300 millió: erre még Mengyi Roland is megnyalná a száját!

Az alábbi hozzászólás a képviselő-testület augusztus 29-i ülésén hangzott el.

Pályázat benyújtására vonatkozó előterjesztés van előttünk, ami ráadásul fontos területtel, a foglalkoztatás elősegítésével kapcsolatos, tehát az lenne a természetes, ha minden képviselő, így az ellenzék részéről mi, szocialisták is támogatnánk. Az lenne a természetes, de már jó ideje semmi sem normális, ami az ilyen pályázatokkal kapcsolatban elénk kerül, úgyhogy ezt az előterjesztést ebben a formájában nem lehet támogatni. Azért, mert nem Orosháza érdekét szolgálja!

A szokásos 100%-os pályázati intenzitás, azaz mindent támogat és fizet a pályázat kiírója az adófizetők pénzéből, a megpályázott összeg sem kicsi:

300 millió forint.

Erre még Mengyi Roland fideszes képviselő is megnyalná a száját, és kérne egy kis „alkotmányos költséget”.

A pályázat tartalma: helyzetelemzések készítése, stratégia kidolgozása, partnerség-építés, hálózatok kialakítása, foglalkoztatást segítő képzések stb., tehát sok olyan elem, amivel a legtöbbször mostanában fideszes pályázati csalások kapcsán hallani a sajtóban. Papíron megtartották a rendezvényt, az aláírt jelenléti íveket mellékelték. (Emlékeznek a „Kulcs egy jobb élethez” pályázatra? „Aláírtuk a jelenléti ívet, de igazából ott sem kellett lenni.”) A „stratégiák”, „elemzések” persze darabra elkészülnek, csak semmire se jók, meg a legtöbbjük egyszerű másolat, egy-egy „tanácsadó” cég gyártja őket egymás után a ctrl+c-ctrl+v gombok szorgalmas használatával.

Azok után, hogy Csepreghy Nándor, a Fidesz-kormány miniszterhelyettese azt nyilatkozza, hogy a Mengyi-ügyben érintett B. Szilvia pályázatírót egy Békés megyei program kapcsán ismerte meg, akkor egy önkormányzat, mint a mienk csak olyan pályázathoz adhatja a nevét, csak olyanban lehet partner, amelyben még a látszatát is elkerülik, hogy az egész, 100%-ban a pénzlenyúlásról szól. Legutóbb már a sajtóhírek arról szóltak, hogy a fideszes Mengyi-ügy (Voldemort-ügy) szálai egészen Békés megyéig érnek, és itt

a Simonka Györgyhöz ezer szállal kapcsolódó Dél-Békés Mezőgazdasági Termelőiért Alapítványt emlegetik.

Ebben az előterjesztésben az orosházi önkormányzat konzorciumi partnerévé választották a pusztaottlakai „Jövő Építők” egyesületet, amelynek alapító elnöke Simonka unokatestvére volt, és mellette az Európai Uniós Társadalmi Célú Nonprofit Kft.-t, amelybe meg bevették alapító tagként az előbb említett és a fideszes Mengyi-üggyel összefüggésbe hozott Dél-Békés Mezőgazdasági Termelőiért Alapítványtól kezdve a Paprikakert Tészen át a „Jövő Építők” egyesület is. A legviccesebb éppen az, ahogy „túltolják a biciglit”, és észre sem veszik. A „Jövő Építők” egyesület egyszer konzorciumi partner lenne ebben a pályázatban, de egyúttal ugyanez az egyesület az alapító tagja is a másik konzorciumi partnernek.

Már több alkalommal behoztak ilyen gyalázatos előterjesztést, hol az egyik Simonkához köthető egyesülettel vagy céggel, hol egy másikkal, vagy egy harmadikkal, széles a paletta. Megkérdeztük akkor is, megkérdezem most is, bár tudom, hogy nem fognak rá érdemben válaszolni:

Árulják már el, hogy

milyen valódi orosházi, valódi civil és valódi nonprofit szervezeteket, társaságokat kerestek meg,

és hívták őket az önkormányzat konzorciumi partnerévé? Hol hirdették ezt a lehetőséget? Hol hívták fel erre a figyelmet? Hányan jelentkeztek? 100%-os pályázati támogatással nagyon sokan szívesen fejlesztenék a foglalkoztatást! Szükséges is lenne, ha nem az lenne a céljuk, hogy az egész pénzt ellopják!

Hogy lehet az, hogy éppen megint egy „Simonka Építő” egyesületet és egy „Simonka Célú Simonka Profit” Kft.-t tudtak kiválasztani?

Letöltés (PDF, 247KB)