Korrupciógyanú 7. Susmus, mutyi, avagy kapjanak valódi nyilvánosságot a „Pilot” program közbeszerzései!

 

Interpellációm Dávid Zoltánhoz

Immár egy éve folytatjuk Fetser János képviselőtársammal a több mint 1 milliárd forintnyi közpénzt felhasználó „Pilot” program gyanús és egyre gyanúsabb ügyeinek feltárását, hosszasan tudnám sorolni, milyen válogatott akadályokat gördítenek e munkánk elé. Nem véletlen az sem, hogy azt a javaslatunkat, hogy a képviselő-testület alakítson korrupcióellenes vizsgálóbizottságot többek között ennek a korrupciógyanús ügynek a feltárására is, még napirendre sem vették! Folytatjuk sziszifuszi munkánkat minden akadályuk ellenére is!

Gyakran elhangzik az az érvelés, hogy a közbeszerzéseik során minden a törvényeknek megfelelően zajlott. De mi van akkor, ha a törvényt eleve úgy módosítják, mint ahogy tette 2010-es kormányra kerülése után a Fidesz, hogy az eleve megkönnyítse a közbeszerzésekkel való mutyizást? „A közbeszerzést nem tudjuk befolyásolni. Ez egy nyílt közbeszerzés volt” – mondta Simonka György néhány nappal ezelőtt a Hír Tv műsorában, amikor azzal kapcsolatban kérdezték, hogy egy hozzá igen közel álló alapítvány pályázatán miért éppen a B. Szilviával elhíresült Public Sector Kft. nyert, hogy végezzen szűrővizsgálatokat. „Ez egy nyílt közbeszerzés volt” – válaszolta a kérdésre Simonka, a közbeszerzést ő nem tudja befolyásolni, pedig szerinte is jobb lett volna, ha helyi vállalkozó nyert volna. Aztán a riportban bemutatták, hogy márpedig ez egy úgynevezett hirdetmény nélküli tárgyalásos közbeszerzés volt, azaz csak azok a cégek tudtak róla, az a három, amelyiket meghívták, és ezek bizony mind budapestiek voltak. Más, helybéli nem is nyerhetett, mert azt sem tudhatta, hogy közbeszerzés folyik: nem hívtak meg rajtuk kívül senkit ugyanis! Ezt már nem tette hozzá Simonka.

Ugyanezt kérdeztük számos alkalommal az MSZP-frakció részéről mi is itt a képviselő-testületi üléseken, hogy az adófizetők pénzéből több mint 1 milliárd forintból indított „Kitörési pont a háztáji gazdaságok irányába” Békés megyei közmunka pilot program közbeszerzésein miért csak Simonka-közeli cégek nyertek? Nem Simonka-közeli miért nem nyerhetett egy sem?

A képviselő-testület 2016. márciusi ülésén Fejes Róbertné erre a következőket mondta, a jegyzőkönyvből idézek: „Fejes Róbertné alpolgármester: Elmondta Füvesi Sándor képviselőnek,

hogyha kiírnak egy közbeszerzést, akkor azt az országban bárki láthatja. Mindenki előtt ott volt a lehetőség, hogy ebbe a közbeszerzésbe a pályázatát beadja.

Jogszerűen jártak el, ki volt írva a pályázat, országos szinten bárki beadhatta volna, de nem tették.”

Kérem szíves tájékoztatását arról, hogy az említett „Pilot” program közbeszerzéseinél milyen módon biztosították azt, hogy mindenki előtt ott legyen a lehetőség, hogy a közbeszerzési kiírásra a pályázatát beadja? Kérem tételes tájékoztatását a „Pilot” program összes kiírt közbeszerzéséről, az eljárások fajtájának megnevezését, illetve azt, hogy ha a Kbt. 122/A § szerinti eljárásra került sor, az egészen pontosan mit jelentett?

 

Dávid Zoltán "nem-válasza"

Városvezető társaimmal azon dolgozunk, hogy a „Kitörési pont a háztáji gazdaságok irányába” megnevezésű pilot program fontos célkitűzése – hogy hosszútávon munkalehetőséget biztosítanak azoknak, akik eddig nem tudtak elhelyezkedni a munkaerőpiacon – Békés megyében minél nagyobb arányban megvalósulhasson.

Elmondható, hogy a program sikerrel zárult, az azzal való elszámolás megtörtént.

A program keretében összesen 53 személy foglalkoztatására került sor, 28.162 kg sárgadinnye és 28.500 db karalábé értékesítése, illetve 330 db sertés tenyésztése, tartása valósult meg.

A képviselő úr interpellációjában kérdezett közbeszerzéseket az irányító hatóság elfogadta, azokkal kapcsolatban

további információkkal nem tud az önkormányzat szolgálni,

ezek további vizsgálata nem az önkormányzat hatásköre.

Amennyiben képviselő úr kívánja, a Pilot program valamennyi iratába történő betekintést Képviselő úr részére természetesen ugyanúgy biztosítjuk, mint bármely másik ügy esetében, még akkor is, ha

Ön és képviselőtársa ezen következetes gyakorlatukkal a napi munka elvégzését jelentősen akadályozzák.

Ezen esetleges betekintése során a közbeszerzések rendjét szabályozó Kbt. értelmezését szintén képviselő úrra bízom.

 

Nem fogadtam el a "választ"

Milyen választ fogadjak el, ha semmire, de semmire sem válaszolt?! Ehhez kár kinyomtatni a papírt, amiről felolvasta! Tiszta papírpocsékolás! Konkrét kérdéseim voltak a Pilot-programmal kapcsolatban, amit korábban itt a testületi ülésen az illetékes alpolgármester mondott. Azt mondta ugyanis, hogy a közbeszerzések nyilvánosak voltak. És erre nem tudnak válaszolni?! Hogy nem volt az?! Hogy meghívásos volt?! Hogy a közbeszerzési törvény 122/a paragrafusa is azt jelenti, hogy meghívásos, és ezt éppen a Fidesz törvénymódosítása teszi lehetővé?! Miért nem tudják ezt elmondani egy válaszban? Miért nem tudják azt mondani, hogy igen,

direkt csinálják így, hogy még több mutyi legyen?!

Nem véletlen az sem, hogy

a Pilot-program összes közbeszerzésénél végül mindig a Simonka-érdek tűnik ki!

Így nem is csoda! Simonka is legutóbb belemondta a kamerába, hogy nyilvános közbeszerzés volt, csak aztán az újságírók megnézték, és kiderült, hogy egyáltalán nem így volt, meghívásos volt az is. Nem fogadom el a „választ”, mert nem kaptam választ!

(A képviselő-testület fideszes többsége Dávid Zoltán "válaszát" elfogadta.)

 

 

 

Ne maradjon le semmiről!