Koraszülött-mentőautóra gyűjtenek – Frissítve!

Az év utolsó képviselő-testületi ülésének egyik utolsó napirendi pontja volt az éves költségvetés módosítása. Értesültem a Viharsarki Koraszülöttmentő Alapítvány felhívásáról, így megkérdeztem a városvezetést, hogy szintén hallottak-e erről, és ennek a felhívásnak a támogatása benne van-e az előterjesztésben.

A válasz kétszeresen is az volt, hogy nem. Kértem, hogy ezt a jószándékú kezdeményezést, amely a gyulai kórházból indult, és amelyet dr. Abdulrahman Mohamed főorvos korrdinál (őt az Astellas-pályázaton 2016-ban az év orvosának választották) feltétlenül támogassa a város. Mivel bármiféle olyan látszatot el szerettem volna kerülni – és ezt el is mondtam -, hogy én ezzel az üggyel "kampányolnék", bár tehettem volna a költségvetéshez módosító javaslatot, nem tettem. Üdvözöltem azt a választ, mi szerint a 2017. évi költségvetésbe beterveznek támogatást erre a célra, vagyis a javaslatomat támogatják. Annyit még elmondtam, hogy remélem, ez minimum több százezres nagyságrendű lesz. (Amennyiben jól halad az utóbbi hónapokban folytatott gyűjtése az alapítványnak, ahogy a hírekben olvasom, sorban jelentkeznek az önkormányzatok, szervezetek, lehet, hogy akkorra már okafogyott lesz, meglátjuk.)

Bemásoltam az alapítvány felhívását, ebben részletesen lehet a meghirdetett célról olvasni. Magam egy kisebb összeggel már támogattam az alapítvány számlaszámára történt átutalással. Ha teheti, kérem, csatlakozzon Ön is!

Békés megyében évente több száz gyermek látja meg koraszülöttként a napvilágot, korszerű körülmények között történő szállításuk kulcsfontosságú lenne a kezelésük és hosszú távú életminőségük miatt is. A Viharsarki Koraszülöttmentő Alapítvány ezért is indított gyűjtést az összmegyei ügy érdekében.


 Jelenleg a gyulai gyermekkórházban egy hordágyra felszerelve található a koraszülött mentéshez szükséges eszközök sora, egy-egy inkubátor, mobil lélegeztető gép, életfunkciókat mutató monitor, illetve egy gyógyszert adagolós infúziós pumpa – nyilatkozta dr. Abdulrahman Abdulrab Mohamed, a Viharsarki Koraszülöttmentő Alapítvány elnöke, a Békés Megyei Központi Kórház neonatológus főorvosa, csecsemő- és gyerekgyógyász. – Amennyiben koraszülés történik, és Szegedről nem tudják azonnal indítani az erre specializálódott mentőautót Békés megyébe, akkor a fürdővárosi intézményből értesítik a Békés megyei mentőket.
Bonyolítja a helyzetet, hogy az említett, szükséges berendezésekkel felszerelt hordágy csak a régi fajta mentőautókba fér be, az új típusúakba nem. Így a mentőknek először arról kell tájékozódniuk, hogy hol található megfelelő szabad gépkocsijuk. Az autót ezután el kell vezetni a gyulai gyermekosztályig, ahol a hagyományos betegszállító hordágyat ki-, a koraszülött, illetve a beteg újszülöttek mentésére alkalmas, több mint 100 kilós hordágyat pedig beemelik. A kórházban nincs lift, nem megoldott a hordágy szállítása a második emeleten működő perinatális intenzív részlegre, valamint rendkívül balesetveszélyes az időnként vizes, havas lépcsőn való felvitel. Csak a mentők tenni akarásának és az újszülöttek iránt érzett empátiájának köszönhető az elavult rendszer működése.
Emellett – bár az alkalmatosságot lehet rögzíteni –, az természetesen nem olyan mintha alapból a járműbe építették volna be, éppen ezért a mentőautó-vezetője nem hajthat túl gyorsan. – Ilyenkor minden percnek és másodpercnek jelentősége van, ha időben, tökéletes kezelést kap a gyermek, megfelelő szállítás mellett, ideális esetben elkerülhető a szövődmények kialakulása, és a koraszülött hosszú távú életminősége is jó eséllyel kecsegtet – fogalmazott a szakember.
Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy ezeken a járműveken általában felnőtteket, akár fertőző betegeket is szállíthatnak. Nagyon sürgős esetekben nincs idő takarításra, fertőtlenítésre.
A Békés Megyei Központi Kórház gyulai gyermekosztályának perinatális intenzív részlegén évente 280-300 beteget ápolnak, ezen belül is az 1500 gramm súly alatti gyermekek száma 35-40, az 1000 gramm alatti koraszülöttek száma 25, gyakori a 24. hétre, 500-600 gramm súllyal született, igen éretlen, súlyos állapotú koraszülöttek ápolása is. A születést követően ezen gyerekek mindegyike szállításra szorul. A gyermekosztály különleges helyzetben van, hiszen a szülészet és a gyermekosztály PIC részlege két kilométer távolságra helyezkedik el egymástól.
Szállítanak koraszülötteket és súlyos állapotú újszülötteket a megye többi kórházából, Békéscsabáról és Orosházáról, valamint intézeten kívül született gyermekeket is. Ezen kívül a speciális ellátásra szoruló újszülöttek Debreceni Klinikára (hydrocephalus) történő áthelyezésében is részt vesznek, csapatuk végzi a szállítást Szeghalomig, valamint szívműtétre Budapestre küldendő újszülöttek Kecskemétig történő eljuttatása is időnként rájuk hárul.
2003-ban a gyulai gyermekosztály szervezésében indult el a koraszülöttek szállításának megszervezése Békés megyében. A hordágyra felszerelt inkubátor, transzport respirátor, gyógyszert adagolós infúziós pumpa és monitor megvásárlása és mindennapi fenntartásához szükséges anyagi háttér osztályos keretből és a Gyulai Gyermekosztályért Alapítvány támogatásával történt.
Havonta 25-30, évente mintegy 300 beteget szállítanak. Két neonatológus orvos, egy gyermekorvos, valamint hat ápoló vállalja a feladatot. Napközben csak műszakon belül tudják ezt megoldani, ezért a távolabbi helyről vagy helyre történő szállítás esetén 2-3 órás osztályos munkából való kiesést jelent orvosnak, ápolónak egyaránt. Az éjszakai transzport készenléti rendszerben, behívásos módszerrel történik, azonban az éjszakai szállítást vállalók száma korlátozott, hiszen csak a Gyulán lakó ápolók tudnak riasztás után 15 percen belül a helyszínre érkezni.
A megye infrastruktúrája, a rossz úthálózat, illetve a szociális hátrányból származó megnövekedett koraszülések miatt szintén indokolt a mentés javítása.
A Viharsarki Koraszülöttmentő Alapítvány ezért is kéri, hogy akinek lehetősége van rá, támogassa a kizárólag újszülöttek szállítására kialakított, korszerű ellátáshoz szükséges modern technikai eszközökkel ellátott mentőautó beszerzését és fenntartását.
Viharsarki Koraszülöttmentő Alapítvány
Számlaszám: 54000131-11035374

(Megjelent 2016. szeptember 12-én a Beol hírportálon.)

 

A városi hírportálon az olvasható, hogy Orosházán a Teve Tv ügyfélszolgálati irodájában lehetőség van az ügy támogatására a Bercsényi u. 18/C alatt, ahol gyűjtőurnát helyeztek el.

 

koraszülött

 

Frissítés!

A Társadalmi Kapcsolatok Bizottsága 2017. február 15-én tartott ülésén megtárgyalta a "Döntés az Országos Mentőszolgálat Alapítvány és a Viharsarki Koraszülöttmentő Alapítvány részére nyújtott támogatásról" szóló előterjesztést. A bizottság egyhangúan, vita nélkül úgy határozott, hogy mindkét alapítványt 500-500 ezer forint vissza nem térítendő támogatásban részesíti. A magam részéről – kezdeményezőként – nagyon örülök, hogy a Viharsarki Koraszülöttmentő Alapítvány megkapja ezt a támogatást, így mi is hozzájárulhattunk a mentőautó és a hozzá kapcsolódó eszközök beszerzéséhez. Ugyanígy megdobogtatja a szívem, hogy az Orosházi Mentőállomás is újabb műszerrel (lélegeztető géppel) gazdagodhat. Természetesen magam is a bizottság ülésén mindkét határozatot a leghatározottabb igennel támogattam.

 

 

 

Ne maradjon le semmiről!