Ismét adósságban úsznak a Békés megyei kórházak

Dr. Tóth Bertalan MSZP-s országgyűlési képviselő írásbeli kérdést intézett az emberi erőforrások miniszteréhez, azt tudakolva, hogy mennyi a beszállítók és a közszféra felé fennálló tartozásállomány a Békés megyei kórházakban még nem lejárt / 30 napon túli / 90 napon túli lejárt adóságállomány szerinti bontásban. A választ a megfelelő időben megkapta és arról néhány nappal ezelőtt sajtótájékoztatót tartott Békéscsabán. Mivel bennünket is az Orosházi Kórház révén erősen érint, itt a honlapomon beszámolok erről.

Az Országgyűlés honlapjára feltöltött válasz nem olyan részletes, mint azt az országgyűlési képviselő kérte. Annyit tartalmaz, hogy a gyulai Pándy Kálmán Kórház 1 milliárd 489 millió forintos, a békéscsabai Dr. Réthy Pál Kórház 643 millió forintos,

az Orosházi Kórház pedig 468 millió forintos lejárt adósságállománnyal rendelkezik.

(Egy apró közbevetés: azért nem furcsa, hogy a megye másik két kórházának van névadója, csak a miénknek nincs? Egy felvetés, el lehetne gondolkodni ezen is…) Tehát az adatok azt mutatják, hogy alig több mint fél évvel az adósságkonszolidáció után, amikor 60 milliárd forintot fordítottak országosan erre a célra, ismét több mint 2 és fél milliárd a megyei kórházak adóssága. Ennyi beszállítónak, szolgáltatónak, megrendelőnek tartoznak. Pedig néhány hónappal ezelőtt még az akkori (azóta már lemondott) egészségügyi államtitkár részéről ment a fogadkozás, hogy ezentúl hatékony és takarékos lesz a gazdálkodás, és lesz pénz. De az is igaz, hogy inkább az egészségügyre (meg az oktatásra) kellene az adófizetők pénzét költeni, mint mondjuk stadionokra vagy felcsúti kisvasútra.

Pedig ez is hogy kezdődött… 2006-ban az akkori szocialista városvezetés adósságmentesen adta át az orosházi kórházat a fideszes városvezetésnek. Vagdalkozó sajtóanyagukban 2011-ben még 166 milliós átadott kórházadósságot hazudtak, amiből persze semmi sem volt igaz. De mi következett 2011 után Dancsó József polgármestersége idején?

Dancsó József munkájának „köszönhető”, hogy mára súlyos adósságban fuldoklik az Orosházi Kórház. Sokáig még az adósság mértékét is titkolták. 100 millió forintra rúg önmagában az az összeg, amelyet az önkormányzatnak (az adófizetőknek) az adóssághelyzet miatt kialakult pénzügyi kamatért fizetniük kell. Közel 1 milliárd forint a kórház adóssága, kifizetetlen számlahegyek, kirendelt csődbiztos, és külön fizetett válságkezelő tanácsadó – ezek jellemzik mostanában a kórházat, ide juttatta Dancsó József és a fideszes városvezetés, valamint az általuk politikai szempontok alapján kinevezett garnitúra.

írtuk 2012 januárjában. A tavalyi adósságkonszolidációkor sem volt nyilvános, pontosan mekkora összeget kellett az államnak kifizetni. Most legalább tudjuk. Az is ismert, hogy az adatok alapján 62 orvos és 80 ápoló hiányzik a megyei kórházakból.

Olvassuk a rémísztő híreket.

"Többen halnak meg kórházi fertőzésekben, mint autóbalesetben"

írta pár nappal ezelőtt az Index.

Hajszálra vagyunk attól, hogy halálgyárakká váljanak kórházaink. Elfogynak az orvosok, sok településen, sok osztályon már most sincs, aki vizsgáljon, aki kezelje az ultrahanggépet, nincs, aki műtsön, nincs, aki bent maradjon éjszakai ügyeletre. Tartok tőle, túl vagyunk azon a ponton, ahonnan még vissza lehetett volna fordulni: hiába emelnénk akár triplájára az egészségügyiek bérét, aki egyszer kiment, nem jön vissza. Lassan kimondhatjuk, hogy aki nem tudja megfizetni a maszek egészségügyet, ha komolyabban megbetegszik, meghal.

írta a 24.hu hírportál egy névtelenséget kérő fideszes (!) parlamenti képviselő nyilatkozatát idézve.

Ez a terület is azonnali változásért kiált. Kormányváltozásért.