Fejlődő felsőoktatás?

Az alábbi interpelláció a képviselő-testület augusztus 29-i ülésén hangzott el Dávid Zoltánnak és a fideszes testületi többségnek címezve.

Az Orosházi Élet 2016. február 12-i számának címoldalán nagy betűkkel az interpellációmban kérdésként föltett mondat állt, kijelentésként: „Fejlődő felsőoktatás”. Az alcímben pedig kiemelve az, hogy „Újra nappali képzés lesz a Kodolányin”. A cikk pedig arról tájékoztatott, hogy idén szeptembertől egy szakon elindul a nappali tagozatos képzés a Kodolányi János Főiskola Orosházi Intézetében. Nagyon helyesen ugyanitt fel is hívták a figyelmet a jelentkezési határidő közelségére, ami február 15. volt. „A szociális munka szak lesz az első nappali képzés, ami újra elérhető Orosházán idén ősztől” – mondta el az Orosházi Életnek dr. Szabó Péter, az intézmény rektora.

Az orosháziak bizonyára örömmel olvasták februárban e sorokat, és drukkoltak, hogy néhány év után újra legyen nappali tagozatos képzés Orosházán. 2011-ben ugyanígy örültek, amikor a fideszes városvezetés bejelentette, hogy három szakon is nappali tagozatos képzés indul. A szociális munka szak mellett akkor a turizmus-vendéglátás és az andragógia szakokról volt szó. Sajnos ez csak egy évig tartott, mivel 2012-ben a Fidesznek köszönhetően egyetlen államilag támogatott keretszámot sem kapott a Kodolányi orosházi képzési helye, mint ahogy sok más szak sem az országban, így az intézmény az összes orosházi nappali tagozatos képzés megszüntetésére kényszerült.

A Kodolányi János Főiskola orosházi képzéseit minden formában támogatom, így tett az MSZP-frakció is minden alkalommal, a múltban is, amikor az oktatási intézmény ügye a képviselő-testület elé került. Sajnálattal láttam viszont a felsőoktatási ponthatárok kihirdetésekor, hogy ennél az orosházi szaknál az „n.i.” megjelölés szerepelt, ami azt jelentette, hogy nem indul. Mivel semmilyen tájékoztatás, magyarázat ezzel kapcsolatban nem jelent meg, ezért az első lehetséges alkalommal, az augusztus elején tartott testületi ülésen erre vonatkozó kérdést tettem fel, amire később ígértek választ. A héten megkaptam dr. Szabó Péter rektor úr levelét, amelyben az orosházi nappali tagozatos képzésről ezt írja:

„a nappali tagozatos képzés a szakok teljes struktúrájában a 2017/18-as tanévben tud elindulni”.

Ezt sajnálattal olvasom. A levélben foglaltak szerint ezt a tényt a rektor úr „a sajtónak is többször elmondta”, kérdezem, hogy ez mikor jelent meg az orosházi közmédia felületén?

Kérdezem, hogy az egy évvel későbbi nappali tagozat indítása a végleges változat-e? Bízhatunk-e abban, hogy valóban fejlődő és nem stagnáló vagy visszafejlődő felsőoktatás lesz Orosházán?

A Kodolányi rektorának levele

Letöltés (PDF, 434KB)

 

Dávid Zoltán "válasza"

Álláspontom szerint a Kodolányi János Főiskolán nappali tagozat indulásával kapcsolatban dr. Szabó Péter rektor úr a korábban feltett kérdésére adott válaszlevelében a jelenlegi állapot szerinti információkat rendelkezésünkre bocsátotta. A választ képviselő úr a most benyújtott interpellációjában is ismertette, így azt még egyszer nem kívánom megismételni.

Nem fogadtam el a "választ"

Egy percben indokolhattam, hogy miért. Itt meghallgatható.

 

A képviselő-testület fideszes többsége ezt a "választ" elfogadta. Nekik jó így, ahogy van.