Nyomozás folyik

Polt Péter – véleményem szerint leginkább a korrupt fideszes politikusokat védő – legfőbb ügyész legújabb levelét olvasva valószínűleg lefagyott a mosoly Simonka és a bandája arcáról. Mégis nyomoznak Simonkával kapcsolatban?

2016 végén az LMP társelnöke, Hadházy Ákos kérdést intézett Polt Péterhez, amelynek ez volt a címe:

„Folyik nyomozás Simonka György ellen?”

Tekintettel arra, hogy az országgyűlési képviselőket mentelmi jog védi, nem is jöhetett erre más válasz, mint amit a legfőbb ügyész adott, vagyis hogy

„Simonka György országgyűlési képviselővel kapcsolatban a mentelmi jog felfüggesztését az ügyészség nem indítványozta”.

Aki csak egy kicsit is tud a sorok között olvasni (és mondjuk a tisztánlátását nem homályosította el pár trafik vagy pár száz hektár állami föld), az értette, hogy a „nem indítványozta”, nem jelenti azt, hogy holnap vagy holnapután nem fogja.

Ezt a választ mutogatták a „STÁB” tagjai, hogy tessék, alaptalan rágalmakkal bántották már megint az ő drága „Simijüket”. Természetesen, aki kitart még mellette, az mind anyagilag érdekelt a buliban: trafik, föld, uniós pályázatok, pilot stb.

Polt Péter első válasza

Letöltés (PDF, 583KB)

Eljött az új év, az első munkanapok egyike, és Hadházy nem volt rest megírni újra a korábbi levelet, csak most jobb, módosított címmel, ami így szólt:

„Folyik nyomozás Simonka György rokonai, cégei ellen?”

Na, erre már Polt Péter is kénytelen volt érdemben válaszolni. Bár „a sajtóhírekben említett nyomozásról” ír, egy konkrétan Simonka-rokonokkal és -cégekkel kapcsolatos kérdésre adott választ már igazán nehéz lenne úgy magyarázni, hogy az nem is vele kapcsolatos.

Polt Péter válasza így szól:

„A sajtóhírekben említett nyomozást a Központi Nyomozó Főügyészség 1 . Nyom. 86/2016. számon folytatja, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntettének gyanúja miatt. Az ügyben gyanúsítotti kihallgatás még nem történt, azaz konkrét személlyel szemben még nem folyik büntetőeljárás. Az ügyről a nyomozás érdekeire tekintettel további tájékoztatás nem adható.”

 

Polt Péter második válasza

Letöltés (PDF, 40KB)

Költségvetési csalás, ami vagyoni hátrányt okozott (valószínűleg az államnak), és nem is akármilyet: különösen jelentős vagyoni hátrányt! Ahogy láttuk Simonka különféle korrupciógyanús ügyeiben a milliárdokat röpködni, ez nem is lenne elképzelhetetlen, sőt!

És akkor egy rövid magyarázat az első Polt-válaszhoz. Mivel az országgyűlési képviselőt a meggyanúsításához ki kell kérni az Országgyűléstől (annak fel kell függesztenie a mentelmi jogát), addig mindenki mással kapcsolatban nyomozhatnak, csak „ellene” nem. A Mengyi/Voldemort-ügyben is az érintett parlamenti képviselő volt az utolsó, akit meggyanúsítottak. (A legfrissebb cikk Simonka kapcsolatáról a Mengyi-üggyel itt.)

Nyilván Simonka mentelmi jogának felfüggesztéséről a végső szót Orbán fogja kimondani. Az sem véletlen, hogy Polt arról írt, hogy senkit sem hallgattak még ki az ügyben. (Különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás, ugyan minek is kapkodnának?!) De ha az a döntés születik „ott fönt”, hogy tényleg ez az ember a legmegfelelőbb személy, hogy a Fidesz színeiben – nyilvánvalóan a polgári értékeket megjelenítve – újra jelölt legyen, ennyi és ilyen súlyú „ügy” után, akkor azt hiszem, az mindennél többet el fog árulni a jelenlegi közállapotainkról. És nem csak a „dél-békésiről”, hanem úgy egészében, mindenről.

 

 

Ne maradjon le semmiről!