Így hazudik Simonka György!

Ahogy a videó címében szerepel: „Dél-Békés kiskirályával” foglalkozott még tavaly ősszel a Hír Tv Célpont című műsora. Nemrég feltöltötték ezt az anyagot a youtube oldalukra is, a szövegem alatt megtekinthető. A ritka alkalom egyikeként kérdezhetettek az újságírók Simonka Györgytől. Ha eddig nem sejtettük volna, most kiderült: úgy hazudik bele a kamerába, mint a vízfolyás.

„Az alapítvány több száz millió forint uniós pénzt nyert el. 17 millióért például három alkalommal kellett szűrőnapot szervezni a kistérség településein. Az ember azt gondolná, pláne, ha lokálpatrióta, hogy a térség fejlődését elősegíteni hivatott alapítvány helyi orvosokat hívott meg. De nem! A győztes is budapesti, a Public Sector Kft. Az a Public Sector, amelyik fiktív pályázatok írásával próbálta magánzsebekbe vándoroltatni az uniós pénzeket a gyanú szerint Simonka képviselőtársának, Mengyi Rolandnak a közbenjárásával. A cég pályázatírója, Boros Szilvia, már előzetesben van az ügy miatt.” (A közbeszerzés adatlapja itt megtekinthető.)

„21 millióért például a családok kiegyensúlyozott fejlődését segítő gyakorlati foglalkozásokat nyújtottak az ötszáz lelkes Pusztaottlakán. Ajánlattételre éppen ugyanazt a három céget hívták meg, mint az előző pályázatnál. (A közbeszerzés adatlapja itt megtekinthető.) Ez még nem akkora véletlen. Annak viszont talán a lottóötösnél is kisebb a valószínűsége, hogy a több száz kilométerrel arrébb fekvő Lajoskomáromban és Cecén is éppen ugyanezt a három céget hívta meg az ottani önkormányzat egy másik pályázatra. Micsoda véletlen! Cece volt fideszes polgármestere éppen Simonka György padtársa a Parlamentben. Az már csak hab a tortán, hogy előttük Mengyi Roland ül.”

Simonka György állításával ellentétben ezek a közbeszerzések úgynevezett „hirdetmény nélküli tárgyalásos” eljárások voltak, röviden ezt „meghívásos közbeszerzésnek” szokták mondani. Minimum három ajánlat bekérése szükséges, több lehet, kevesebb nem. Mint több más példában kiderült, az is törvényes, ha a három közül csak egy nyújt be érvényes ajánlatot. Ezekben az esetekben mindhárom ajánlat beérkezett, a legkedvezőbb ajánlatot – hogy-hogy nem – a Public Sector nyújtotta be. A másik két meghívott is budapesti cég volt.

A közbeszerzési ajánlat kérője természetesen helyi vállalkozókat, cégeket is meghívhatott volna. Nem tette.

Pedig a videóban Simonka ájtatosan elmondja, hogy neki is ez lenne a legfőbb vágya, ha kérhetné (így!), akkor a legtöbb helyi szakember bevonását kérné, azért, hogy ez a pénz itt maradjon helyben, és az itt élőket gazdagítsa. Csak hát az a fránya „nyílt” közbeszerzés!

Árulkodó Simonka szóhasználata is: „a közbeszerzést nem tudjuk befolyásolni”. Nem tudjuk? Nem inkább: nem tudják? (Azaz a közbeszerzések valódi – névleges? – kiírói.) Ha már annyira „független” ezektől a cégektől, alapítványoktól, egyesületektől, amikben csak a hozzá köthető haverok, barátok, sofőrök, családtagok – feleség, édesanya, unokatestvér… – stb. vannak benne minduntalan…

HÍR TV CÉLPONT – Dél-Békés kiskirálya, Simonka György

 

 

Ne maradjon le semmiről!