Miért nem továbbították időben a kórház főigazgatója támogatást kérő levelét?

A március 31-i testületi ülés egyik – talán – legfontosabb napirendi pontja az Orosházi Kórházzal kapcsolatos döntések meghozatala volt, hiszen – mint mondtam – mi más fontosabb lenne annál, mint az emberek egészsége.

A hozzászólásomat is azzal kezdtem, hogy megköszöntem mindazoknak a munkáját, akik a jelenlegi nehéz – és egyre nehezebb – helyzetben végzik áldozatos munkájukat, dolgozzanak akár orvosként, nővérként, beteghordóként, más dolgozóként, vagy közép- és felsővezetőként. Elmondtam, hogy az előterjesztés több részből áll, tartalmazza a kórház tavalyi támogatásáról szóló elszámolást, egy kérést a korábbi parkolóra adott támogatás felhasználása határidejének meghosszabbításáról, ezekkel nem kívántam részletesebben foglalkozni, magától értetődnek.

Kiemeltem viszont, hogy mellékletként tartalmazza az előterjesztés dr. Duray Gergő főigazgató levelét, amely még tavaly decemberben íródott, és súlyos megállapításokat tesz. A testületi ülésen fel is olvastam belőle egy részt, itt elég, ha csak idemásolom, szerintem mindenkinek el kell olvasnia:

A hozzászólásomat követően a főigazgató jelezte, hogy azóta történtek pozitív változások (SBO-n harmadik ügyeletes orvos a kistérségi központi orvosi ügyelettel együttműködve), igaz, a nehézségeket sem kell tagadni. A főigazgató véleménye szerint egy kórház két legfontosabb „alappillére, bázisa” a sürgősségi betegellátás és az aneszteziológia és intenzív terápia. (Itt most ne halljuk meg több orvosi szakág felszisszenését, akik maguk a saját szakterületüket sorolnák az alapok közé, ezt hagyjuk meg belső szakmai vitának.) Utóbbi esetében is megerősítés történt, és – mint fogalmazott a főigazgató –

„folytatjuk az egyéb szakmák megerősítését”.

Fetser János frakcióvezető is megköszönte a dolgozók munkáját, kitért arra, hogy általában van nehéz helyzetben az egészségügy, ideértve a háziorvosokat, gyerekorvosokat. Jelezte, hogy minden segítséget meg kell adni a kórháznak abban, amit kérnek. Utalt arra, hogy személyes tapasztalatai vannak a kórházi körülményekről (maga és családtagjai révén), így különösen indokoltnak látja a főigazgató támogatási kérelmét. Éppen ezért kérdezte meg a városvezetést, hogy miért nem kaptunk arról tájékoztatást, hogy a kórházigazgató nem 12 millió forintot kért, hanem 24-et.

Főigazgató kérése: kétszer 12 millió forint

Dávid Zoltán javaslata: egyszer 12 millió forint

Fetser János nehezményezte, hogy

erről a még tavaly decemberben írott levélről nem kaptunk tájékoztatást, a februárban elkészített költségvetés tárgyalásakor senki sem jelezte a kórház ezen igényét.

Módosító indítvány is tett, mi szerint a következő alkalommal, amikor az éves költségvetést módosítják,

a kórház kapja meg a teljes összeget,

amit kért, azaz a másik 12 millió forintot is.

Dávid Zoltán előzetesen még úgy próbálta magyarázni, hogy ezt a 12 millió forintot a kórház mindkét jelzett területre felhasználhatja, de meghajoltak az érveink előtt, és – bár az „ígéret” kifejezést kerülték – arra tettek utalást, hogy a felvetésünket elfogadják. Remélem, a közeljövőben bebizonyosodik, hogy ez így is lesz, és az Orosházi Kórház valóban megkapja a kért támogatást. Azt is remélem, hogy a későbbiekben nem fogják eltitkolni előlünk, ha ilyen vagy hasonló támogatási kérelem érkezik.

A vita során Fetser János további személyes tapasztalatait is megosztotta, beszélt a kórházi nővérek nehéz munkakörülményeiről, arról, hogy 12 óráznak és csak ketten vannak sokszor (főleg hétvégenként). A főigazgató azon válaszát, hogy máshol (például Szegeden) van osztály, ahol pedig csak egy nővér van, inkább ne tekintsük célnak. (A nullánál meg több az egy. Igen.) Több minden szóba került még a vita során, sokszor nehéz is volt higgadtnak maradni ezzel a városvezetéssel szemben, ajánlom az alábbi hangfelvétel meghallgatását.

A napirendi pont vitája. Vágatlan hangfelvétel. Hallgassa meg!

 

 

Ne maradjon le semmiről!