A saját fizetésemelésüket megszavazták, az orosháziakkal nem foglalkoznak

Január 27-én tárgyalta a képviselő-testület az év legfontosabb előterjesztését, a város költségvetését. Ehhez az MSZP-frakció számtalan, az orosháziak életét segítő javaslatot benyújtott (erről itt olvashat), amit a fideszes többség, élén Dávid Zoltánnal, azzal utasított el, hogy nincs ezekre pénz. Előtte viszont fontosabb dolga akadt ugyanennek a fideszes többségnek, és erre pénzt is találtak: megszavazták a saját fizetésemelésüket!

Polgármester és alpolgármesterek fizetésemelése

Először én szóltam hozzá a témához, és a következőket mondtam:

Több alkalommal, több testületi ülésen is javasoltunk olyan intézkedéseket, amelyek segítenének az orosháziaknak. Tekintettel arra, hogy a mai ülés napirendjén szerepel a költségvetés tervezete, így erről nem beszélnék hosszan, ott megtesszük ismét a korábbi javaslatainkat, bízva abban, hogy ezúttal támogatni fogják. Amikor az elmúlt években ezekre a javaslatainkra mindig azt mondták, hogy nincs rá pénz, akkor

árulják már el, hogy gondolják, hogy az orosháziakra nincs, saját magukra meg van pénz!

Ez az előerjesztés arról szól, hogy saját magukra van pénz, az orosháziakra pedig nincs. A javaslat első pontja az, hogy Dávid úr fizetése emelkedjen most már 800 ezer forint fölé. Ennyi pénz havonta az majdnem 18 közmunkás havi bére! 800 ezer forint arra, hogy „felkészüljön” Dávid úr a munkára, ezt nyilatkozta ugyanis, hogy ő még csak itt tart, a felkészülésnél. Több mint tíz – hosszú – éve vezeti a Fidesz Orosházát, és még mindig csak a felkészülésnél tartanak.

De nem állnak meg itt, hogy Dávid Zoltánnak ennyi lenne a fizetése, hanem továbbra is három alpolgármestert fizettetnek az orosháziakkal, és nekik is külön-külön fizetésemelést akarnak megszavazni. Többször kértük és követeltük, hogy az alpolgármesteri helyek számát csökkentsék le, sohasem volt ennyi, és semmi sem indokolja. Amíg az orosháziak várhatnak a sorukra, addig önök előrefurakodnak.

Nem gondolják, hogy fordítva kellene, és először az orosháziakon kellene segíteni, és csak utána saját magukon?

Módosító javaslataim ehhez az előterjesztéshez:

1. A képviselőtestület szüntesse meg a két alpolgármesteri tisztséget, elég egy is! Tehát ne fizesse a város a Simonka György helyi érdekkijáróit és táskahordóit, Fejesnét és Elekest! Ehhez a döntéshez a jegyző készítse elő a szükséges előterjesztést.

2. Az alpolgármesterek esetében költségtérítést állapítanak meg, ami a 70-90%-os sávban adható. Önök a legmagasabb mértéket adták maguknak eddig is, pedig már ennek a ciklusnak a kezdetekor én az ellenkezőjére tettem javaslatot, azaz a 70%-ra. Most megismétlem a korábbi javaslatomat, kérem, mutassanak példát a takarékosságra, és ha már nem engedik megszüntetni a felesleges két alpolgármesteri helyet, akkor elégedjenek meg 70%-os költségtérítéssel, a 90% helyett.

3. Ha a harmadik, úgynevezett társadalmi alpolgármesteri tisztséget sem kívánják megszüntetni, akkor javaslom, hogy Elekes Lajos fizetését csökkentse a testület havi 1 forintra, mert nagyjából ennyi fele meg annak az értéknek, amit a munkájával végez.

A képviselőtestület fideszes többsége a módosító javaslataimat nem támogatta, így maradt a három alpolgármester, maradt a Simonka-érdeknek megfelelően a két érdekkijárója, Fejesné és Elekes, a saját fizetésüket pedig felemelték, a pontos számokról itt írtam. Az ellenzéki képviselők – így én is – a fizetésemelésük ellen szavaztak, egységesen. Ezt kértük név szerint is rögzíteni a jegyzőkönyvben.

Önkormányzati képviselők tiszteletdíjának emelése

Egymás után tették ezt a két napirendi pontot, nyilvánvalóan azzal a szándékkal, hogy ha az önkormányzati képviselők fizetésemeléséről is szó lesz, majd szó nélkül megszavazzuk az övékét is, vagy legalábbis nem csapunk nagy hangzavart. Hát ezt a szívességet nem tettük meg nekik, sőt! Minden jelenlévő ellenzéki képviselő amellett érvelt, hogy erre sincs semmi szükség, takarékoskodjunk magunkon is!

Kérdeztük, hogy bár névleg a jegyző a beterjesztő, ki volt az ötlet érdemi gazdája? Ki akarja ezt a képviselők közül? Mivel ennél a pontnál megszólalt három fideszes képviselőtársunk, aki korábban nem, én is szót kértem, és megkérdeztem őket, hogy akkor ők szerették volna a saját fizetésüket emelni? Erre már nem válaszoltak, hanem lehajtott fejjel hallgatták, mit mondok. Ezek szerint nem – folytattam –, mi ellenzéki képviselők sem, akkor továbbra sem lehet tudni, ki szeretné ezt valójában. A jegyzőnek a végén – mivel folyamatosan kérdeztük – valamit indoklásképpen mondania kellet. Annyi volt a válasz, hogy ez is egy rendelet, amit mindig „folyamatosan vizsgálnak”, ennek a rendeletnek a felülvizsgálata pedig „most vált aktuálissá”.

A hozzászólásom itt meghallgatható!

 

 

Ne maradjon le semmiről!