És ekkor hol volt Simonka?

Bukott képviselőről jót vagy semmit, mondhatnám kiforgatva a mondást, de be szeretném mutatni egy konkrét példán, hogy mennyire nem segíti Orosházát a város választott országgyűlési képviselője. (És most tegyük egy pillanatra félre az „ügyeit” a két napkollektorával együtt…)

A történet ott kezdődik, hogy 2012-ben a Fidesz az őrült államosítási tervének közepén (iskolák, tűzoltóságok stb.) elvette a kórházakat is az addigi önkormányzati fenntartóktól. Az Orbán-kormány rendelete egy tollvonással elvette a kórházakat az önkormányzatoktól, így az Orosházi Kórházat is az orosházi önkormányzattól. Majd egy kissé homályos paragrafussal elvett minden olyan ingatlant is, amely a kórházi ellátással összefüggött. Nos, hogy mi függött össze, meg mi nem, az bizony megítélés kérdése volt. A furcsa nevű Gyemszi, újabb nevén Állami Egészségügyi Ellátó Központ mondta meg, hogy mi tartozik ebbe bele, és mi nem. Ami szerinte beletartozott, azt vitte, úgymond „a törvény erejénél fogva”. Okos önkormányzatok előtte gyorsan „menekítették” az ingatlanjaikat az államosítás elől, nem így az akkori Dancsó József vezette mienk, amely feltartott kezekkel hagyta, hogy egy csomó épületet államosítsanak. Korábban részletesen foglalkoztam ezzel a témával, interpelláltam is, talán ennek a munkámnak is volt köszönhető, hogy végre 2015 decemberében a városvezetés behozott egy előterjesztést, ami arra irányult, hogy legalább néhány épületet kérjen vissza a város. Akkor elmondtam, hogy ez nem elég, mindet vissza kellene kérni, ezeknek semmi keresnivalója az államnál, úgysem csinál velük semmit, de örültem a fél sikernek is. Bosszantó volt azért, hogy az előterjesztésbe beleírták Simonka György nevét, ezzel a szöveggel:

Az ingatlanok ismételt önkormányzati tulajdonba kerülése céljából Simonka György országgyűlési képviselő úr közreműködésével több alkalommal is egyeztetésre került sor.

Hogy kivel, mikor, hol egyeztetett a Képviselő Úr, nem tudni, de üsse kánya, ha ez kell a visszaadáshoz, legyen.

Teltek múltak a hetek, a hónapok, vártam, hogy egyszer csak nagy durranással bejelentik a sikert, ahogy szokták, hogy megszerezték ezeket az épületeket. (Jól elhallgatva persze azt a részt, ahogy szokták, hogy ők voltak a probléma okozói is, nem csak megoldói.) De ilyen nem történt, nagy volt a hallgatás.

A képviselő-testületi határozatok végrehajtásáról szóló beszámolóban rejtették el (1-2. oldal), hogy bizony a nagyhatalmú Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) beintett.

Úgy pattantak vissza róla, mint egy gumilabda.

Tavaly decemberben az akkori előterjesztésbe azt írták, hogy az egyeztetések eredményeképpen (amit a Képviselő Úr „közreműködésével” folytattak le, áldassék a neve) az ÁEEK szerint van lehetőség az ingatlanok visszaadására. A mostani beszámolóba meg azt írták bele, hogy az ÁEEK az önkormányzati tulajdonba adásra nem lát lehetőséget. Na, bumm!

Hogy mit lobbizott Simonka ez ügyben? Hogy kivel tárgyalt, mikor, hol?

Arra már nem tértek ki. Én a képviselő-testületi ülésen – arra való hivatkozással, hogy a kérelem benyújtásakor éppen a fideszes városvezetés emlegette az előterjesztésben Simonkát – megkérdeztem, hogy mit „segített” akkor a Képviselő Úr ebben az ügyben a városnak, mert láthatóan nem sokat, no, erre azt mondta a Dávid Zoltán, hogy politikai síkra tereltem a vitát, és irgum, meg burgum.

Úgyhogy továbbra is az állam tulajdonában van az Október 6. utcai Garzonbérlők Háza, két orvosi rendelő (persze a jobbakat vitte az állam), és még egy sor épület, amit vissza sem akartak kérni.

Talán legközelebb majd megfogadja a választani induló orosháziak többsége, hogy érdemes olyan egyéni országgyűlési képviselőre szavazni, aki tesz is valamit Orosházáért. Nem csak magáért és a pusztaottlakai cimboráiért…

 

Indokolatlanul államosított ingatlanjaink

 Üvegvárosrészben a Dénes tanító utca 2.

Rákóczitelepen a Lórántffy utca 50.

Szentetornyán a Kiss Ernő utca 38.

Táncsics utca 3. szám alatti rendelő.

Állami tulajdonba került az Ady Endre utca 16. szám alatti Tüdőgondozó, amit már rég fel kellett volna újítani, ha nem tolják el a 2006 és 2010 közötti fideszes városvezetők a Fetser János polgármestersége alatt nyert pályázatot. A felelőst, aki miatt vissza kellett a városnak fizetni közel 70 millió forintot, azóta is keresik.

Állami tulajdonba került az Október 6. utca 33. szám alatti Garzonbérlők háza. Az épület belső fele eleve kórházi tulajdonban volt, nővérszállóként üzemelt, ez mintegy „automatikusan” ment az államhoz a Kórházzal együtt. De mi indokolta, hogy az önkormányzati tulajdonú épületrészt is megkaparintsa az állam, amihez aztán végképp semmi köze sem volt? Emlékeztetőül: 1998-ban újította fel az ingatlant az önkormányzat Fetser János polgármestersége idején.

Vitte az állam a Fasor utca 1. szám alatti épületet, a fürdő gyógyászatának egy kis részét.

A Könd utca 59. szám alatti Kórházzal együtt államosították az ugyancsak a Könd utcán, a 76. szám alatti volt szakrendelőt, ahol évek óta a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatása folyik.