Drágább lesz az elfekvő? Sokat kell majd fizetni az ellátásért?

Az alábbi interpelláció a képviselő-testület augusztus 29-i ülésén hangzott el Dávid Zoltánnak és a fideszes testületi többségnek címezve.

A közelmúltban megjelent hírek szerint kórházi ágyakat kell átadni a szociális ágazatnak. Ez azt jelenti, hogy emelt tarifáért fogják gondozni a kórházból elbocsátott, de ápolásra szoruló embereket. Ebben az átalakításban Békés megye is 180 kórházi ággyal lenne „érdekelt”. Bács-Kiskun és Csongrád megye 0 ággyal szerepel a tervek között, ami nem a véletlen műve. Nekik vannak képviselőik, akik képviselik a családok érdekeit, nem úgy, mint itt a fideszes vezetés.

De ha már a leépítésnél tartunk: ezen a sajtóban megjelent listán 80 ággyal Orosháza is szerepel! A kórházunk folyamatosan csúszik lefele és szorul a háttérbe Békéscsabához, Gyulához, Szenteshez képest. Hány orvos, hány szakápoló és hány dolgozó leépítését jelentheti ez a lépés, amelyet már információink szerint közöltek a kórház főigazgatójával is?

Meg tudná mondani, hogy ez a döntés miért szolgálja az itt élő emberek érdekét? Önök támogatják vagy ellenzik ezt a döntést? Mit kívánnak tenni annak érdekében, hogy immár ne elfekvővé váljon az Orosházi Kórház, hanem visszanyerje térségi szerepét? 27 kórház szerepelt a listán, amely visszafejlesztésre kerül, köztük Orosháza. Mit szólnak hozzá? Mit tettek ellene?

Botrányok sorozata az Orosházi Kórháznál: beázás a központi műtőnél, fertőzések, leépült szolgáltatások (szemészet, érsebészet heti 1×4 óra, MRI hiány stb.), megválaszolatlan kérdések, egyre inkább bizalmatlanok a betegek, teljesen jogosan.

Az egészségügyi rendszer tele van adóssággal, ami folyamatosan újratermelődik. Nincs pénz higiéniára, eszközökre, fertőtlenítőszerre, gépészetre, fenntartásra. Közben az önök kormánya eszeveszett költekezésbe kezdett: stadionok, várba költözés, gyanús TAO-s pénzek, közbeszerzési mutyik stb. Orosházán is pénzhiány van az egészségügyben, amit orvosolni kellene az önök kormányának! Mit tesznek önök ennek érdekében, hogy ez változzon? Két császárfa-ültetés ehhez kevés. Vagy csak ennyire képesek?

(Fetser János képviselőtársam interpellációja)

Dávid Zoltán válasza

Az interpellációjában írtakkal kapcsolatban az Orosházi Kórház főigazgatójától tájékoztatást kértem, aki megkeresésemre az alábbiakról tájékoztatott.

A krónikus ágyak esetlegesen szociális szférának való átadásával kapcsolatban az elmúlt hónapokban a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság az Orosházi Kórházban két alkalommal bejárást tartott.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma Egészségügyért Felelős Államtitkársága és az Állami Egészségügyi Ellátó Központ által 2016. augusztus 25. napján tartott tájékoztató során az Államtitkárság újabb – a már médiában is elhangzottakon kívüli – információt nem osztott meg a főigazgatókkal.