Orosháza: ahol egy városicég-vezetőnek mindent szabad?

 

A képviselő-testület ülésén a „Tájékoztató a Média Kft. és a Petőfi Kulturális Közhasznú Nonprofit Kft. vizsgálatának eredményéről, valamint a szükséges döntések meghozatala” című napirend tárgyalásakor az alábbi hozzászólást és határozati javaslatot tettem.

Az Orosházi Média Kft.-vel és a Petőfi Kulturális Közhasznú Nonprofit Kft.-vel kapcsolatos előterjesztés és melléklete van előttünk. Az előzmény pedig az, hogy az egy hónappal ezelőtti testületi ülésen a fideszes többség úgy döntött, szakértőt kér fel arra, hogy a két önkormányzati tulajdonú társaság gazdálkodását áttekintse és „reorganizációs tervet” készítsen. Pár hét alatt ez a szakértői anyag el is készült, itt van előttünk. Ennek az anyagnak az egyik végkövetkeztetése pedig, és erről kell majd döntenie a képviselő-testületnek is, hogy az Orosházi Média Kft. által közszolgáltatásban ellátott feladattal a Petőfi Kulturális Közhasznú Nonprofit Kft.-t kívánják megbízni. Magyarul: a közmédia működtetését ezentúl a PMK végezné, a Média Kft. dolgozói is, az ígéret szerint, a PMK munkatársaként végeznék tovább a munkájukat. Feltételezem, ha semmilyen feladata nem lesz a továbbiakban a Média Kft.-nek, akkor azt majd meg is szüntetik. Tehát azt a céget, amelyet 2009 végén szintén a fideszes testületi többség hozott létre az akkor éppen Kiskunhalasról fideszes belharcok miatt ideejtőernyőztetett Poór Csaba vezetésével, most gyakorlatilag megszüntetik. Létre sem kellett volna hozni, az MSZP akkori képviselői, majd később folyamatosan mi is, ezt hangoztattuk. Erre most ez az anyag azt emeli ki, hogy ezzel a lépéssel költségmegtakarítás érhető el, hiszen nem kell két ügyvezető, csak egy, nem kell két felügyelő bizottság, két könyvelő stb.

Jó reggelt kívánok, tisztelt fideszes képviselők, ezt mondtuk az elmúlt években.

Nyilván semmiféle szakmai érv nincs a változtatás mögött most sem, önök iskolákat is vontak össze, majd szedtek szét, majd vontak össze újra saját önös politikai érdekeik alapján, nyilván most sincs szó másról. Lehetne tehát itt is boncolgatni, hogy mi lehet a lépés mögött, miért most, miért ilyen hirtelen, pár hét alatt lezavarva, amikor éppen most költöztették ki a szerkesztőséget az eddigi helyükről. Lehet, hogy megint költözhetnek? Ez mennyi kidobott pénz? De a rendelkezésemre álló idő annyit enged meg, hogy egy lényeges dologra kitérjek: ebben az évben az önkormányzat az orosházi adófizetők pénzéből 71 millió 450 ezer forinttal támogatja a Média Kft. működését. (Arra sem tudok kitérni az időkorlát miatt, hogy mennyire nem azt és úgy teszi a társaság, ami a dolga lenne: az orosháziak hiteles, közszolgálati alapú tájékoztatása.) Ezt a magas összeget kívánják most még megfejelni 20 millió forinttal, a teljes összeg így

91 és fél millió forint lesz.

Pedig az anyagban több, a társaság gazdálkodására nézve súlyos megállapítás szerepel.

Tulajdonosi hozzájárulás nélkül 2015 decemberében

1.460.000,- Ft prémiumot fizettek ki a Média Kft.-nél,

ezt a tényt a társaság idei beszámolójakor nem említették, elhallgatták, nyilván nem véletlenül.

E mellett az ügyvezető saját hatáskörében létszámfejlesztést hajtott végre, nagyarányú eszközfejlesztések történtek, melyeknek

az anyagi fedezete az idei évi költségvetés elkészítésekor csak igen korlátozott módon volt biztosítva,

a bér- és járulékköltségeket alultervezték,

és év közben az ügyvezető nem hozott meg a stabilitás megőrzése érdekében szükséges intézkedéseket.

Ezeket nem én állítom, hanem az önök által felkért valamilyen szakértő. Ezért a következő határozati javaslatot teszem, módosító indítvány formájában:

Orosháza Város Önkormányzat Képviselő-testülete Irimiás Lászlót az Orosházi Média Kft. ügyvezetői tisztségéből 2016. december 15-i hatállyal visszahívja.

Határidő: azonnal. Felelős: Dávid Zoltán polgármester.

Ezt követően több képviselőtársam is hozzászólt. Elekes Lajos, az előterjesztés készítője például azzal indokolta, hogy a Média Kft. „kiüresítése” után is megmaradjon, mert majd valamilyen pályázati pénzek érkezhetnek, jó, ha megvan. Ő már biztos tud valamit, amit még nem köt az orrunkra, idővel ez is kiderül. Egyébként, ha Elekes készít egy előterjesztést, azzal mindig nagyon óvatosan kell bánni és különös elővigyázatossággal kell eljárni, ezt már megtapasztalhattuk!

Nem tudom, feltűnt-e valakinek, hogy egy ilyen nagy horderejű változás előkészítésekor a „messziről jött” szakértő anyagára építettek egyedül, a két társaság felügyelő bizottsága véleményét nem csatolták. Még ha egyedül fideszes delegáltakkal vannak is ezek a testületek feltöltve, legalább a látszatra nem kellett volna adniuk?

A határozati javaslatomat Dávid Zoltán azzal a felvezetéssel nem támogatta, hogy az ügyvezető megbízatása 2016. december 31-ével úgyis lejár (értsd: akkor minek leváltani). Ezt követően a Fidesz-frakció is egységesen leszavazta, így kimondhatjuk, Orosháza – a városi cégek vezetőinek mindenképp – egy következmények nélküli város. Sehol máshol nem maradhatna a posztján olyan ügyvezető, akiről egy hivatalos szakmai anyagban ilyen megállapításokat tesznek.

 

Ne maradjon le semmiről!