Kis lépés ez a Városüzemnek. Mekkora lépés a Garzonbérlők háza lakóinak?

Lakógyűlést tartottak február 23-án délután 16:00 órától az Október 6. utcai volt Olajos szállón, mai nevén a Garzonbérlők házában. (Ennek az épületnek a belső fele a kórházhoz tartozó Nővérszálló. A két épületrész között a folyosókon nincs átjárás, oldalt külön bejárat van.) A gyűlés indoka az az immár hónapok óta tartó áldatlan állapot volt, ami megkeseríti az ott élők mindennapjait. Talán most végre történik valami, ami előrelépést jelenthet.

Néhány héttel ezelőtt Fetser János képviselőtársammal kint jártunk az épületben. Mindkettőnknek van személyes kötődése ide. Fetser János polgármesteri idejében, 1998 körül vásárolta meg és újította fel ezt az épületet a város. Én meg laktam itt pár hónapig mint múzeumi dolgozó, amíg ott dolgoztam. Emlékszem, tíz évvel ezelőtt jobbára közérdekű lakásbérlők voltak itt, tanárok, mérnökök, közalkalmazottak, köztisztviselők, mára ez elment abba az irányba, hogy szinte csak szociális alapon kerülnek be a bérlők, és többen vannak, akik nagycsaládosként költöznek, egyesekhez pedig népes rokonság, ismerősi kör jár be. Ez pedig azért problémás már önmagában is, mert a lakások nagyon kicsik, a falak papírvékonyak, így a családi élet minden apró mozzanata áthallatszódik, nem kell renitensnek lenni hozzá, csak egyszerűen élni-létezni. A lépcsőházból minden szinten két oldalra nyílik egy-egy folyosórész, azokon külön bejárati ajtókon át lehet bejutni. Majd egy-egy ilyen fél-folyosón található a négy kicsi szoba, külön bejáratokkal. Régen portaszolgálat jelentette az első biztonsági elemet a földszinten, majd a folyosón fent az ajtón gomb volt, így befele csak az mehetett, akinek volt oda kulcsa. Kifele a biztonsági előírások miatt mindig meg kellett hagyni a kilincset, hogy szükség esetén menekülni lehessen.

Amikor Fetser János képviselőtársammal tehát néhány héttel ezelőtt először kint jártunk a lakók hívására az épületben, ő először azon szörnyülködött, hogy leromlott az eltelt évek alatt belülről ez az épület, milyen rossz képet mutat.

Miért nincs meg a régi portaszolgálat?

Miért ilyen leromlott állagúak a falak, egyes részek megrongálva (postaládák felfeszítve, ajtók kifeszítve stb.)? Nekem az tűnt fel, hogy az utcai főbejárat ajtaján a zár meg volt rongálva, az jött be az utcáról, aki akart. A folyosókon lévő ajtókra pedig kívülről is kilincset raktak, a zárak ott sem működtek, így bárki könnyedén eljuthatott a szobák ajtajáig, amit egyszerűen felfeszíthetett vagy megrongálhatott.

A kedves vendéglátóink elmondták a legfontosabb problémákat, illetve bemutatták az épület legneuralgikusabb pontjait. Címszavakban csak, hiszen hosszú a lista: egyes lakók nem tartják be az együttélés szabályait, a közös (önkormányzati) tulajdont nem védik, hanem rongálják; átjáróház, ismeretlen figurák jönnek-mennek, ami különösen este-éjjel félelmetes; sokszor van őrületes hangoskodás éjjel; lakókat inzultálnak, félemlítenek meg egyesek; bizonyos szobákat enyhén szólva nem rendeltetésszerűen használnak, ezek inkább hasonlítanak drogtanyára és kuplerájra, mint tisztességes garzonbérlők házára. Ami különösen megdöbbentett, az két dolog: egyrészt, hogy vannak olyan szobák, ahol láthatóan nem lakik senki vagy csak ideiglenesen használják (például drogozásra), másrészt pedig, hogy mindezen problémákkal korábban már – elmondásuk szerint –

többen többször megkeresték a városvezetést, de nem történt semmi.

Ezt azóta a városvezetés cáfolta, de én úgy gondolom, hogy képtelenség, hogy ebből a problémahalmazból nem jutott el semmi a felsővezetéshez.

Meg kell említenem azt is, hogy ezen a február 23-i lakógyűlésen is, amit a Városüzemeltetési Zrt. vezérigazgatója, Benkő Ferenc hívott össze, hárman jelentünk meg mint önkormányzati képviselők (rajtam kívül Fetser János és dr. Szabó Ervin), a városvezetésből senki, a Fidesz-frakcióból senki, a körzet megválasztott egyéni képviselője sem. A Polgármesteri Hivatalból sem láttam illetékest, mindössze az a biztonsági cég képviseltette magát több emberrel, amit a Városüzem megbízott azzal, hogy probléma esetén, hívásra kiszálljanak az épülethez, és ami az eddig felrakott néhány biztonsági kamerát kezeli.

A lakógyűlésen először Benkő Ferenc adott egy rövid tájékoztatást az eddigi intézkedésekről és kérte az ott megjelentek véleményét. A lakók elmondták, hogy nem sok pozitív változás történt, és egy sor konkrét példát soroltak ismét, az elmúlt napokból. El kell ismernem, hogy a vezérigazgató korrekt módon állt a dologhoz, személyes bejárást tartott, végigmentünk együtt az emeleteken, a lakók ott is sorolták a problémákat, majd a földszintre visszatérve összefoglalta a teendőket, amiben megállapodás körvonalazódott. Megígérte, hogy egy férfi embert ide fognak az egyik lakásba helyezni, aki biztosítani fogja a házon belüli rendet, és probléma esetén azonnal fel tud lépni. (Itt a konkrét név is elhangzott, de erről most nem szeretnék bővebben írni, mivel semmi sem biztos még, meg nem is akarom más személyiségi jogát megsérteni. Ha szükséges lesz, fogok erről is írni később.) Elhangzott, hogy az emeleteken a folyosóajtókat ugyanúgy kívülről gombosra és zárhatóra szerelik át, mint ahogy régen volt, illetve újra cserélik a bejárati ajtó zárját is. Azért, hogy az esetleges rongáló(ka)t elkaphassák, minden szintre kamerákat kértünk elhelyezni, ha jól értettem, ez is ígéretként elhangzott.

Nyilvánvaló, hogy a teljes biztonságot az garantálná, ha a visszaállítanák a portaszolgálatot. Ettől elzárkózott a vezérigazgató a költségekre hivatkozással. A legutóbbi testületi ülésen Dávid Zoltán mondott egy számot ezzel kapcsolatban, azt mondta, hogy a portaszolgálat évente 7 millió forintba kerülne. Nem hiszem, hogy ez igaz, be lehetne állítani közmunkásokat is, meg nem kell mindjárt egy évre tervezni, lehet, hogy pár hónap alatt is megoldódna a problémák nagy része. De ha még elfogadnánk is a 7 milliós költséget, az még mindig 1 millióval kevesebb attól a 8 milliónál, amennyit a tavalyi évben a Fidesz a saját pártkatonájának, a Városüzem előző vezérigazgatójának prémium (!) címén kifizetett. Ha arra volt pénz?!

Mivel a jelenlegi vezérigazgató, Benkő Ferenc korrekten állt hozzá, láthatóan a megoldásra törekedett, azt javasoltuk a lakóknak, hogy most ezeket a lépéseket fogadják el, várjunk valamennyi időt (Benkő Ferenc negyedév múlva javasolta újraértékelni a helyzetet), és aztán nézzük meg, változott-e pozitív irányban valami.

Ettől függetlenül én is folyamatosan azt fogom követelni, hogy

állítsuk vissza a régi portaszolgálatot,

és amikor annyi más haszontalanságra tudnak tíz- és százmillió forintot a köz pénzéből költeni, akkor legyen néhány millió ennek a több tucat család biztonságérzetének a növelésére is. Azt is állandóan mondani fogom, hogy képtelen helyzet, hogy az önkormányzat (sem itt, sem másutt) nem tud hatékonyan fellépni a renitens lakóival (bérlőivel) szemben, a kiadott lakások ellenőrzése nem megfelelő, és teljességgel elfogadhatatlan, ha egy lakás úgy néz ki, mint egy némelyik, amelyiket a saját szememmel láttam. (Korábban egy lepusztított lakásról itt írtam.) Főleg azért is, mert van, hogy egy-egy lakásra húszan-harmincan (!) adnak be igényt és abból csak egynek tudunk lakást adni, mert annyira kevés van. Bérlakást utoljára ugyanis szocialista városvezetés épített Orosházán, azért ezt se feledjük. És a Fidesz Orosházán már 10 hosszú éve hatalmon van, valamit azért e téren is tehettek volna. Biztos, hogy az sem segítette ennek az épületnek a helyzetét, hogy egy ideig nem is volt önkormányzati tulajdonban, még azért is küzdenem kellett, ha emlékszünk, hogy újra visszakerüljön.

Rajta vagyunk tehát ezen az ügyön is, reméljük, hogy közös erővel sikerül megoldást találnunk. Talán most történt egy lépés, de kérdés, hogy ez kis vagy nagy lépés-e az ott lakóknak. Kiderül…