A pusztaottlakai egyesület úgy megy, hogy jön

„‒ Így néz ki egy városi előterjesztés? Nevetséges. ‒ Óóóóóó, még ígyebb.” Ez a párbeszéd zajlott le az egyik kommentelőm és köztem a Pusztai Lajos lemondásával és közel 7 milliójával foglalkozó írásom alatt a Facebookon. Mivel nem szoktam a levegőbe beszélni, mutatok egy másik előterjesztést a december 18-i testületi ülés „étlapjáról”, ami hasonlóan „még ígyebb”.

Szokás szerint, mint 2013 óta mindig, ismét a testület elé kerül a Jövő építők TDM (turisztikai desztináció menedzsment) egyesület éves támogatási kérelme. Eddig ‒ különféle címeken ‒ az orosházi adófizetők pénzéből 130 millió forintot kaptak. Ebben a felszólalásomban, a rendelkezésemre álló 5 percben, összefoglaltam a legfontosabb aggályaimat:

Most közel 15 millió forintos igényre adtak be kérelmet, amelynek nagy része, mintegy 12 millió forint a személyi költségek (járulékkal), 3 millió forint pedig dologi kiadás. A város honlapjáról elérhető az előterjesztés, le lehet ellenőrizni: gyakorlatilag semmilyen indoklás, magyarázat, szakmai vagy bármilyen terv, elképzelés nincs mellékelve. A Fidesz láthatóan úgy költi az emberek pénzét, mintha a sajátja volna. Annyit tudhatunk, hogy a városmarketing iroda működését-működtetését szolgálja ez az összeg, a dologi költségeket pedig annyiban részletezik, hogy irodák (hol, mennyi?) ‒ képzések (hol, kinek, miért?) ‒ „egyéb” kiadások (aha).

A novemberi testületi ülésen a napirendek között szerepelt és a fideszes többség el is fogadta egy új rendezvényszervezéssel, marketinggel foglalkozó gazdasági társaság megalapítását. Mivel a nyilvánvaló párhuzamosságot az új városi cég és a megbízott pusztaottlakai TDM között az illetékes alpolgármester is elismerte a testületi ülésen, én azt a következtetést vontam le, hogy akkor a TDM megy.

Elekes Lajos alpolgármester: 2015. december 31-ig Orosháza Város szerződéssel rendelkezik a TDM Egyesülettel a turisztikai és menedzsment feladatok elvégzésére. Év végéig változás nem állhat be. A társaságot a Városüzemeltetési és Szolgáltató Zrt. nonprofit jelleggel a rendezvényszervezési, marketing feladatok ellátására hozta létre, ami a város életében lévő civil egyesületek, sportegyesületek tevékenységét egészítheti ki. Egy TDM típusú támogatott tevékenységet csak akkor tud elvégezni a társaság, ha a jogszabályi feltételeknek megfelel. Meg kell vizsgálni, hogy mennyire közbeszerzés köteles. Év végéig nem áll fenn a lehetőség, hogy a TDM tevékenységét átvegye. A jövőről a költségvetésben rögzített tételek mentén lehet eljárni, amennyiben adódik lehetőség rá, ez a társaság is részt venne ilyen feladatok ellátásában.

(Részlet a képviselő-testület 2015. november 26-i ülésének jegyzőkönyvéből.)

Ebből a mostani előterjesztésből már úgy tűnik, hogy úgy megy, hogy marad. Az érdekes lesz, ha a pusztaottlakai, Simonka-kötődésű egyesület mellé most bejön egy rendezvényszervező orosházi városi cég is, aminek a felügyelőbizottságába éppen azt a mezőhegyesi lakcímmel rendelkező hölgyet választották be, akire az újságcikkek csak mint „Simonka György unokatestvérére” szoktak hivatkozni.

És hogy „még ígyebb” legyen az előterjesztés, a határozati javaslatba nem írták bele a konkrét összeget, csak kipontozták. Majd a testületi ülésen megtudjuk, mennyit szánnak erre pontosan. Lehet, többet, lehet kevesebbet vagy ugyanannyit, amit kértek.

hatjav

Izgalmak a köbön. Viccesnek is gondolhatnám, ha nem lenne ennél százszor fontosabb terület is, ahova az orosháziak pénzét költeni kellene a szociális kérdésektől az egészségügyön át az oktatásig.

Ezt az előterjesztést is Fejes Róbertné készítette. Emlékszünk, ő az az alpolgármester, akit a megválasztásakor még a Fidesz-frakcióból sem támogatott mindenki. A neve garancia arra, hogy az előterjesztésben valami kötődés legyen Simonkához. Én pedig úgy gondolom, hogy a városnak vannak választott tisztségviselői és nem a pártoknak, főleg nem egy párt körzeti vezetőjének. Az orosháziaknak kellene megfelelni, nem ilyen botrányos előterjesztésekkel a pártbéli főnöknek.