Korrupciógyanú 1.

Mire költik az orosházi családok pénzét és ez miért nem nyilvános?

Ki mit „ízlelt” az orosházi közpénzből?

Az orosházi adófizetők 1 milliárd 700 millió forint adót fizetnek a városnak, abban bízva, hogy a döntéshozók úgy költik el, hogy a város fejlődjön hosszútávon, és olyan beruházások valósuljanak meg, amik a családok többségének az érdekét szolgálják, és biztosítják az átláthatóságot és gyerekeik jövőjét. A Fidesz-frakció tagjai a város adófizetőinek és családjainak a pénzét egy sajátos technikával úgy kezelik, mintha ezt nem a jó gazda gondosságával kellene elkölteni és elszámolni. A sportegyesületek, a civil szervezetek szabadidős és turisztikai rendezvények esetében röpködnek a tíz- és százmilliók, és gyakorlatilag ellenőrizetlenül felélik a város szabad forrásait sógor-koma-párttárs-miemberünk-Simonka embere alapon. Nézzük meg elsőként a Fidesz-irodában megalakított Orosháza és Térsége Gazdakör X. Orosházi Hagyományok és Ízek Versenye elszámolását!

Színes program volt, kolbászgyúrás, kisüsti pálinka, „Kató néni műsora”, Kaczor Feri stb. Bizonyára kellett előleget fizetni 200.000 Ft-ot a Horizont Programirodának. De miért kellett a két közpénznyelő szervezetnek is, amelyek kiemelt költségvetési támogatást kapnak? Miért kellett a Média Kft. 71 millió forintos önkormányzati támogatása mellett 110.000 Ft hirdetési díjat kifizetni? Hasonlóan a Jövő Építők TDM marketing tevékenységére 100.000 Ft-ot, amikor a munkájukat busásan a költségvetés fedezi?

De a legnagyobb és közpénzből teljességgel elfogadhatatlan a 488.500 Ft-os tétel: az Aranypatkó csárdában étel-ital fogyasztás. Ha 3000 Ft-ot költöttek személyenként egy vacsorára, akkor 162 embert ingyen etettek. Kik voltak ezek? Fidesznyikek? Vagy meghívták a közmunkásokat egy vacsorára, ami viszont nemes dolog! Tudná közölni az orosházi polgárokkal a közpénzből vacsorázók létszámát és nevét, hiszen a köz pénzét költötték? Egy este 10 közmunkás verejtékkel megdolgozott havi bérét tapsolták el! Jól van ez így fideszes nagyurak, gazdag gazdakörösök?

Különösen, hogy figyelembe vesszük, hogy az Európai Kenyérfesztiválnak csúfolt augusztus 20-i rendezvényre a kiállító pékségek (kettő volt és két iskola) mindössze 2 db ebédjegyet kaptak a rendezőktől. Pedig ők a saját pénzüket tették bele és a munkájukat is ingyen adták! Jól van az, hogy az egyik legnagyobb hagyományokkal rendelkező Pékek és a kenyér ünnepe alig kap támogatást, a másikon meg ingyen dorbézolnak? Kit szállásoltak el és ki fizette a 196.500 Ft-os szállodai díjat? Ki kapta a 775.000 Ft-os bevételt? A város, aki fizette a rendezvényt, vagy a Gazdakör?

Dávid Zoltán válasza

Az interpellációjában írtakkal kapcsolatban megkerestem az Orosháza és Térsége Gazdakör elnökét, aki az alábbiakról tájékoztatott:

A képviselő úr interpellációjában feltett kérdés nem érthető, mert az Orosháza és Térsége Gazdakör szervezésében a X. Orosházi Hagyományok Ízek Versenye rendezvény teljesen nyilvánosan, nyitottan zajlott le 2016. február 27-én. A részvevő közönséggel belépődíjat nem fizetettek.

Az elmúlt években a Táncsics Mihály Gimnázium tornacsarnoka adott helyet a gasztronómiai kultúra bemutatására és népszerűsítésére. Ez a helyszín az előző évben a közönség és részvevők nagy létszáma okán igen szűknek bizonyult.

A tervezés és szervezés kezdetén döntött az Orosháza és Térsége Gazdakör a rendezvény tizedik alkalommal történő összeállítása, elhelyezése kapcsán, hogy azt új helyszínen rendezi meg. A X. Orosházi Hagyományok Ízek Verseny szórólap, plakát, rádió, facebook, hirdetőújság, a helyi online és nyomott sajtó- reklámjai hozzájárultak a nagyszámú közönség megjelenéséhez.

A gasztronómiai kiállítás, a versenyek, és az értékelés számos kategóriában kerültek meghirdetésre. A kulturális program pedig követte az elmúlt években kialakított formációt és az érdeklődő közönség számára igen széles repertoárt foglalt magába.

Minderről az Orosháza és Térsége Gazdakör a rendezvény elszámolását benyújtotta az önkormányzat felé. A szöveges értékelés részletesen beszámol az eseményről, tartalmazza minden verseny adatát és eredményét. A kulturális programokban résztvevő határon túli és hazai együttesek igen színvonalas és nagy létszámú csoportokkal adták elő a népi kultúra területéről szóló produkciójukat. A szöveges beszámoló mindezen tényeket tartalmazza.

Az Orosháza és Térsége Gazdakör az Orosházi Hagyományok Ízek rendezvényt az elmúlt tíz évben a térség, a megye egyik legnívósabb, és a gasztronómia széles skáláját felölelő rendezvényévé tette Orosháza Önkormányzatának támogatásával.

A Kárpát-medencében élő határon túli magyar gazdaszervezetek az elmúlt években és ezen a rendezvényen a versenyek aktív résztvevői voltak. Az elhelyezésük és ellátásuk a költségek között megtalálható. A határon túlról érkezett szlovákiai, erdélyi, vajdasági- pálinka-lovagrendek növelték a látványosságot. A kolbászgyúró versenyen a hazai csapatok mellett hat csapat érkezett a határon túlról a Kárpát-medence országaiból. A Kárpát-medencei magyar gazdák számára Orosháza a nemzeti összetartozás centrumává vált az elmúlt években.

Az Orosháza és Térsége Gazdakör kezdeményezésére alakult meg az Orosházi Kolbászklub, amelynek tagjai ezen a rendezvényen részt vettek. Ezen túl Orosháza hírét viszik bel- és külföldi rendezvényeken részvételükkel. Tevékenységüket Orosháza Városért díjjal ismerte el ebben az évben a Képviselő testület.

A Gazdakör a cégek által a rendezvényre adott szalámit, kolbászt az Egységes Szociális Központ részére adományként adta ebben az évben is azoknak az idős embereknek, akik nem tudtak eljönni a rendezvényre, így megkóstolhatták a régi ízeket.

A kapott támogatáson kívül a Gazdakör jelentős saját összeggel járult hozzá a rendezvény sikeréhez.

Sajnálatosnak tartják, hogy a képviselő Úr jelenlétével nem tisztelte meg ezt a sikeres rendezvényt, mert saját maga is meggyőződhetett volna a közönség létszámáról és a rendezvény sikeréről.

A város lakosságának, amit a nagy létszámú közönség jelenléte is mutatott szüksége van a mindennapi munka mellett kikapcsolódásra, szórakozásra.

Nem fogadtuk el Dávid Zoltán válaszát

Fetser János egy percben indokolhatta, hogy miért.

 

Ne maradjon le semmiről!