékgazdálkodási Rendszer (DAREH) 2006 előtti létrehozásakor és elindításakor megfogalmaztak, a sok tízmilliárdos Európai uniós támogatások felhasználása után, az orosháziak számára a sárga kukák megérkezése jeleníti meg a szelektív hulladékgyűjtés folyamatát. Lehetne beszélni arról, hogy mi mindent baltáztak el az elmúlt tíz évben ezen a téren is, mennyi minden nem úgy valósult meg, ahogy kellett volna, de ez az interpelláció most nem szól másról, csak a sárga kukákról.

Idén májusban ugyanis, amikor a Városüzemeltetési Zrt. meghirdette, hogy Orosházán egyetlen ponton biztosítja az új szelektívhulladékgyűjtő-edények átvételét (lakjon valaki akár Üvegvárosrészben, akár Rákóczitelepen vagy Szentetornyán), az MSZP részéről azzal a javaslattal éltünk, hogy más nagyvárosokhoz hasonlóan (Hódmezővásárhely, Makó stb.) a mi önkormányzatunk is gondoskodjon maga az új kukák kiszállításáról. Egyszerűbb és gyorsabb is, valamint ez felel meg egy szolgáltató, modern település képének, mint amilyennek mi látni szeretnénk szeretett városunkat. E helyett ennél sokkal szomorúbb képeket kellett hónapokon át, nap mint nap látni: idősek, betegek puszta kézzel, esetleg kopott kerékpárjuk vagy más szerkezet után kötve-fogva húzták-vonták-vonszolták végig a Fürdő utcától át a városon lakhelyükig az új kukákat.

A javaslatunkra a következő „megnyugtató” és „szakmai” válaszok érkeztek a városvezetéstől és a Fidesztől:

„acsarkodás”, „gáncsoskodás”, „támadás”, „ellenszurkolás”, „idegen érdekek képviselete”, „bojkottálás”

stb.

Majd, amikor már nemcsak mi mondtuk, hanem a Fidesz-frakcióból is elhangzott ugyanez a „gáncsoskodó és acsarkodó” javaslat, akkor annyit mondtak, hogy az új kukák kiszállítása annak, aki kéri, meg fog történni, meg hogy „folyamatban van”. Majd eltelt úgy fél év, hogy nem történt semmi. Kivittek azóta egyet is? Egyáltalán: meghirdették valahol normálisan ezt a lehetőséget, vagy arra játszottak, hogy minél kevesebben tudjanak róla, mert akkor idővel majd csak kiviszi valahogy mindenki?

Értesült róla, hogy néhány nappal ezelőtt Békéscsaba Megyei Jogú Város polgármestere bejelentette, hogy a települést részekre felosztva kiviszik minden házhoz az új kukákat? Éppen úgy, ahogy mi is javasoltuk? Meghatalmazást kiküldve mindenkinek, hogy a szomszédok is át tudják venni azoknak, akik nincsenek otthon. Hallott róla? És azt hallotta, hogy az ezt bejelentő sajtótájékoztatón annak a DAREH-nak a képviselője is ott állt mellette, amelyik szervezetre még júniusban mutogattak, hogy ő miattuk nem lehet kivinni? Csak nem megint hazudtak, Dávid Úr?

Mit várjanak az orosházi polgárok egy olyan városvezetéstől, amelyik még egy ilyen elemi feladatot sem tud megoldani, amelyik még ennyire sem akarja támogatni és segíteni az embereket? Mondja, meddig lesznek még önök ilyen tehetetlenek?

Várom megtisztelő válaszát!

Orosháza, 2017. október 24.

Füvesi Sándor

önkormányzati képviselő

Dávid Zoltán „válasza”

Tisztelt Képviselő Úr!

A „Folyamatban van a tehetetlenségük? Meddig?” tárgyú interpellációjára a következő választ adom:

Az Orosházi Városüzemeltetési és Szolgáltató Zrt. vezérigazgatóját, Benkő Ferenc urat az interpellációjában írtakkal kapcsolatban megkerestem, aki az alábbiakról tájékoztatott.

Orosháza város területén a DAREH működési területén elsőként már most is zavartalanul folyik a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés, hiszen az arra jogosult háztartások 80 %-a rendelkezik sárga színű szelektív hulladékgyűjtő edényekkel.

Az idézett sajtótájékoztató szerint Békéscsabán még csak most kezdik el azt a munkát, amit mi itt Orosházán lassan befejezünk. Kérdésére válaszolva az üveg városrészbe lakossági kérésre még a nyár folyamán szállítottak ki szelektív edényzetet és házi komposztálót.

A Városüzem nyári dömping munkálatainak elvégzése és a többszöri viharkárok elhárítása után a kiszállítások ütemezetten november hónapban elkezdődnek.

Kérem válaszom elfogadását!

Eredeti hangfelvétel. Hallgassa meg!

 

 

Ne maradjon le semmiről!