Megszüntetik a testületi ülések tévéközvetítését is!

Ez a nap is eljött! Nem elég, hogy megszüntették a Média Kft.-t (amivel volt bajom elég, de mivel mindig minden viszonylagos, a mostani állapotokhoz képest az maga volt a közszolgálati etalon), a június 29-i testületi ülésre érkezett előterjesztés szerint immár a testületi ülések közvetítése is meg fog szűnni.

Hogy miért? Selmeczi Gabriella megmondja:

Minden utolsó falusi tévé adja a testületi ülést, legfeljebb nem élőben, hanem felvételről. De ez a közszolgálati minimum – az adófizetők pénzéből. Orosháza a maga 30 ezres lélekszámával annyit nem érdemel meg, hogy a város legfontosabb döntéshozó testülete munkájáról, magukról a döntésekről és az azokat megalapozó vitákról az emberek tévéközvetítést nézhessenek.

Mivel a közmédia működtetésének feladatával megbízott Petőfi Kulturális Közhasznú Nonprofit Kft. (a Média Kft. ebbéli „jogutódja”) mindezt pénzért teszi, az újságot, az internetes hírportált és a városi tévét sok tízmillió forintért évente, szükséges a vele kötött közszolgáltatási megállapodás módosítása. Erről készített előterjesztést a mindenhez értő Fejes Róbertné alpolgármester (a három alpolgármester közül az, akit még a Fidesz-frakció sem támogatott a megválasztásakor teljes létszámban), és ezt a részt elintézi annyival, hogy „a kezdeményezés alapján” kéri az erre vonatkozó határozati javaslat elfogadását. A „kezdeményezést” pedig az a Nánási János jegyzi, akit éppen a múlt alkalommal neveztek ki „cégvezetőnek” a PMK kötelékében az addigi főszerkesztői titulusa mellé. (Ha valaki – még – a kezébe vesz Orosházi Életet: az utolsó oldalon nézze meg alul az impresszumot, és vegye észre, hogy a szerkesztéssel megbízott két személy közül immár egyik sem orosházi.)

Az előterjesztés végére mellékletként betették Nánási János módosító javaslatát. Ez valami gyöngyszem! Komolyan ajánlom megtekintésre! Ide beillesztettem alulra, az én szövegem alá.

A megszüntetést – legalább a látszat kedvéért – valamivel indokolni kell.

A névleges indok az, hogy nem nézik elegen a közvetítést.

A TÉVÉközvetítés nézettségét semmivel sem bizonyítja Nánási, a számai az OrosCafé tudósításának megtekintéseire vonatkoznak. De még azon is lehet vitatkozni, hogy az sok vagy kevés, de az INTERNETES olvasottság semmilyen formában sem lehet indok egy TÉVÉS közvetítés megszüntetésére.

De ami még nagyobb röhej, az az, hogy ugyanezek a számok Nánásitól a május 30-i képviselő-testületi ülésen is elhangzottak. (A napirend vitája itt meghallgatható.) A Petőfi Kulturális Közhasznú Nonprofit Kft. médiatevékenységét kritizáló ellenzéki felszólalásra ugyanis Fejes Róbertné imígyen fakadt ki:

„Az meg, hogy nem nézik, ez sem igaz!

Ne állítson valótlan dolgokat! Meg fogom kérni Nánási urat vagy Lajti Tímeát, hogy mondják el nekünk. Van statisztika, hogy hányan nézik az online közvetítést, hányan nézik a tévét, hányan nézik az OrosCafét.

Igenis, és nézik!”

Erre olvasta fel akkor a Nánási ugyanezeket a számokat az OrosCafé egy-egy oldalának kattintásszámáról. Majd június 22-én megírt egy levelet, amiben ugyanezekre a számokra hivatkozva már az alacsony nézettség miatti megszüntetésre tesz javaslatot, amit ugyanaz a Fejesné, aki pár héttel korábban még bőszen védte a közmédia nézettségi adatait, szintén június 22-i dátummal – mi történhetett aznap? – beterjeszti, hogy a testületi ülések közvetítése szűnjön meg „a kezdeményezés alapján”…

Összefoglalva: 2014 őszén úgy szabályozták a testületi üléseket, hogy szinte már megszólalni vagy kérdezni sem lehet; vizsgálóbizottság nem állhat fel, blokkolják. A közmédia elmúlt évekbeli „tájékoztató tevékenységét” láttuk. De még ez is kevés volt, még az Orosházi Média Kft. is halovány narancsszínű volt nekik, még erősebb színekre volt szükségük. Ellenzék semmi, orosházi közvélemény semmi, valós, tényszerű tájékoztatás semmi. Erre kerestek embereket azok helyett, akiknek ezt már nem vette be a gyomra. Ezért szűnik meg tehát most a tévéközvetítés is, mert volt még egy felület, ahol megszólalhattunk. Hát ezután majd ez sem lesz…

Előterjesztés

Letöltés (PDF, 236KB)

 

Borítókép: OrosCafé / Rosta Tibor.

 

 

 

Ne maradjon le semmiről!