Korrupciógyanú 6. Miért fizettek ki több mint 1 millió forintot, amikor a megbízási szerződésben foglalt feladatot a megbízott nem végezte el?

 

Interpellációm Dávid Zoltánhoz

Két alkalommal is interpellációt nyújtottam be önhöz az Orosháza Város Önkormányzata által is végrehajtott uniós pályázat kapcsán, amelyet az Államreform Operatív Program keretében végeztek el 22 millió forintért. Az egész projekt tele van korrupciógyanús elemekkel, és az érdemi válaszai hiányában a gyanú csak erősödött. Nem véletlen, hogy a korrupcióellenes vizsgálóbizottság alakítására tett MSZP-s előterjesztést még napirendre sem engedték venni. Önök tudják, miért.

A 22 millió forintos projekt keretében több szakértőt is foglalkoztattak, többek között egy szakértővel megbízási szerződést kötöttek 2015. április 15-én.

A kiskunlacházi szakértő megbízási díja havi bruttó 153.255,- Ft volt,

a megbízás időtartama pedig 2015. április 15-től 2015. november 15-ig tartott. Így hét hónap alatt több mint egy millió forintba került a programban foglalkoztatott szakértő. A megbízásával kapcsolatban korábban csak annyit volt hajlandó ön elmondani, hogy „a kiválasztott szakértők szakmai munkájáról, referenciáiról előzetesen tájékozódtak”. De hogy mi alapján választottak ki éppen Kiskunlacházáról szakértőt ennyi pénzért, mi az a szakmai tudás, amivel egyedülállóan rendelkezett, amivel senki sem itt az orosházi önkormányzatnál vagy a járásban, azt nem tudhatjuk, mivel a feltett ez irányú kérdéseimre nem válaszolt.

Amikor két alkalommal is kérdeztem, hogy mi alapján fizették ki a megbízási díjat, hiszen a megbízott a szerződésében foglalt kötelezettségét nem teljesítette, ön így válaszolt: „Beszámolójuk együttesen, a szakmai vezető aláírásával került elkészítésre.”

A kiskunlacházi megbízottal kötött szerződés a megbízott feladatainál a következőket tartalmazza:

„A rendezvényeken elhangzott információkból, illetve az adott időszakban végzett tevékenységéről beszámoló készítése (megadott időközönként, a pénzügyi teljesítéssel összhangban).”

Képviselőtársammal ismételt iratbetekintés során meggyőződtünk arról, hogy

a megbízott ilyen beszámolót nem készített egyet sem.

Amire ön hivatkozik, az csupán a szakmai vezető összesített beszámolója a rendezvényekről, és ezek egyetlen alkalommal sem említik a szakértőket, az elvégzett munkájukról pedig végképp nem kaphatunk képet ezekből.

Ugyanúgy a megbízott feladatai között a szerződésében tételesen felsorolták azt is, hogy rendszeresen vegyen részt a rendezvényeken, sőt, minden rendezvényen!

Kérdésem: minden rendezvényen részt vett-e a kiskunlacházi szakértő, ha nem, akkor hány rendezvényből mennyin vett részt?

A korábbi válaszában hivatkozott ön arra is, hogy a pályázat elszámolása során becsatolták a szakértő munkaidő-nyilvántartását is az elvégzett feladatok részletezésével. Azért, hogy az orosházi adófizető polgárok is megismerhessék, milyen „komoly munkavégzés” folyt a szakértő részéről, tekintsük meg, hogy például a foglalkoztatása első hónapjában, azaz 2015 májusában konkrétan milyen tevékenységeket végzett a munkaidő-nyilvántartója szerint:

  • „szakmai vezető feladatainak áttekintése, megismerése
  • egyeztetés a szakmai vezetővel és a belső szakmai megvalósítókkal”
  • „szakmai megvalósítók feladatainak áttekintése, megismerése
  • „közbeszerzési eljárás szakmai tartalmának előzetes megismerése
  • „a projekt megvalósításához kapcsolódó feladatlista külső egyeztetése
  • „vonatkozó szakirodalom áttekintése
  • „önkormányzati vezetők több alkalommal történő tájékoztatása
  • „szakmai vezető belső feljegyzéseinek áttekintése

Miért kell bárkinek is megbízási díjat fizetni azért, ha „áttekint” vagy „megismer”,

mint ez a kiskunlacházi szakértő tette a felsorolt 8 tevékenysége közül 5 esetben? És főleg: miért kell ezért havonta 153.255,- Ft-ot fizetni? Önöket „tájékoztatta” a szakértő 2015 májusában, ha igen, miről, ha nem, akkor kiket és miről? Jelzem, a többi hónap munkaidő-nyilvántartója is hasonló „mélységű”, azokat az önkormányzat részéről megbízottként valaki leigazolta és teljesítettként elfogadta. Kérdésem, mi alapján fogadta el, amikor semmilyen beszámolót sem készített? Vagy nem is az volt a lényeg, hogy valódi munkavégzés történjen?

Tehát miért fizettek ki több mint 1 millió forintot, amikor a megbízási szerződésben foglalt feladatot a megbízott nem végezte el?

 

Dávid Zoltán "válasza"

Az Államreform Operatív Program keretében 2014. évben meghirdetett ÁROP-1.A.3-2014 pályázati konstrukció célja olyan modell jellegű együttműködési programok megvalósítása volt, melyek feladata elősegíteni az egy járáshoz tartozó települések, helyi szereplők közötti együttműködések kialakítását és megerősítését a társadalmi felzárkózást elősegítő és a helyi esélyegyenlőségi programok végrehajtásához kapcsolódó – a járásszékhely település, jelen esetben Orosháza által ellátott – koordinációs tevékenység megvalósításával.

Az ilyen programok jelentősége Békés megye hátrányos helyzete miatt kiemelkedően fontos. Bár

az Ön frakcióvezetője az ország valódi gazdasági helyzetével nem volt tisztában,

elmondható, hogy az Önök kormányzása alatt a térség leszakadása csak erősödött. Míg

Varga Zoltán minisztersége alatt

az önkormányzatok ellehetetlenítéséről hoztak döntéseket, mi azon dolgozunk, hogy térségünk leszakadását csökkentsük, amelyhez az ÁROP projekt is hozzájárult.

A pályázat sikeresen lezárult, annak elszámolása megtörtént. Valamennyi szakértő kiválasztása a pályázat előírásainak megfelelően történt. A tevékenységeikről, elvégzett feladataikról a rendelkezésre álló iratokat képviselő úr megtekinthette.

A pályázat elszámolása során becsatolt megbízási szerződést, a tételes munkaidő nyilvántartást az elvégzett feladatok részletezésével, valamint a beszámolót a pályázat kiírója is elfogadta.

 

Nem fogadtam el a "választ"

Egy „válasznak” nevezett szöveget hallottunk, ami minden másról szólt, csak a feltett kérdésekre nem válaszolt.

Immár harmadik alkalommal nem ad választ ebben a konkrét ügyben.

Nyilvánvaló, hogy itt van a megbízási szerződés másolata, amiben tételesen benne van, hogy beszámolót kell a megbízottnak ezért a több mint 1 millió forintért készítenie, és ez nincs meg, nem készült el, és egyébként a munkaidő-nyilvántartásban ilyen tételek szerepelnek, mint „áttekintés” meg „megismerés”, és ezért havi 150 ezer forintot kifizet az önkormányzat, és ezt valaki az önkormányzattól leigazolja, akkor azt gondolom, hogy erre magyarázatot kell adni. Nem magyarázat, amit itt elmondott, nem fogadom el a „választ”, és kérem, hogy a Fidesz-frakció se fogadja el!

(A képviselő-testület fideszes többsége Dávid Zoltán "válaszát" elfogadta.)

 

 

 

Ne maradjon le semmiről!