Békéscsabán valamit rosszul tudnak?

Remélem, nem tilos az, ha más településen jár az ember, akkor nyitott szemmel legyen a különböző megoldásokra, a miénkétől eltérő gyakorlatokra, hátha lehet valamit tanulni, megszívlelni.

Most például a kezembe akadt a békéscsabai önkormányzati lap legújabb, december 3-i száma, amelynek 2-3. oldalán beszámolnak az ottani testületi ülés (megyei jogú városról lévén szó: közgyűlés) tanácskozásáról. Nem tudom, a mellékelt képen látszik-e, a tudósítások a 3. oldalon találhatók. Mind az egész oldalon. És az Orosházi Élet utóbbi években követett gyakorlatához szokott szemünknek egészen furcsa módon a 2. oldalt a polgármester és a közgyűlésben jelen lévő pártok képviselőinek értékelései, nyilatkozatai töltik meg. Ami meg valami elképesztően hihetetlen, mindezt a szerkesztők egyenlő arányban, egységes terjedelemben szerkesztették meg. Kezdi a polgármester, utána a közgyűlést adó legnagyobb párt (Fidesz), majd az ellenzéki pártok. Szépen, egyenlően. És minden kis cikkhez jár egy bélyegkép is, mert az olvasó talán két választás között is szeretné beazonosítani, hogy kiről van szó, ki az, aki a véleményét, álláspontját előadja.

1sz
Nagyításhoz kattintson a képre!

 

Most lefordíthatnám mindezt a mi önkormányzati újságunkra, akár véve a legutóbbi lapszámot, ahol a Simonka György személye körüli médiamunkás, “kv” monogramú tudósítótól olyan cikkek kerültek be a fontosságukra való tekintettel nyilván, mint hogy a Fidesz Battonyán sajtótájékoztatót tartott, vagy hogy a mezőkovácsházi térségben lezárták a “Kulcs egy jobb élethez!” fantázianevű projektet. (Ha az is érdekli, hogy ez mekkora pénzlenyúlás lehet, ide kattintson. Közel 2 milliárd – kétezer millió – forint uniós projektről van szó.)

De ennek a mai írásomnak az volt a témája, hogy lehet ezt másként is csinálni (nem elemzem a békéscsabai általános közmédia-gyakorlatot, nem is ismerem, csak erre az egy momentumra mutattam rá), talán egyszer, majd nálunk is másképp, normálisabban lesz.

Ahogy ezt a témát el szoktam röviden intézni: a mi Orosházi Életünk olyan, amilyen. Ha változás lesz, szólok.