Mikor kapják vissza az orosháziak a szennyvízberuházás kapcsán befizetett hozzájárulásukat?

A képviselő-testület 2016. március 25-i ülésére a polgármesternek benyújtott interpellációm.

Az elmúlt években több alkalommal szerepelt a képviselő-testület napirendjén a városban folyó csatornázási munka. Sajnos leginkább akkor, amikor a botrányos kivitelezéssel kapcsolatos számtalan problémáról esett szó, aminek mind a mai napig nem értünk a végére. Többször kértük, hogy tegyék nyilvánossá a hibalistát, nem tették, e helyett mindig csak ígéretek hangoztak el, hogy az utólagos helyreállítás mindenhol megtörténik. Nem történt, elég csak végigmenni a városon, látszik. Várhatóan ez már így is fog maradni.

Szintén az egyik korábbi testületi ülésen derült ki az is, hogy a kivitelezők saját szorgalomból támogatták a főtéren lévő üvegtorzó felállítását, illetve anyagilag több orosházi sportszervezetet. Kérdésre az egyik kivitelező annyit árult el, hogy az orosházi férfi kézilabda csapatot támogatták, azt nem mondta meg, mennyivel, a másik kivitelező nem válaszolt semmit. Továbbra sem tudjuk, hogy az orosháziak adóforintjából több mint százmillióval támogatott profi férfi kézilabda – a magában is botrányos TAO mellett – mekkora újabb forráshoz jutott.

Részlet a Swietelsky Magyarország Kft. ügyvezetőjének leveléből. (Kiemelés tőlem.)
Részlet a Swietelsky Magyarország Kft. ügyvezetőjének leveléből. (Kiemelés tőlem.)

Nem tudom mással magyarázni azt az erőtlenséget, ahogyan a fideszes városvezetés a kivitelezéssel kapcsolatos problémák helyreállításához hozzáállt, mint hogy valamiért meg volt kötve a kezük. Ki tudja, milyen dolgok mozoghattak még a háttérben, amiért ennyire gyengén védték az orosháziak érdekeit, akik napról napra szóvá tették – velünk, szocialista képviselőkkel együtt – a súlyosabbnál súlyosabb gondokat, a rosszul lerakott csatornafedőket, a besüppedt utakat, a tönkre tett és úgy hagyott környezetet stb.

Legutóbb is feltűnő előzékenységgel hozták be a testület elé és a határozott tiltakozásunk ellenére fideszes többséggel szavazták meg azt az előterjesztést, ami szerint

160 millió forintot biztosítanak a szennyvíztisztító telep kiegészítő munkáira,

csak azért, mert azt a kivitelező cég kérte. Benne olyan dolgokra, többek között, mint szúnyogháló, klíma és telefon. Nagy kérdés azóta is, hogy ezek hogy nem fértek bele a kivitelező költségeibe. Talán a napirendnél fizetett szakértőként megjelent városi Fidesz-elnök tudja… Kérünk teljes körű írásbeli tájékoztatást a lefolytatott közbeszerzési eljárásról, annak eredményéről, mivel közpénzről van szó, aminek felhasználása a nyilvánosságra tartozik.

Letöltés (PDF, 358KB)

Már 2014 augusztusában a Polgármesteri Hivatal illetékes irodájának vezetője elmondta itt a testületi ülés nyilvánossága előtt, ez benne van a jegyzőkönyvben is, hogy a szennyvízprojekt támogatási intenzitása – köszönhetően a többszöri hitelt kiváltó önerő-támogatásoknak – a korábban tervezett 85%-ról 95%-ra emelkedett. Elhangzott akkor az is, hogy „a végső számokat a projekt bonyolultsága miatt a költségek elszámolása során, körülbelül a jövő év derekára lehet megmondani”, az biztos – tette hozzá az illetékes -, hogy a projekt végén az önkormányzat igen kedvező helyzetben lesz.

Mi, szocialista képviselők már akkor annak a véleményünknek adtunk hangot, hogy az elhangzott tájékoztatás alapján a projekt több mint 100%-ban lefinanszírozott. 2015 őszén be is jelentettük, hogy

az MSZP határozott álláspontja szerint az orosháziak részére a befizetett érdekeltségi hozzájárulás visszajár,

az érintett lakásonként tehát több százezer forint.

Tekintettel arra, hogy a korábban 2015 közepére ígért költségelszámolás a képviselő-testület elé azóta sem került, idézek a projekt hivatalos honlapjáról:

„A beruházás nettó összköltsége 6,44 Mrd Ft, ebből elszámolható 5,99 Mrd Ft, amelyet a Belügyminisztérium EU Önerő Alap pályázata és a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Önerő Alapja egészít ki 100%-ra.”

Ebben a „Lezárult a fejlesztés” című, 2015. novemberi dátummal publikált PR-cikkben is az szerepel, hogy

a projekt finanszírozása 100%-ban megtörtént.

Kérdéseim:

Mikor kap a képviselő-testület – és így az orosháziak – tételes elszámolást a közel 6 és fél milliárdos beruházás költségeiről, a finanszírozásról és annak részleteiről?

Mikor kapják vissza az orosháziak a szennyvízberuházás kapcsán befizetett hozzájárulásukat és annak kamatait, az érintett lakásonkénti több százezer forintot?

 

Dávid Zoltán válasza

A képviselő-testület 2015. október 12-én döntött az „Orosháza Város csatornahálózat és szennyvíztisztító telep fejlesztése" tárgyú projekt kapcsán kiegészítő beruházás indításáról. A kiegészítő beruházás elkészült, a telep üzemel, Közép-Európa egyik legmodernebb technikájú, a szennyvízből energiát termelő üzemeként. Az akkori döntés meghozatalakor mind a vállalkozó, mind az üzemeltető kérései alapján kerültek meghatározásra az elvégzendő feladatok. A részletes vita során a mérnök képviselője részletesen megindokolta, mi miért került a kiegészítő feladatok listájára, ezt a vitát nem kívánom újra nyitni. Részletes műszaki indoklás készült a feladatokról, úgy gondolom, mérnök szakmai vitát a tisztelt testület egyetlen tagja sem tud és nem is vállal lefolytatni e kérdésben. A feladatokat a kivitelező Keviép Kft. 2015. december 17-én készre jelentette, a mérnök szervezet Oviber Kft. pedig részletes ellenőrzést követően átvette.

Tájékoztatom, hogy a szennyvíztisztító telep kiegészítő munkáival kapcsolatban lefolytatott közbeszerzési eljárást a Tender-Co Kft. bonyolította, a közbeszerzés dokumentumai az Orosházi Polgármesteri Hivatal Városfejlesztési Irodájában, egyeztetett időpontban megtekinthetőek.

A feladatok finanszírozásával kapcsolatban az akkori döntés során is nyilvánvaló volt, hogy jelentős támogatás intenzitás mellett vannak a támogatásból nem elszámolható költségek, azokat más forrásokból kell biztosítani. Ez a korábbi csatorna beruházási projekteknél is így történt Orosházán, a lakosság hozzájárulását kérve végezte el a város a fejlesztést. Hangulatkeltésnek, félrevezetésnek értékeljük, amit a kérdésben az MSZP sugall.

A szennyvízberuházással kapcsolatban a Fejlesztési Minisztérium ezen a héten, szerdán tartotta projektzáró ellenőrzését. Az ellenőrzés során megállapították, hogy hiánypótlásként csatolni szükséges a szennyvíztisztító telep üzemeltetési engedély kérelmét. Ezen túlmenően folyamatban van a támogatási szerződés utolsó módosítása. Ezen módosítást és a projekt zárását követően kerül meghatározásra véglegesen a szükséges önerő mértéke, és válik lehetségessé az önkormányzat részéről a végső elszámolás elkészítése.

Az interpellációra adott polgármesteri választ nem fogadtam el. Egy percben indokolhattam, hogy miért. Itt meghallgatható.


A képviselő-testület fideszes többsége a választ elfogadta, ezzel a kérdés – szándékuk szerint – lekerült a napirendről.

Lájk, ha Ön szerint is az orosháziak pénze visszajár, éppen úgy, ahogy a környéken több településen már rég megcsinálták.