Nánási János az orosházi közmédia új főszerkesztője – Gyuláról

Április 11-én, a költészet napján, a rendkívüli testületi ülés egyetlen napirendi pontja után ismét lehetőségem volt kérdezni. Sokadjára emlékeztetnék, hogy ha Dávid Zoltánon múlna, most sem kérdezhettem volna, de szerencsére az önkormányzati törvény ezt biztosítja, a megyei kormányhivatal meg megerősítette.

Először – ha már éppen József Attila születésnapja évfordulóján – tartottuk az ülést, rákérdeztem az iskola névadójára, hogy mikor kapja vissza ugyanúgy az intézmény a nevét, mint ahogy pár év elteltével, végül, nagy duzzogva Kossuth Lajos nevét is visszaadták a Mezgének. Erről később bővebben beszámolok, mivel ezúttal sem tudott Dávid Zoltán azonnal válaszolni, hanem írásbeli választ fogok kapni. Majd. (Megírják neki, na!)

Megkérdeztem azt is, hogy lehet-e tudni, kit nevezett ki a Petőfi Kulturális Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője főszerkesztőnek, hiszen a pályázati kiírás azt tartalmazta, hogy – eredményes pályázat esetén – április 10. a munkába állás első napja, ami ugye előző nap volt, mint ahogy kérdeztem. És – mondhatnám, helyi „szokás” szerint – ismét semmi sem jelent meg erről,

még úgy tűnik, titkolják.

Dávid Zoltán Fejes Róbertnét kérte fel válaszadásra (Hogy is tartja a mondás? Vak vezet világtalant…), aki elmondta, hogy igen, így van, tegnap munkába állt az új főszerkesztő. A kinevezett Nánási János, a Békés Megyei Hírlapot és a Beolt is kiadó cég volt ügyvezető-főszerkesztője.

Csak halkan jegyzem meg, hogy mi lett volna, ha nem kérdezem meg. Nem is szóltak volna róla? Ugyancsak halkan teszem hozzá, hogy kedd este, amikor e sorokat írom, még mindig nincs feltüntetve a neve a város internes portálja impresszumában. (Ahol kiadóként még mindig az Orosházi Média Kft.-t adják meg, ami január 1. óta elvileg a PMK.)

Szóval a 2006 őszén kezdődött fideszes városvezetés időszakának főszerkesztői sorában ő a negyedik, volt Varg(s)a Zoltán, Poór Csaba és Irimiás László ügyvezetőként, és most Nánási János.

Amikor tavaly év végén a „nagy átszervezés” zajlott médiafronton (ekkor nyírták ki a saját találmányukat, az Orosházi Média Kft.-t), és átraktak mindenkit (már azokat, akik maradtak) a PMK-hoz, megkérdeztem, hogy január 1-től ki lesz a főszerkesztő. Fejesné (mint illetékes) mondott egy nevet. Naná, hogy aztán végül nem ő lett, az impresszumban eddig a PMK ügyvezetője volt főszerkesztőként is feltüntetve. Most a rendkívüli testületi ülést követő „beszélgetésen” azt tudhattuk meg, hogy igazából Lajti Tímea csak három hónapra vállalta a főszerkesztést, ezért írtak ki pályázatot.

A kiírt pályázat egyébként csak önéletrajzot, a bizonyítványok másolatát és a referencia felsorolását követelte meg, semmiféle szakmai koncepció beadását sem. Ennek ellenére

egyetlen jelentkező akadt,

Nánási János, mint elhangzott: Gyuláról.

Ezen a ponton álljunk meg egy pillanatra! Lehet nekem személy szerint akármilyen a véleményem a városi közmédia jelenéről és múltjáról, de az, hogy egy meghirdetett főszerkesztői állásra egy orosházi (vagy térségi, vagy – Istenem! – akár „dél-békési”) sincs, az azért mutat valamit, nem?

Rákérdeztem arra, ha már lehetőségem volt rá, hogy milyen szakmai koncepciója van az új főszerkesztőnek, mind tartalmi (közszolgálatiság, kiegyensúlyozott, objektív tájékoztatás), mind személyi tekintetben (sokallom a „pozíciókat”, főszerkesztő-helyettes, három felelős szerkesztő, vezető szerkesztők stb.). Nos, erre gyakorlatilag semmilyen érdemi választ sem kaptam, az új főszerkesztő most ismerkedik a szerkesztőséggel, tájékozódik, és „felelőtlenség” is lenne erről nyilatkoznia a pontos ismeretek nélkül, mint mondta. Erre néztünk össze mi, az MSZP-frakcióban, hogy akkor mivel/mire pályázott, ha még csak most ismerkedik?!

Mint annyi vezetői pozícióba az elmúlt évek fideszes városvezetése idején, így most sem sikerült orosházit kinevezni. Mondtuk is az új főszerkesztőnek, hogy ha Gyuláról jár majd be, jöhetnek a jegyzővel egy autóval is, hiszen ő is onnan jár át.

Meg Fetser János frakcióvezető azt is elmondta ott, mindenki előtt, hogy

az új főszerkesztő nem a megye felé elkötelezett, hanem Simonka György felé.

Ez hetek óta nyílt titok volt, ezért is nem volt több jelentkező az állásra.

Mivel a honlapomon a tényeket teszem közzé, ezen a ponton be is fejezem. Természetesen hallani én is sok mindent hallottam az utóbbi időben olyan helyekről, amiknek a hitelességében nem kételkedem. Maradjunk szerintem annyiban, hogy mint az elődök esetében, így Nánási úr esetében is a produktumon egyből látszódni fog, igazak voltak-e ezek a hírek, vagy sem. Lesz-e valódi városi közmédia „a szakma szabályai szerint”, vagy marad így, ahogy most van. Vagy még rosszabb lesz. Hamarosan kiderül.

Illúzióim azért nincsenek…

 

A borítókép innen.

 

Ne maradjon le semmiről!