Vigyázat, lopnak!

Lassan könyvet tudnék írni azokból a konkrét példákból, amiket itt a honlapon is közzéteszek, hogy kik, mikor, milyen címen tesznek szert olyan pénzekre, amik a közt kellene, hogy szolgálják és nem a magánérdeket.

Mert itt vannak az uniós pályázatok, kincsesbánya azoknak, akik arra hajtanak, hogy megdézsmálják a EU-tól érkező pénzeket, amiket a magyar, így az orosházi adófizetők is kiegészítenek. A nemtelenek a közös kondérból lopkodnak tehát.

Az uniós pályázatokon belül is külön érdemes figyelnünk az úgynevezett TOP-os kiírásokra (Terület- és Településfejlesztési Operatív Program), amelyeket a Békés Megyei Önkormányzat gondoz, az ezzel kapcsolatos politikai petárdadurrogásokat láthattuk az elmúlt hetekben. A lényeg, hogy itt 100%-os finanszírozású pályázati kiírások vannak, azaz saját pénzébe nem kerül annak, aki megnyeri. Csak meg kell csinálni.

A testületi ülésen is elénk került egy ilyen pályázat benyújtása. Az orosházi önkormányzat arra pályázik, hogy javítsa a hátrányos helyzetű emberek életlehetőségeit, a foglalkoztatáshoz, a társadalmi integrációhoz való hozzájutásuk esélyeit. Maga a pályázati cél rendben is van, de ahogy mindenhol, itt is, az ördög a részletekben rejlik.

A városunk ugyanis „konzorciumban” pályázik, mert a kiírás szerint ez kell. A konzorciumi partnerek között ott van egy megbecsült orosházi civil szervezet, az egyetlen ebben a történetben, aminek a szerepe rendjén van, valós és indokolt. Ott van a megyei önkormányzat, ezen már lehetne vitatkozni, de mondjuk azt, hogy rendben van ez is. És harmadiknak ott van egy pusztaottlakai szervezet, amelynek a tevékenységéről elég ezt az egy HVG-cikket elolvasni, hogy az ember lássa, kifélék-mifélék. A felszólalásomban idéztem is ebből a cikkből, amelyik az alapítvány egyik korábbi, a most pályázottnál jóval nagyobb projektjéről szólt. Mondanom sem kell, ha Pusztaottlaka, akkor Simonka György, és megint, és mindig.

És akkor feltettem a 200 forintos kérdést. Ha a pályázati kiírásban a lehetséges konzorciumi partnerre megadott kritériumok szerepeltek (legalább három éves, az oktatási, az egészségügyi vagy a szociális szféra területén szerzett tapasztalattal rendelkezik), akkor hogyan hívták fel a csatlakozási lehetőségre az orosházi civil szervezetek figyelmét? (Sehogy.) Szerintem vannak ezeknek a szempontoknak megfelelő orosházi szervezetek is bőven, nem csak az az egy, amit beválasztottak, pusztaottlakai (ráadásul ilyen nem híres, hanem hírhedt szervezet) helyett lehetett volna több orosházi, tisztességes, becsületes civil szervezetet beválasztani. A 100%-os támogatás a kisebb, önerőben szegényebb szervezeteknek is vonzó lett volna.

Nem szeretném idézni, hogy érdemi válasz helyett a fideszes városvezetés részéről, akiket nevezzünk most egyszerűségből Simonka-érdek-kommandónak, mit kaptam. Legyen elég annyi, hogy a projekt összköltsége bruttó 70 millió forint.

El lesz költve. Jó helyre fog menni…

Az 5 perces időkeretben tett felszólalásomat itt lehet meghallgatni.