Hat év szülés: átadták a központi műtő tömböt

Hunyja le a szemét. Képzelje el, hogy bemegy egy kenyérboltba. Megvan? Mit lát a polcon? Kenyereket, ugye? Most nyissa ki a szemét és csodálkozzon rá, hogy nem lát semmit: a polcok üresek. Ilyen ürességérzet kerített hatalmába, amikor kedden délelőtt végigsétáltunk az új központi technológiai tömb termein, folyosóin, mert volt, amelyik teljesen üres volt, néhány helyen pedig frissen kicsomagolt eszközöket láttunk.

1

A napokban itt műtét még biztosan nem lesz, nem hangzott el arra vonatkozó információ, hogy mikor kezdenek műteni is. De már az is csoda, hogy végül átadták, korábban összeszedtem, milyen határidőket mondott polgármester, főigazgató. Az önkormányzat az önrészről még 2009-ben, a kormány (ez is mutatja, hogy nem tegnap volt: ez még a Bajnai-kormány!) 2010 tavaszán döntött az uniós fejlesztésről. Először 1,4 milliárd forintos projektről volt szó, ami a végére fölment 1,7-re. (1 milliárd 500 millió forint érkezett az Európai Uniótól). Ennek a pénznek a nagy része elment a nagyjából 2200 négyzetméter alapterületű épületre, ami nettó 900 millió forintból készült el. Könnyen ki lehet számolni, hogy ez 400 ezer forintos négyzetméter árat jelent, ami elég borsosnak tűnik.

De a rendkívüli módon megcsúszott beruházás (tovább már nem lehetett húzni: a 2007‒2013-as ciklus után két évet hagy az unió az elszámolásra, az ez év végén lejár, ha ekkor se lett volna kész, az egész pénzt visszafizettették volna, valamit tehát átadni kellett) és az erősnek tűnő kivitelezési költségek mellett a legnagyobb problémának azt tartom, hogy vettünk egy szép autót, de nem maradt pénzünk benzinre. Azaz lett egy új épületünk, de nincs benne szinte semmi, pedig a műtét eredményességét ‒ tudtommal ‒ befolyásolja az is, milyen eszköz áll rendelkezésre. Ebben a projektben 200 milliót, egy másikból 300 milliót eszközbeszerzésre fordítottak, ami nem kevés. De ha összehasonlítjuk azzal, milyen lemaradásba került az elmúlt években az Orosházi Kórház (Emlékszik valaki az elmúlt évekből komolyabb eszközfejlesztésre?), illetve azzal, mit kaptak a megye más kórházai (Békéscsaba, Gyula), akkor szerintem nagyon nem lehetünk elégedettek. Ott ugyanis 2 milliárd forint volt műszerekre csak ebben az évben! Hallottam olyan véleményt most is, hogy persze, megint összefogott ellenünk Békéscsaba és Gyula, hogy oda menjen a több pénz. De akkor figyelmeztetnék, hogy 2013 óta minden kórház ugyanahhoz az állami fenntartóhoz tartozik, a városok tehát nem tudnak összefogni, arról lehet szó csupán, hogy „fent” valakik úgy döntöttek: oda menjen jobban a pénz inkább és ne ide. És mint orosházi, az ellátási térségbe tartozó 130 ezer emberért is felelősséget vállaló politikus, én azt szeretném, ha a mi kórházunk (is) fejlődne. Ha itt is ugyanazokat a szolgáltatásokat ugyanolyan minőségben megkapnánk, mint ahogy a megyeszékhelyen, Szegeden vagy Budapesten van. Jó lenne, ha nem lenne akkora különbség az ellátáshoz való hozzájutás esélyében csak azért, mert valaki ide, oda vagy amoda született. Ezért tiltakoztam én is korábban, amikor a Véradó Állomást bezárták (szerencsére az új főigazgató azóta ebben visszalépett és visszaadta az épületet a célnak), kritizáltam a szemészeti osztály megszüntetését (ami nem egyenlő az egynapos sebészettel, az rendben van, de attól az még nem lesz osztály), és éppen ezért tölt el most aggódással, hogy a „mátrix rendszer” örve alatt az eddigi önálló kardiológiai osztályt beolvasztják a belgyógyászatba (egyelőre valamilyen önállósággal, aztán majd látjuk).

2

Korábban a központi műtő mellett az előző főigazgató (dr. Kalmár Mihály, akinek a nevét az átadási ünnepségen, bár jelen volt, senki sem mondta ki), azzal érvelt, hogy a meglévő 11 műtő állása óránként 15 ezer forintos veszteséget jelent a kórháznak. Azokat, bár tudomásom szerint jól felszereltek voltak, megszüntetik, és ezentúl az összes műtétet az új három műtőben fognak elvégezni. Ha lehetett volna kérdezni (persze nem lehetett, ez átadóünnepség volt, csak ha lehetett volna), megkérdeztem volna, hogy ki fog hajnalban műteni? Ki tudnak-e állítani három műszakot? Félek, hogy a magyar egészségügy jelenlegi helyzetében még az egy műszakot is nehezen, nem hogy hármat. Utólag nem látom indokoltnak az egész fejlesztési elképzelést ilyeténképpen, azaz hogy miért az épületbe öltünk bele ennyi pénzt, miért nem a korábban megvolt jó állapotú műtőket fejlesztettük eszközökkel, szereztünk be már sokkal korábban csúcs szuper új műszereket? Miért a „vasat, a hardvert” erőltettük a „szoftver” helyett? Nem kellett volna ennyi évet várni, nem hagytak volna le bennünket a térség más kórházai.

Mi a képviselő-testületben többször javasoltuk is, hogy az állami átvétel ellenére támogassuk a kórházat anyagilag, hogy tudjon olyan műszert venni, amire sürgősen szüksége van, ez lett az „eredménye”:

„A Képviselő-testület 5 igen szavazattal, 10 ellenszavazattal és tartózkodás nélkül elutasította Fetser János képviselő úr 5. módosító indítványát, mely tartalma 15 millió forintos orvosi gép, műszer, eszközbeszerzés beállítása a sporttámogatások keretének terhére.”

„A Képviselő-testület 5 igen szavazattal, 10 ellenszavazattal és tartózkodás nélkül elutasította Fetser János képviselő úr 3. módosító indítványát, mely szerint a TDM támogatásának terhére 5 millió forintot helyezzenek át a kórház szemészeti osztályának támogatására.”

Öten vagyunk ellenzékiek, mi támogattuk a javaslatot, a tíz fideszes (köztük Dávid Zoltán polgármester) meg leszavazta. Ez legutóbb idén februárban volt. Most a kórház főigazgatója fordult levélben a testülethez azért, hogy a szemészeti osztályon eddig bérelt gépet kedvezményesen (1 millió 300 ezer forintért) megvásárolhassák. Erről rapid módon előterjesztés is készült, remélem, most másképp (jól) fognak a fideszesek dönteni. (Mondanom sem kell, hogy az eltelt háromnegyed évben maguktól egyetlen ilyen kezdeményezéssel sem éltek. Másra kellett a pénz ugye.)

Ugyancsak még februárban ígérte meg a polgármester, hogy majd a képviselő-testület kapni fog részletes beszámolót arról, mi lesz az Orosházi Kórházzal. Mint emlékezetes, idén tavasszal megyei egyeztető bizottságok alakultak, azóta sincs hír arról, miről döntöttek. Gyula lesz a megyei központ, nem tudni, ez mennyiben érinti a mi kórházunk jövőjét. A kórház értékeinek megtartása érdekében tüntetést is szerveztünk.

Augusztusban a frakcióvezetőnk levélben kérte a polgármestert, hogy a képviselő-testület (és ezáltal a város) kapjon végre tájékoztatást a kórház helyzetéről. A polgármester azt válaszolta, hogy a kórházigazgató nem nyilatkozhat engedély nélkül (Röhej!), az e heti napirendek között sem szerepel ilyen tájékoztató megtartása. Nem tudom, ezt is meddig húzzák.

A mai magyar egészségügy ezer sebből vérzik általában is. A sorban, ahol elöl lenni sem kedvező, mi még ráadásul hátul vagyunk, és sajnos csúszunk lefelé. Hiányzó eszközök, gépek, műszerek, gyógyszerek, kötszerek. Alulfizetett, túlterhelt gyógyító személyzet és az ellátással (Csodálkozunk?) sokszor elégedetlen betegek. Homály a jövőt illetően, újra nem tudunk semmit a kórház adósságáról (nemrég közpénzből konszolidálták, de valószínűleg a rendszerhiba miatt újratermelődik), szóval teljes a bizonytalanság.

És akkor egy felmérés szerint az emberek többsége már vizitdíjat is inkább fizetne, csak kapna jobb ellátást.

Szerintem végszónak ennyi elég is. Benne van minden.

3