Ilyen polgármester márpedig nincs!

A január 27-i képviselő-testületi ülésen napirenden volt ismét a szervezeti és működési szabályzat (SZMSZ) módosítása.

Először én szóltam hozzá, és a következőt mondtam:

Az SZMSZ módosítása szinte minden hónapban a testület elé kerül. Ez alkalommal nem azért, mert megint szigorítani akarnak rajta valamit, hogy az ellenzék még kevesebb szót kaphasson, hanem azért, mert az önök által elfogadott ifjúsági és gyermekjogi (ismét megkérdezem, miért is „gyermekjogi”, amikor egy bötű gyermekjog nincs benne?) koncepció szerinti módosítást átvezetik.

Korábban többször javasoltam az SZMSZ módosítását, ez alkalommal nem sorolom ezeket, mert nyilvánvaló, hogy ezúttal sem szavaznának meg belőle egyet sem, hiszen ez az SZMSZ önöknek így jó, ahogy van.

Viszont van két dolog, amire most rá szeretnék kérdezni, kihasználva az alkalmat, hogy ez a téma van napirenden.

Beszabályozták a felszólalásokat, minden napirendhez csak egyszer 5 és egyszer 2 percben lehet hozzászólni. Ezt már nem is említem, mert nyilvánvaló, hogy ezt is azért csinálták, hogy minél nehezebb helyzetbe hozzák az ellenzéket.

Minden testületi ülés végén szerepel egy „interpellációk, kérdések” napirend.

Az interpelláció az előre benyújtott írásbeli kérdés, immár három nappal (korábban kettő volt) a testületi ülés előtt kell bevinni kinyomtatva, aláírva a titkárságra, emailen küldeni nem lehet, azt tiltják. És akkor az általunk benyújtott interpellációt a testületi ülésen a polgármester olvassa fel. Nagyon sok orosházi, akik figyelemmel követik a közvetítést, mindig kérdezik tőlünk, hogy ez miért van így. Kérdezem most én is a polgármestert, hogy miért akarja mindig ő felolvasni azt az interpellációt, amit mi írunk neki? Korábban ez nem így volt, felolvashattuk mi; másutt meg nem így van. Árulja már el a polgármester, hogy

mi az az indok (valamiféle szereplési vágy vagy egyéb), ami miatt ragaszkodik ahhoz, hogy ő olvassa fel még az írásbeli kérdéseinket is?

A másik a szóbeli kérdés. Ezt is úgy beszabályozták, hogy először nem engedték, hogy minden testületi ülésen kérdezhessünk. Ezt az én beadványomra később a megyei kormányhivatal tette helyre, és mondta ki, hogy igenis képviselői alapjog a kérdezés, ezt megtiltani nem lehet. Ekkor nagy duzzogva módosították az SZMSZ-t. Akkor egy ideig minden képviselőnek egy 6 perces keretet biztosítottak kérdezésre, akkor meg egyszer úgy jártunk, hogy mire én nyomtam a gombot, a válaszra már nem maradt idő, mert közben letelt a 6 perc. Akkor erről is kimondta a megyei kormányhivatal, hogy törvénytelen, ezt sem lehet, mert minden képviselőnek jogában áll kérdezni. Ekkor – nagy duzzogva – megint módosítottak az SZMSZ-en, ami a jelenlegi állapot, mi szerint ön kéri, hogy a nyomógomb megnyomásával jelentkezzen be az a képviselő, aki kérdezni szeretne, és utána mindenkinek lehetősége van 1 (azaz egy!) percben feltenni a kérdéseit. Ezzel kapcsolatban pedig azt szeretném megkérdezni a polgármestertől, hogy mégis

mitől fél ennyire? Attól, hogy kérdezünk?

Más kérdést ilyenkor nem lehet a polgármesternek feltenni, csak olyat, ami az önkormányzattal kapcsolatos. Önnek polgármesterként nem éppen azt kellene mutatnia, hogy mennyire járatos az önkormányzat legkülönfélébb ügyeiben, hogy szinte bármilyen kérdésre azonnal válaszolni tud? Vagy ha véletlenül nem tud, akkor még mindig ott a törvény adta lehetőség, hogy 30 napon belül írásban válaszolhat, amivel gyakran él is. Mitől fél ennyire?

Ezt követően Dávid Zoltán megköszönte a hozzászólásomat. Röviden felszólalt ezután még két testületi tag, és Dávid úgy zárta le a vitát, úgy szavaztatott, mintha az én felszólalásom és kérdéseim el sem hangoztak volna.

Nem válaszolt egyetlen kérésemre sem, sőt, még csak nem is reagált!

Egész egyszerűen ilyen polgármester nincs a világon, aki megtehetné azt, hogy semmibe veszi egy képviselő kérdéseit. Ha már mindenáron ő akarja felolvasni az interpellációkat, és csak 1 darab percet ad arra, hogy kérdezhessünk tőle, akkor legalább nem kellene valamilyen magyarázattal tudnia előállni? Szerintem ezt a két dolgot nehezen tudná magyarázni, de még csak meg sem próbálja! Úgy van vele, hogy nem sokan nézik a testületi ülés közvetítését, az Orosházi Életben meg ezekről a dolgokról úgysem jelenik meg soha semmi (ezután is így történt), akkor meg minek?

A fizetését – az immár több mint 800 ezres havi fizetését! – úgyis megkapja. Minek izgassa akkor magát, nem?!

Vagy – gondolkodom hangosan – azért nincs válasza, mert ezeket a dolgokat nem is ő dönti el? Azért látszik úgy, mintha egész hónapban nem csinálna semmit, mert tényleg nem csinál semmit? Azért látszik teljesen tájékozatlannak, mert tényleg teljesen tájékozatlan? Azért van úgy, hogy a testületi ülésen egyik napirendről sincs egy értelmes gondolata sem, csupán felolvassa a címeket és leszavaztat, mert hogy ő csak egy báb?

Márpedig ha így lenne, akkor ilyen polgármester tényleg nincs a világon. Ilyet, ráadásul ennyiért, sehol sem fizetnek!

 

 

 

Ne maradjon le semmiről!