Németh Béla annyi év után végre elmondta az igazságot!

Na, jó, egy kicsit becsapós a cím, de így legalább ide kattintott a Kedves Olvasó, ezáltal végre megtudhatja, hogyan szalasztott el Orosháza egy vissza nem térő lehetőséget, amellyel munkahelyek jöttek volna létre, jól járt volna minden orosházi, sőt, még bevétele is lett volna a városnak. És hogy miért nem jött mindez létre? Naná, hogy a Fidesz miatt. Az alábbiakban jövök a részletekkel.

Talán a frappáns címből nem volt egészen világos, a képviselő-testület márciusi ülésén tárgyalt előterjesztésről lesz szó, ami az orosházi hulladékgazdálkodással volt kapcsolatos. A vita során több minden elhangzott, nem érinteném az összes szempontot, e helyett ajánlom meghallgatásra az alul található – mindössze fél órás – hangfelvételt.

Tudjuk, az elmúlt időben nagymértékű, több milliárdos fejlesztés történt a hulladékgazdálkodás területén. DAREH, uniós fejlesztés, új kukák, nem részletezem. Már arra sem térek ki (itt elolvasható), hogyan váltották le gyakorlatilag a sajátjai Dávid Zoltánt a DAREH éléről, amely tisztség – létrehozása óta, ld. orosházi székhely, ld. Fetser János alapító elnök – hagyományosan mindig orosházi városvezetőt illetett. Eddig. Köszönjük, Simonka!

Arra viszont felhívnám a figyelmet, hogy az előterjesztés végén található egy 2 oldalas levél, amelyet Benkő Ferenc írt. Erre a hozzászólásomban is utaltam, e helyütt is kiemelem; részlet:

Ebben két dolgot hangsúlyoz a vezérigazgató. Az egyik a hulladéklerakó hiánya (azóta kicsit jobb lett a helyzet, mert megnyílt a Gyártelep utcán a hulladékválogató), ami miatt tetemes szállítási költség, azaz többletköltség keletkezett. A másik, a híres „rezsicsökkentés”, ami itt köszön vissza. A mesterségesen alacsonyan tartott díjakból a „bot végén” veszteség képződött. Ezt a veszteséget – lévén a Városüzemeltetés cége –az önkormányzatnak, azaz az orosháziaknak kellett kifizetni. Megkérdeztem, persze ezt a számot sem közölték le soha sehol,

az elmúlt két évben 113 millió (!) forintot fizetett ki az önkormányzat az orosházi adófizetők pénzéből

csak ennek a veszteségnek a kompenzálására. És csak azért ennyit, mert a legutolsó időkben a kormány is fejvesztve kompenzált a Vidékfejlesztési Minisztérium „pályázatain” keresztül, azt már én sem tudom, hogy mennyivel. Na, persze, az is az adófizetők pénze.

És ezen a ponton említettem a hozzászólásomban azt, hogy milyen

kár, hogy végül nem valósult meg a 2006 előtti szocialista városvezetés elképzelése, és nem épült meg a hulladékégető Orosházán.

Arról, hogy ez miért lett volna fontos, hogyan küzdött ellene több fideszes városvezető, köztük Dancsó József, ebben a korábbi írásomban olvashat – dokumentumokkal!

Ez alkalommal is meghallgattuk, hogy mennyire nem hiányzott volna Gyopárosfürdőre hulladékégető. Fetser János egyből ki is kérte magának, hogy ki beszélt itt Gyopárosról?

„Annak én őszintén örülök, hogy Orosházán, ami az ország egyik legtisztább levegőjű városa, ahol van egy Gyopárosfürdő, ott nincs egy hulladékégető.”

– Elekes Lajos, társadalmilag haszontalan alpolgármester

És akkor ott, a vita végén, Németh Béla, akit – hogy is mondjam – szocialista elfogultsággal igazán nehezen lehetne vádolni, a Fidesz-frakcióból szépen elmondta, hogy miként volt ez az egész. Nem szoktam ilyet csinálni, de begépeltem az egész felszólalását, amit változtatás nélkül, egyben itt leközlök, mindenki okulására:

Németh Béla képviselő:

A hulladékégetés nem első alkalommal van itt a testület előtt, amikor bizonyos dolgokat pontosítanom és helyreigazítanom kell, mert nem úgy szólt annak idején ez az elképzelés, hogy Gyopároson megépüljön. A DAREH égisze alatt egy orosházi lakos vezetésével, aki ebben a témában vállalkozik Svájcban, Németországban és Magyarországon, olyan szintig elő volt készítve a hulladékmegsemmisítés:

a várostól légvonalban 6-8 kilométer, ahol van ipari vágány, egy volt homokbánya vize, ami a hűtésre alkalmas lett volna. Az energiaszolgáltatótól már birtokunkban volt a nyilatkozat, hogy az ott termelt energiát átveszi. A technika úgy működött volna, hogy az egész DAREH területéről ide lehetett volna hozni a hulladékot.

A Bécs belvárosában működő hulladékmegsemmisítő védőrendszere lett volna itt felépítve. [A bécsi hulladékégetőt ábrázolja ennek a cikknek a borítóképe, amiről bővebben itt olvashat! – F. S.] Még azt is bemérték, hogy a jellegzetes szélirány 5%-a jön arról a részről Orosházának, tehát arra gondolni, hogy idegenforgalom és Gyopáros és Orosháza, nagyon szerény mértékben lett volna érintett, ha egyáltalán érintett lett volna. Amikor mi eljutottunk idáig, a projekt kezdett összeállni, amiben Orosháza mint közreműködő, 15%-os tulajdonos lett volna, az akkori közgazdasági számítások alapján 6-8 év alatt megtérült volna a beruházás.

Ez tehát Orosházának nem került volna semennyibe sem, csak addig az osztalékra nem tarthatott volna igényt, utána a 15% tulajdonaránya végett osztalékra lett volna jogosult.

A megállapodásban az is benne volt, hogy a mindenkori felügyelő bizottsági elnököt Orosháza Város Közgyűlése fogja biztosítani. Ezek a tények.

Mikor idáig eljutottunk, akkor a megyei közgyűlés – elhangzott az úr neve, aki ebben közreműködött – azt mondta, hogy nem: a megye fejlesztési tervéből kitörölték ezt a lehetőséget. Innentől kezdve nem sokat tudtunk tenni.

A Molnár Bélától idézett mondat tökéletesen igaz, mert sajnos hosszú, komoly munka után odajutottunk, hogy ezzel nem tudtunk mit kezdeni.

Nem hiszem, hogy most többe kerülne a szemétszállítás, nem hiszem, hogy Orosháza Város egészségét vagy levegőjét oly mértékben szennyezte volna, hiszen Bécs belvárosában üzemelhetett, nyilván ott is szigorú feltételek vannak. Valójában egy bevételi lehetőségtől is elestünk, és a lakosságnak sokkal többe kerül a szemét elszállítása.

És zárásképpen az említett idézet, amire én is hivatkoztam, majd Németh Béla is utalt rá:

„A megye jobboldali politikusai határozatba is foglalták, hogy nem szeretnének Békés megyében, főleg a turisztikai fejlesztések mellett égetőművet látni.”

– Molnár Béla akkori alpolgármester, városi Fidesz-elnök egy testületi ülésen 2009-ben

Köszönjük, Fidesz! Hajrá, csak így tovább!

A napirendi pont vitája. Vágatlan hangfelvétel. Hallgassa meg!

 

 

 

Ne maradjon le semmiről!