Találjunk megoldást együtt a Garzonbérlők Házának problémájára!

 

Interpellációm Dávid Zoltánhoz

Ebben az évben számos alkalommal szóltunk az MSZP-frakció részéről az Október 6. utcai Garzonbérlők (Szobabérlők) Házában tapasztalható áldatlan állapotokról. Magam ebben az évben többször személyesen is meggyőződtem arról, mi folyik ott, beszéltem a lakókkal, részt vettem az év elején az épület földszintjén tartott lakógyűlésen is több képviselőtársammal együtt.

Mi, az MSZP részéről már akkor arra tettünk javaslatot, hogy a kamerák felszerelésén túl azonnal állítsák vissza a régi portaszolgálatot, illetve azon lakókkal, akik nyilvánvalóan súlyosan megsértik a lakhatásukkal kapcsolatos írott és íratlan normákat, az önkormányzat azonnal járjon el a rend fenntartása és a lakók nyugalmának helyreállítása érdekében.

A legutóbbi képviselő-testületi ülésen

arra a javaslatunkra, hogy állítsák vissza a portaszolgálatot, azt válaszolta, hogy nem támogatja, mivel „aránytalanul nagy összegben terhelné meg az üzemeltető költségvetését”.

Most nem kívánok példákat sorolni, hogy az elmúlt években mi minden „nem terhelte meg” a Városüzemeltetési Zrt. költségvetését, amit mi feleslegesnek, indokolatlannak tartottunk, de önök megszavazták, mert kizárólag a megoldásra törekszem.

Néhány nappal ezelőtt este éppen a Garzonbérlők Háza előtt mentem el, és véletlenül szem- és fültanúja voltam egy esti, a lakók szerint „szokásos” ottani eseménysornak. A földszinti ajtó csapkodása, kiabálás, mi több: éktelen ordibálás.

Pár perccel később láttam, ahogy mentő, mögötte pedig rendőrautó érkezett.

Ott lakótól tudom, hogy az eset hajnalban megismétlődött, és ez csak egy „átlagos” nap története. Mindez naponta ismétlődik, az épületben káosz uralkodik, ajtókat feszítenek fel, mindennapos a randalírozás, verekedés, droghasználat stb. Azonnali cselekvésre van szükség, a megoldás tovább nem halogatható!

Egy kedves orosházi kommentelő a Facebook-oldalamon azt javasolta, hogy a pártok közötti vitatkozás helyett együtt találjunk megoldást ebben az ügyben. Tekintettel arra, hogy a várost önök vezetik, nekem ellenzéki képviselőként meglehetősen szűkek a jogosítványaim, megismétlem a javaslatunkat:

első lépésként a helyzet megoldása érdekében állítsák vissza az épületben a 24 órás portaszolgálatot.

A véleményünk szerint a Városüzemeltetési Zrt. éves költségvetéséből ennek a feladatnak a finanszírozása biztosított.

Kérem a javaslatom elfogadását, legyenek partnerek abban, hogy együtt találjunk megoldást a Garzonbérlők Házának problémájára!

 

Dávid Zoltán "válasza"

A Garzonbérlők Házának problémája immár sokadik alkalommal vetődik fel. Talán Orosháza vonatkozásában azért merülhetnek fel a szociális bérlakásokkal kapcsolatban többször anomáliák, mivel Orosháza az országoshoz képest is kiemelkedő mértékben működtet önkormányzati bérlakásokat, ezzel is segítséget nyújtva az arra rászorulóknak.

Ezen szociális bérlakások működtetése nem kis feladat, nagy erőfeszítéseket igényel ezek rendben tartása. Probléma mindig adódhat, de igyekszünk ezekre mihamarabb reagálni, megoldást találni.

A Garzonbérlők Házával kapcsolatban fennálló probléma kezelésére is folyamatban van jelenleg több intézkedés. Egyrészt egy újabb kamera felszerelése, amely a bejárati ajtót figyeli annak érdekében, hogy a zár megrongálását akadályozza, és ahogyan azt korábban is írtam már, az üzemeltető Orosházi Városüzemeltetési és Szolgáltató Zrt. vezérigazgatója két renitens bérlő esetében szeptember 30 és október 31-i határidő figyelembe vételével rendkívüli felmondással élt.

Továbbra is hangsúlyozni kívánom ugyanakkor, hogy a portaszolgálat nem rendelkezik hatósági jogkörrel, így nem tudja jogszerűen megakadályozni az esetleges garázda cselekményeket, sőt adott szituációban csak szenvedő alanya lehet egy renitens személlyel folytatott konfliktus kezelése során.

Nem nehéz belátni azt, hogy senkit sem kényszeríthetünk ilyen helyzetbe, ennek megoldása hatósági jogkörbe tartozó cselekmény.

Mivel ezt már többször elmondtam, és nekem nem hisz,

javaslom, forduljon képviselőtársához

a portaszolgálat jogkörével kapcsolatban,

aki családi körben rendelkezik ilyen profilú céggel,

amely az önkormányzattal való korábbi szoros kapcsolata révén talán még a szóban forgó ingatlan jellegzetességeit is ismeri.

 

Nem fogadtam el a "választ"

Most komolyan: miért kellett ez a megjegyzés a szövege végére? Komolyan! Szépen megkérdeztem, mivel a saját szememmel láttam és elképesztő állapotok vannak. Nem tettek semmit, amit meg tettek, az nem megoldás. Tényleg, normális hangon felvetettem ezt, hogy legalább tegyünk egy próbát, és akkor erre ez a válasza. Elképesztő! Nem fogadom el ezt a „választ”, és azt sajnálom, hogy amikor

mindig mondják, hogy tegyünk javaslatokat, és mi teszünk, akkor ezek közül soha egyet sem fogadnak el.

Ma például ez volt a második konkrét javaslatunk, egyiket sem fogadták el. Nagyon „komoly, stratégiai jelentőségű” javaslatok, mint a portaszolgálat visszaállítása a Garzonbérlők Házában. Nem kerülne ez sem milliárdokba. Legalább engednék, hogy tegyünk néhány hónapig egy próbát, és működhessen a portaszolgálat, hátha segítene a helyzeten. E helyett

durván személyeskedik

a leírt interpellációmra adott „válasza” végén. Sajnálom, nem fogadom el!

(A képviselő-testület fideszes többsége Dávid Zoltán "válaszát" elfogadta.)

 

Ne maradjon le semmiről!