Tüdőgondozó: 10 év mulasztás!

A Tüdőgondozó épületének ügyét, a szolgáltatási és munkakörülményeket nem most kellett volna elrendezni, hanem már tíz évvel ezelőtt. Az, hogy nem történt meg, csak most, az átköltöztetéssel abból a rettenetes leromlott épületből, a fideszes városvezetés hibája. Persze erről most bőszen hallgatnak.

A segítségemre van az Orosházi Párbeszéd egyik 2010-es cikke, amit ide bemásolok. És tájékoztatásul alul a teljes újságot is, a többi írást is érdemes onnan olvasgatni, semmi sem változott.

Arról sem beszél senki, hogy mi lesz a kiürített Ady Endre utcai épülettel. Ja, hogy az önkormányzatnak semmi köze sincs hozzá, mert államosították azt is a fideszesek? Elnézést, hogy megint kérdeztem. (A kórházzal együtt államosított ingatlanokról legutóbb itt írtam.)

Miért nem lett felújítva a Tüdőgondozó?

2006-ban még Fetser János volt a polgármester, amikor az önkormányzat támogatást nyert a Kórház Szakrendelő felújítására. A megvalósítás már az utódokra, a Dancsó–Németh párosra maradt. A beruházás legfontosabb pénzügyi mutatója az volt, hogy a magyar állam a teljes költség – 764 millió forint – közel 85%-át fizette, csak a maradék 15%-ot kellett a városnak hozzátenni saját erőként. A nyertes pályázatban és utána a megkötött szerződésben is az szerepelt, hogy az Ady utcai Tüdőgondozó épületét felújítják, erre 67,8 millió forintot kaptak. A Szakrendelőt felújították, de az utólagos ellenőrzés során a magyar állam nevében ilyenkor eljáró Államkincstár azzal szembesült, hogy a pénzt nem költötték az Ady utcai Tüdőgondozó épületére, hanem az valahova máshova elfolyt, mivel a Tüdőgondozó továbbra is olyan romos állapotban van, mint előtte. Mivel a pályázatban az szerepelt, hogy a Tüdőgondozót felújítják, a pénzt is erre kapták, és ez nem történt meg, a várost megbüntették, és az a példátlan szégyen esett meg, hogy vissza kellett fizetni 57 millió forintot a jegybanki alapkamat kétszeresével!

Ennek a pénznek lett volna helye az egészségügyben bőven! Hogy mást nem mondjunk nagyjából ennyi pénzből egy évig kényelmesen elműködhetett volna a gyógypedagógia iskola is, nem kellett volna hónapokig játszani a Dancsó–Németh párosnak a szülők idegeivel!

A kérdés az, hogy kik és hová tették ezt a hatalmas összeget? Miért nem indítottak fegyelmi felelősségre vonást az ügyben? Egyáltalán hogy lehet ilyen felelőtlenül vezetni a várost?

 

Letöltés (PDF, 1.77MB)