Aránytalan sporttámogatás

Kedden ülésezett a Társadalmi Kapcsolatok Bizottsága, röviden beszámolok az ott történtekről. Ismét napirenden volt a sportszervezetek támogatása. Mint emlékezetes, ez évben már két alkalommal kaptak városi támogatást a sporttal foglalkozó egyesületek, áprilisban 30, majd májusban 70 millió forintot.

Az a legkevesebb probléma ezzel, hogy év közben, amikor már javában folyik az adott évre tervezett munka, nagyon nehéz lehet úgy dolgozni, hogy csak áprilisban és májusban jutnak pénzhez. Sokkal nagyobb ellenvetésem volt ezzel az elosztással az, hogy nagyon kevés szakmai szempontot láttam benne, sokkal több politikai motivációt. Ha valahol gyűlölöm a sógor-koma-jóbarát szemléletet, az a sport területe, ahol a becsületes küzdelemnek, a „győzzön a jobbik” elvnek és a fair playnek lehet csak teret engedni, másnak nem. Egyedül az kellene, hogy számítson, melyik szervezet hány gyermeket, fiatalt sportoltat, milyen szerepet játszik az egészséges életmódra nevelésben, illetve a felnőttek tömegsportoltatásában. Profi sportot meg támogasson az, akinek van rá pénze. Havi 1 milliós fizetéseket (van ilyen!) ne közpénzből fizessünk, arra szerezzenek szponzori támogatást. Akkor, amikor egyre több a szegény, a városnak nincs pénze alapvető dolgokat sem kifizetni, amikor kilóg a fenekünk a gatyából, amikor az egészségügyünket csak néhány fanatikus orvos és nővér tartja még össze alapvető eszközök és pénz híján, szóval akkor át kell gondolni a profi sport támogatását, mert az ebben a helyzetben luxus. Nem beszélve arról, hogy az öt „látványsportot” (azért az idézőjel, mert szerintem az úszás és a sakk is ugyanolyan „látványos” tud lenni) a bűvös TAO-támogatással is segítik kormányzati szinten, amihez képest a kilencvenes évek olajszőkítése ártatlan óvodás játék volt, amilyen sötét üzelmek folynak e téren. Mi az elosztásnál sosem tudjuk, hogy a TAO-ból ki mennyit kap, ez sem szempont.
Szóval ezt a nézetet képviseltem a korábbi két bizottsági ülésen és most is. Azt, hogy a száz millió forintot hogyan osztották szét, tartalmazza a mellékelt táblázat a Polgármesteri Hivatal összesítése alapján. Mindenki eldöntheti, hogy ez jó-e így. Száz millió forint egyébként nagyon sok pénz, azt lehet jól és rosszul is elkölteni. Júniusban bejelentették, hogy még 5 millió forinttal megtoldják a keretet, ennek elosztására került sor a mai bizottsági ülésen. Szépségtapasz, mondhatnám, de azzal kezdem, hogy ebből az 5 millióból egyetlen egyesület kapott 3 milliót és az éppen melyik és vajon miért, akkor azt hiszem, mindent elmondtam megint a sportszakmai szempontok (nem) érvényesüléséről. Ismét csak annyit szóltam hozzá, hogy ezzel az egésszel annyira nem értek egyet, hogy még a nem szavat is sok lenne, úgyhogy nem vettem részt a szavazásban.
A 2015. évi sporttámogatásokat összesítve a következő látszik. Eddig 105 millió forintot költöttek az adófizetők pénzéből. Az előterjesztésben (és a bizottsági ülésen szóban) nem került indoklásra az elosztás módja, nincsenek benne számok, nincs objektív mérce. A 105 millióból a legnagyobb támogatást kapott 5 szervezet összesen 86,8 millió forintban részesült, a maradék 16 kérelmező osztozik a másik 18,2 millió forinton. Nyilvánvaló aránytalanság…


Az 5 millió forintos póttámogatást tehát most ezek a szervezetek kapták:

1./
Erostyák Zoltán Ökölvívó és Szabadidő Sport Egyesület
100.000,- Ft
2./
CONTACT Kick-Boksz és Thai-Boksz Harcművészeti Egyesület
100.000,- Ft
3./
Orosházi Asztaltenisz Sportegyesület
800.000,- Ft
4./
Orosházi Kyokushin Karate Szabadidő Kör
3.000.000,- Ft
5./
Orosházi Sakk Egyesület
200.000,- Ft
6./
Orosházi Toldi Sportegyesület
300.000,- Ft
7./
Orosházi Úszó Egyesület
200.000,- Ft
8./
REDANCE Hip-hop CREW
100.000,- Ft
9./
Szentetornyai Amazonok Női Labdarúgó Sportegyesület
200.000,- Ft