A trafikmutyi folytatódik? – Dávid Zoltán „válaszával” frissítve!

Interpelláció Dávid Zoltánhoz

A képviselő-testület március 10-i ülésén kérdeztem meg, hogy mi az oka annak, hogy hetek óta nem jár a Csillag Áruház (Spar) előtt található digitális óra, amely egyúttal a hőmérsékletet is mutatta. A kérdésemet ön is jogosnak találta, és megadta a válaszadásra a szót a hivatal illetékesének, aki arról számolt be, hogy egy új villamos mérési pont telepítése (engedélyezése és a kivitelezése) van folyamatban, különválasztásra kerül a villamos energia mérése a korábban ott található pavilonétól. Annyit tudtunk még meg, hogy nem az óra rossz, hanem ezen munka miatt nem jár.

A testületi ülést követően olvastam a Békés Megyei Hírlap aznapi számában megjelent, ugyanezzel a témával foglalkozó írást, amelynek már a címe is sokatmondó:

„dohánybolt kerül a trafik helyére”.

Kiderül ebből az írásból, hogy az óra valóban a mellette lévő újságos pavilonból kapta az áramot, amit viszont elszállítottak. A helyére pedig az újság értesülése szerint dohánytrafikot telepítenek.

Éppen két hétre rá, március 24-én, a nem működő óra mellett elhaladva arra lettem figyelmes, hogy a Városüzemeltetési Zrt. platós kocsija betolatott az áruház elé, és munkások egy több négyzetméteres beton alapot építettek azon a helyen, ahol hosszú évekig korábban az újságos pavilon állt.

Ugyanezen a napon ismét megjelent egy idevágó hír a megyei lapban, e szerint a Lapker Zrt. tulajdonaiban álló orosházi trafikok közül a Spar előtti esetében

az önkormányzat nem hosszabbította meg a közterület-használati engedélyt, ezért távolították el.

Kérdéseim:

1. Igaz-e, hogy nem hosszabbították meg a Lapker Zrt. területfoglalási engedélyét? Ha igen, ki, mikor és milyen indokok alapján döntött így?

2. Az utolsó időszakban mennyit kellett fizetnie a Lapker Zrt.-nek a Spar előtti pavilon területfoglalásért havonta és évente?

3. A Spar előtti közterületre, ahol most az alapozást végezték, mikor hirdettek meg nyilvános pályázatot? Hol jelentették meg, milyen feltételekkel?

4. Igaz-e, hogy a Spar előtt dohánybolt fog nyílni, ha igen, erről miért nem számoltak be a március 10-i testületi ülésen,

miért hallgatták el azt, ami az aznapi újságban már megjelent?

5. Ha igaz, hogy a Spar előtt dohánybolt fog nyílni, akkor ezt

mikor pályáztatták, hol hirdették meg, hogy értesülhettek erről az orosházi vállalkozások, hogy ezen a frekventált helyen lehetőségük van árusítani?

Mikor és hol tették nyilvánossá a pályáztatás és a hasznosítás feltételeit?

6. Ha dohánybolt nyílik, akkor ki a szerencsés nyertes? Kinek (vagy mely vállalkozásnak) adták ki az engedélyeket, mikor, milyen feltételekkel? Mennyit fizet a területért havonta és évente?

7. Miért bontották meg az alig néhány éves új járdaköveket az áruház előtt, amik az úgynevezett főtér felújításakor lettek lerakva?

Ki engedélyezte, hogy itt dohánybolt nyíljon?

Miért éppen dohánybolt, amikor az egész fideszes trafikmutyi-törvénynek annak idején az volt a látszat-indoka, hogy meg kell nehezíteni, hogy az emberek cigarettához juthassanak. Ezért kell a város legforgalmasabb pontjára tenni?

8. Ki engedélyezte, hogy a Városüzemeltetési Zrt. végezze el a betonalap elkészítését?

Hogy jön a város köztulajdonában álló cége a trafikmutyihoz?

Ki rendelte meg és mikor, és mennyibe került? Ki fizette?

9. Ezek szerint egy dohánybolt építése miatt nem jár az óra hónapok óta a Spar előtt? És erről ön sem tudott? (Mert március 10-én láthatóan nem tudott.)

10. Nem szégyellik magukat?

 

Frissítés!

Dávid Zoltán „válasza”

Novák Péter Főépítész Úr a Lapker Zrt.-t 2016 májusában levélben kérte, hogy a hírlapárusító pavilont töltsék fel funkcióval, mivel így az nem illik a városképbe. Ez nem történt meg, így a Zrt. felszólításra került, hogy a hírlapárusító pavilont bontsa el. Erre 2017. februárjában került sor.

A 2016-os évben a Lapker Zrt. az interpellációban szereplő, Széchenyi tér 474 hrsz-en álló hírlapárusító pavilon vonatkozásában 92.035,- Ft közterület-használati díjat fizetett.

Tájékoztatom, hogy a nemzeti dohányboltok üzemeltetésének engedélyezésére nem az önkormányzat jogosult, így az ezzel kapcsolatos kérdéseit kérem, hogy az arra illetékes szervnek szíveskedjen feltenni.

Az Orosházi Városüzemeltetési és Szolgáltató Zrt. által elvégzett tevékenység kapcsán a Zrt. vezérigazgatója megkeresésemre arról tájékoztatott, hogy nem kért engedélyt senkitől sem a szóban forgó munkálatok elvégzésére, mivel azt a nyílt piaci vállalkozói tevékenysége kapcsán végezte el.

Árajánlatot kértek tőle a beton alap elkészítésével kapcsolatos munkálatok elvégzésére, mely alapján az árajánlatkérő azt 2017. március 22-én bruttó 153.457 Ft értékben megrendelte a társaságtól.

A munkálatok ellenértékét természetesen a megrendelő fizeti.

A teljesség kedvéért tájékoztatom továbbá, hogy időközben a kérelmező a benyújtott közterület-használati kérelmet visszavonta.

A választ nem fogadtam el. Akkor ott mindjárt, és a testületi ülés végén a kérdések között újra, kérdeztem, hogy árulják el, ki kérte a terület-foglalási engedélyt és milyen célból, azaz valóban dohánytrafikot akartak-e felállítani a Spar előtt. A kérdésemre Dávid Zoltán nem válaszolt. Azóta kaptam a jegyzőtől is egy hosszú levelet, amiben leírja a paragrafusokat, hogy miért nem tudhatom meg én és az orosháziak ezekre a kérdésekre a választ. (A vicc az, hogy a megyei hírlapban megjelent cikkben a hivatal részéről valaki elismerte, hogy dohánytrafik lesz, és ezt azóta sem cáfolták, tehát igaz.) Mondanom sem kell, hogy ezt az úgynevezett „választ” a testület fideszes többsége – ahogy mindig szokta – ezúttal is elfogadta.

Azért néhány megjegyzés Dávid „válaszához”:

A város főépítészének szúrta a szemét a Spar előtt lévő üres újságosbódé. Kíváncsi lennék, hogy más nem szúrta, csak ez? Igaz, hogy így is kapott érte a város majdnem százezer forint bérleti díjból befolyó összeget, a szerződés felmondása után meg semmit, de az nem számít. Azt is megkérdeztem, hogy akkor most így jobb, szebb, ahogy kinéz ezzel a betonplaccal? Mire Dávid Zoltán erélyesen azt válaszolta, hogy azt a megrendelő költségére fogják elbontatni. Hát kíváncsi vagyok!

Egyáltalán hogy van az, hogy a Városüzemeltetés vezérigazgatója csak úgy a saját szakállára építget mindenféle betonalapokat a város szívében?! Akkor, amikor a hivatal minden szalmaszál arrébb tételére engedélyt kéret az emberektől, a város cége csak úgy építget? És van, akinek ilyen gyorsan, vagy ez innentől a természetes minden orosházi vállalkozásnak?

És persze hogy nem hirdették, persze hogy mutyi volt az egész! Legalább ennyit sikerült megakadályozni.

 

 

 

Ne maradjon le semmiről!