És akkor Dávid Zoltán halkan belépett… Újabb pénzlenyúlás Fidesz-módra?

A címet úgy is írhattam volna, hogy Dávid Zoltán belépett saját magába. Hogy ilyen nincs, ennek semmi értelme? 2016-ot írunk, tíz éve nyögjük a fideszes városvezetést Orosházán, volt és van itt már minden. Rögtön megmagyarázom…

Először is menjünk vissza az időben május 30-ig. No, nem azért, mert ekkor ünneplem a születésnapomat 🙂 , bár, ez is fontos, de inkább azért, mert ezen a napon tartotta az orosházi képviselő-testület a soros ülését. Megszokhattuk, hogy a „szaftos” előterjesztéseket sosem küldik ki időben (az SZMSZ szerint legalább 3 nappal a testületi ülés előtt kellene), most is volt egy ilyen „utólag postázott”. Nem véletlenül. Ebben, becsomagolva több pályázati lehetőség közé, szerepelt az, hogy a városban Helyi Akciócsoport (röviden: HACS) alakulhat. Aki foglalkozott az előző EU-s ciklusban LEADER-pályázatokkal, vagy csak hallott róla, annak nem új a fogalom. Most lehetőség van ilyen HACS-okat alakítani a városoknak is, és tessék kapaszkodni: a pályázati keret 45 és fél milliárd forint, Orosháza szerencsés esetben ebből 800 milliót kanyaríthat. Idáig rendben is lenne a dolog, van ennek az alulról jövő, spontán kezdeményezésnek szép népi hagyománya már nálunk, szervezkednek a civilek, a vállalkozások, bekapcsolódik hozzájuk az önkormányzati szféra, ők maguk kitalálják, nekik mi a jó, mit szeretnének, több évre előre szóló terveket készítenek, azt maguk között és a külvilággal megvitatják, ha szükséges, módosítják (ez érthetően egy hosszú és bonyolult folyamat), majd a végén az Unió odaadja a pénzt arra, amit ők maguk találtak ki maguknak. Röviden ennyi a „LEADER-szemlélet”. Akkor most nézzük, ezt hogyan alakítja át a saját képére a Fidesz.

Május 30-án beesett a testület elé az alábbi előterjesztés, benne a 4. oldalon a római 2-es pontban az imént kifejtett pályázati lehetőség. Nem vitaalapként, tényként odaírták ezt:

OPE

Vagyis az önkormányzat belép a helyi akciócsoportba (idáig rendben is lenne), amelyik az Orosházi Polgári Egyesületből alakul meg. Bár az előterjesztés ezen a ponton nem írja ki, de azért teljesen – ugye – hülyék nem vagyunk, tudjuk: ez ízig-vérig fideszes egyesület, Dávid Zoltán vezeti. Nem, mintha azon kívül, hogy az orosháziak közpénzéből megszavaztak maguknak pénzt, majd azt ügyesen elköltötték, fölmutattak volna eddig bármit is, de mégis csak felháborító, hogy beléptetik az önkormányzatot a saját egyesületükbe. Dávid Zoltán polgármester ír egy levelet az egyesület elnökének, amelyben kéri a felvételt, és úgy kezdi, hogy „Tisztelt Dávid Zoltán!”…

Letöltés (PDF, 823KB)

Majd következett a júniusi testületi ülés, ahol a napirendi pontok ismertetésekor Dávid Zoltán arra tett javaslatot, hogy az elejére vegyünk föl egy szóbeli előterjesztést (!), ami a helyi közösség fejlesztési stratégiájáról szól majd. Úgyhogy megint bármiféle előkészítés vagy írásos anyag nélkül következett egy „prezentáció”, ami nyilván nem szólt másról, mint az orosháziak ámításáról, hogy milyen szépen mennek itt a dolgok. Az előadói asztalnál két nem orosházi polgár foglalt helyet, Medgyesegyházáról vagy Pusztaottlakáról érkeztek, kérdeztük, hogy kerülnek ide, mért ők adnak nekünk elő a saját városi fejlesztésünkről. Megint idegenek mondják meg, hogy mi mit akarunk? Dávid Zoltán azt mondta, hogy majd az előadásukból minden ki fog derülni, ők meg arra hivatkoztak, hogy őket ide felkérték, hát jöttek.

Nehezményeztük azt is, hogy ha már állítólag annyira fontos a fideszes városvezetésnek a város fejlesztése a stratégiával együtt, akkor erről miért nem készítettek időben írásos előterjesztést, miért csak így hirtelen szóban mondanak valamit, amire felkészülni sem lehet. Érdemben nem volt válasz, hacsak nem annyi, hogy sürget a pályázat beadási határideje, gyorsan kell cselekedni. Érdekes, a Fidesz van ott is, ahol ezeket a pályázatokat készítik és kiírják, valahogy mégis mindig az utolsó pillanatban esnek be ezek a dolgok hozzánk. Csak a vak nem látja, hogy ezek nem valós indokok, direkt nem akarták, hogy bárki felkészülhessen rá.

Többször megkérdeztük azt is, hogy ha ez valóban helyi és nem tiszta fideszes közösség, akkor mikor lesz pontosan erről összejövetel, hogyan biztosítják a csatlakozás lehetőségét az orosházi vállalkozásoknak és civileknek? Nem tudom, hanyadjára bökték ki nagy nehezen, hogy június 27-én, hétfőn tartanak erről fórumot (a Polgármesteri Hivatal kistermét választották, remélték, az is elég lesz – elég is lett), én a hétvégén, akitől kérdeztem, senki sem értesült róla.

A testületi ülés végén kértem a városvezetést, hogy ha már állítólag annyira fontos ennek az anyagnak a nyilvánossága, a prezentációt tegyék már föl a városi honlapra az előterjesztések közé, mert ott a helye. Néhány nappal később elérhetővé is tették, így most itt meg tudom osztani. Vessünk egy pillantást erre, kik az alapító tagok:

 Orosháza Város Önkormányzata
 Orosháza Városi Önkormányzat Napköziotthonos Óvodája
 Eötvös József Katolikus Általános Iskola és Óvoda
 Orosházi Média Kft.
 Orosházi Városüzemeltetési és Szolgáltató Zrt.
 Orosháza Város Önkormányzat Nagy Gyula Területi Múzeum
 Orosháza Város Önkormányzat Román Nemzetiségi Önkormányzat
 Fehér&Fehér Útépítő Kft.
 Inform-Soft Kft.
 Oros-Avis Kft.
 Orosházi Férfi Kézilabda Egyesület
 Jövő Építők TDM Közhasznú Egyesülete
 Orosházi Kyokushin Karate Szabadidő Kör Egyesület
 Orosházi Polgári Együttműködés Egyesület
Jézus Szíve Plébánia

Az önkormányzat, több intézménye (óvoda, városüzem, múzeum), az egyházi fenntartású Eötvös iskola és óvoda, a nyilván nagyon független Média Kft. A városban működő kisebbségi önkormányzatok közül a román, amely azért érdekes, mert ez a legfiatalabb, és ha már ilyet is beválasztanak, akkor miért csak ezt? (Ugyanúgy lehetne kérdés, hogy ha már egyházi fenntartású intézmény van benne, akkor miért csak az egyik egyháztól?) Egy ismert útépítő cég, egy általam kevésbé ismert másik cég, majd jön egy Oros-Avis nevű Kft. békéscsabai székhellyel (!), főtevékenysége étel, ital, dohányáru nagykereskedelem, a társaság ügyvezetője meg Elekes Lajos, aki – a cégnyilvántartásban feltüntetett nagykanizsai lakcímből valószínűsíthetően – megegyezik az orosházi harmadik fideszes alpolgármesterrel. (Orosházán az egyik alpolgármester nem titkoltan nem is orosházi; gazdag város a mienk!) Végül következik „5 civil szervezet” (legalábbis az egyik előadó mindig így emlegette őket), amiből az egyik a katolikus plébánia (kérdeztem is, hogy az egyház mióta civil szervezet?), ezekről meg mindenki el tudja dönteni, hogy mennyiben reprezentálják a nagy múltú, sokszínű orosházi civil világot a pusztaottlakai Jövő Építők TDM-mel és az OFKSE-vel. Azért, hogy magukat jó alaposan bebiztosítsák, a „nyitottság jegyében” beleírták ezt is, legalábbis így szerepel a kiadott prezentációban: „Az egyesületi tagsága nyitott, olyan formában, hogy annak mindenki a tagja lehet, legalább két tag ajánlása alapján az elnökség fog dönteni a tagfelvételről.” Azért azt megnézem, amikor majd a nyitottság jegyében – mondjuk – a Média Kft. és a Jézus Szíve Plébánia spontán, magától beajánl egy külső szervezetet. Tök életszerű…

Érdemes belelapozni ebbe az anyagba, csak úgy röpködnek benne a tíz- és százmilliók 100%-os támogatással, azaz a nyertesnek egy fillérjébe sem kerül! Az utolsó pályázati csomag a legszebb: „Rendezvény alprogram”. 52 millió forint csak erre. Az „A” komponensnél a támogatás módja: „egyösszegű átalány”!!! Szóval lesz megint sok sör, virsli, pörkölt, libamáj, minden, ami szem-szájnak ingere – lehetőleg a legközelebbi választás előtt két nappal, ha a Fideszen múlik.

És sajnos rajtuk múlik. Úgy is csinálják. Ezért (is) kell leváltani őket.

Helyi Közösségi Fejlesztési Stratégia 2014-2020

Letöltés (PDF, 809KB)