Korrupciógyanú 2.

Üvegbe öntött szélhámosság, avagy nemzeti kincs, ami nincs?

2013. szeptember 20-án előkészítetlenül kiosztottak egy anyagot, amivel Orosháza pályázott a Báthory Júlia-üveggyűjtemény megvásárlására. Zalai képviselő elmondta, hogy azért, mert ez a gyűjtemény 155 millió forintot is megér, és jó a városnak.

Dancsó a vitában elmondta: a gyűjtemény Dömsödön van elhelyezve, és annak a Szilágyi Andrásnak a tulajdonát képezi, aki a város közvéleményét megosztó főtéri üvegtorzót jó pénzért megalkotta Orosházának. A vitában az ellenzék részéről elhangzott, hogy itt komoly mutyi, esetleg korrupció jelei látszódnak. Ezt a kritikát a Fidesz-frakció lesöpörte. 90 millió forintot fizetett ki a Nemzeti Kulturális Alap ennek a gyűjteménynek a megvásárlására az adófizetők pénzéből. Az orosházi adófizetők pénzéből pedig további milliókat költöttek rá, tájékoztassák a lakosságot, hogy mennyit és milyen feladatokra.

A pályázat beadása óta eltelt három esztendő,

az üveggyűjtemény Orosházára még tavaly megérkezett.

A külföldi turisták tömött sorokban keresik, vajon hol tekinthetik meg a világhírű alkotásokat. Nem találják sehol. Miért rejtegetnek a látogatók és az orosháziak szeme elől egy ekkora hatalmas nagy értéket? Vagy az nem is volt igaz, amit mondtak, hogy ez „nemzeti kincs”? (Idézet Dancsó Józseftől.)

Vagy ön és csapata nemcsak a városért folytatott munkáját rejtegeti, hanem a „nemzeti kincset” is? Elő a ládafiából a nemzeti kinccsel!

Ne szégyelljék azt, hogy mire költöttek közel 100 millió forintot,

hiszen úgyis jön a városba Colleen Bell amerikai nagykövet, mutassák meg neki és az orosházi polgároknak is, hogy büszkék legyenek az önök döntésére! Nehogy azt higgye valaki, hogy az Amfora üzletekben kapható egyszerű szobai vázákról van csak szó!

Önök azt állították, hogy „nagyon komoly idegenforgalmi jelentősége van a határon túl is”. Hát akkor miért nem állítják ki? Hadd jöjjenek a turisták! Vagy esetleg kiderülne, hogy nem is volt igaz? Úgy tűnik, ez is megeshet, de akkor vegyék elő a felelőst!

Zalai Csontváry hagyatékához hasonlította a gyűjtemény jelentőségét.

Akkor szabad ezt dobozokban a Városi Képtár második emeletén rejtegetni? Nem! Miért nem állították még ki, miért nem mutatnak be minden egyes darabot az orosháziaknak? Mi a késlekedés oka? Mikor nyílik meg a kiállítás? És igaz-e még, amit három évvel ezelőtt a jegyzőkönyvbe mondtak? El tudja képzelni, hogy bármelyik városban évekig ne állítsanak ki egy világhírű gyűjteményt?

Vagy hazudtak?

 

Dávid Zoltán válasza

Mindenekelőtt leszögezném, hogy a Báthory Júlia üveggyűjtemény mindenképpen egyedülálló, olyan üvegművekről van szó, amelyeknek a harmincas években Párizsban is csodájára jártak. A gyűjtemény biztonságban van, megfelelő őrzés alatt áll. Az üveggyűjtemény megjelenítésére alkalmas kiállító-terem kialakítása van folyamatban. Mivel Szilágyi András az üveggyűjteményre vonatkozó szerzői jogokat megtartotta, így az ő és a belső építész elképzeléseit figyelembe véve szükséges a kiállítás létrehozása. Amint ez befejeződik, sor kerülhet a kiállítás megnyitására.

Nem fogadtuk el Dávid Zoltán válaszát

Fetser János egy percben indokolhatta, hogy miért.

 

Kattintson ide és olvassa el a korábbi írásomat ugyanebben a témában. Fotókkal illusztrálva!

 

 

Ne maradjon le semmiről!